Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, soru önergelerine bir yenisini daha ekledi. Paksoy, ülkemizdeki yerli kömürün daha ucuz olmasına rağmen, neden yüksek fiyatlı ithal kömür kullanıldığını sordu.

Paksoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından cevaplandırılması isteği ile TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şunları kaydetti:

“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

Ülkemizde yaklaşık 8 milyar tonluk rezervimiz bulunmasına ve yerli kömürün daha ucuz olmasına rağmen niçin yüksek fiyatlı ithal kömür kullanıldığına dair sorumun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Hilmi GÜLER tarafından cevaplandırılmasını arz ederim.

Mehmet Akif PAKSOY
Kahramanmaraş Milletvekili”

İŞTE GEREKÇELER

“Bir süre önce ulusal basında da gündeme getirildiği gibi; kömür fiyatlarında % 60’lara varan artış olmuştur. Bu fiyat artışının başta tüketiciler olmak üzere sanayiciyi ve ülke ekonomisini olumsuz etkilediği bilinen bir gerçektir. Ülkemizde 8 milyar ton linyit rezervi bulunmasına rağmen; tonu 400 dolardan, yılda 1.5 milyar dolarlık kömür ithal edilmesi, buna karşılık yerli rezervlerimizin ise sadece 100 milyon tonluk kısmının kullanılabilmesi verimli bir enerji politikasının olmamasından kaynaklanmaktadır.

Buradan hareketle;

Hükümet olarak enerjide artan dışa bağımlılığı azaltmak ve yerli kömür rezervlerimizi kullanarak dışarıya ödediğimiz dövizi içerde tutmak suretiyle ülke ekonomisine katkıda bulunacak bir politikanız var mı? Yoksa hazırlamayı düşünüyor musunuz?” (www.kanal46.com)