TPB Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, çalışanları ve işverenleri iş güvenliği konusunda hassas olmaya çağırdı.


Hem işverenin hem de çalışanların ihmalinin iş kazalarında en önemli unsur olduğunu ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, ''İş kazalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor. Hangi kanunu çıkarırsanız çıkarın, ne türlü denetim yaparsanız yapın, tedbiri bir yaşam biçimi haline getirmediğiniz sürece bu kazalar devam edecektir” dedi.


Günümüzde iş kazaları ve meslek hastalıklarının çalışma hayatının en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıktığını ifade eden Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, “Uluslararası Çalışma Örgütü’nün rakamlarına göre; dünyada her yıl yaklaşık 2 milyon 200 bin insan, iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Yaklaşık 270 milyon iş kazası gerçekleşiyor, 160 milyon insan meslek hastalığına yakalanıyor. İş kazalarında rekor ise inşaat sektöründir. Ülkemizde karşılaşılan ölümlü iş kazalarının yüzde 33’ü inşaat sektöründe gerçekleşiyor. İnşaatı; madencilik, metal, tekstil ve taşımacılık gibi sektörler izliyor. Bu kazaların önüne geçebilmenin tek yolu ise İş Sağlığı ve Güvenliği önlemleri ve eğitimdir. Çünkü iş kazalarının yüzde 98’i insan hatasından kaynaklanıyor'' dedi.


MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE TEDBİRLERİ EN ÜST DÜZEYDE UYGULAMALIYIZ


 “Yaptığımız incelemelerde görmekteyiz ki, inşaatlarda çalışan işçilerimiz iş güvenliğini hiç uygulamamaktadır” diyen Nevzat Pakdil, inşaat sektöründen sonra en çok iş kazası ve ölümün yaşandığı sektörün madencilik sektörü olduğunu ifade etti. Pakdil açıklamasını şöyle sürdürdü:


''Ülkemizde yaklaşık 475 adet kömür madenciliği işletmesi, 500 kadar kömürden ayrı madencilik işletmesi ve 2 bin 852 adet taş, kil ve kum ocağı işletmesi faaliyet göstermektedir. Tüm bu işletmeler dikkate alındığında bu sektörde 100 bin kişinin istihdam edildiği bilinmektedir. Ancak bu kadar önemli olan bir sektörde yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıklar, maden işçiliğinin oldukça sorunlu ve sıkıntılı bir sektör olduğunu göz önüne sermektedir. Bu meslek dalı, hem doğası gereği yüksek risk içermekte hem de eğitimsizlik sebebiyle iş kazalarına yol açmaktadır. Ülkemizdeki meydana gelen iş kazasına maruz kalan her 100 işçiden 9'u iş yaşamını yitiriyor. Mesleki hastalıklar açısından değerlendirme yapacak olursak, kayıtlara geçmiş meslek hastalıklarının yarısı madencilik sektöründe çalışanlarda görülüyor. Bu durumun üzerinde ilgili kurum ve kuruluşlar olarak önemle durmamız gerekiyor.”


İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda 2012 yılında çıkarılan kanunun ciddi müeyyideler getirdiğini, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı çalıştırma mecburiyetlerinin kabul edildiğini hatırlatan Pakdil, “Yalnız hangi kanunu çıkarırsanız çıkarın, ne türden bir denetim yaparsanız yapın, iş güvenliğini bir yaşam tarzı haline getirmeniz gerekiyor. Toplumda güvenlik kültürünün oluşması gerekiyor. Bunun sadece çalışma hayatında değil günlük hayatta da, ev hayatında da gereklidir. İş kazaları sonrasında meydana gelen yaralanmalar, ölümler, çalışamama durumları sönen hayallerdir, sönen ocaklardır. Bu konunun üzerinde devlet, işveren ve çalışanlar daha hassas davranmalıdırlar. Hiçbir ekonomik getiren giden canları geri getirmeyecektir” diyerek açıklamasını tamamladı.