Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kahramanmaraş İl Başkanı Atıf Şirikçi, küçük ve orta boy işletmeler olan KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarının çözümü ve kredilerden aldığı payı artırmak için hükümet olarak yeni uygulamaların ve teşvik programlarınının bir bir uygulamaya konolduğunu bildirdi.

Bu çerçevede, KOBİ’lerin finansman sıkıntılarını giderecek, üretimlerini artıracak, yeni yatırım yapmalarını sağlayacak, onlara “Cansuyu” olacak bir uygulamayı 1 Mayıs 2008 tarihinden itıbaren yürürlüğe koyduklarını belirten Şirikçi yaptığı yazılı açıklamada; "Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı-KOSGEB aracılığıyla 2000 KOBİ’mize 1 Milyar YTL (1 Katrilyon TL) kredi hacmi oluşturulacaktır. Bu sayede 1 Milyar YTL’lik kaynak harekete geçirilerek piyasalara ihtiyaç duyduğu yeni likidite enjekte edilmiş olacaktır. Bu taze kan sayesinde gerek üretim, gerekse finans anlamında piyasalara gelecek canlılık ekonomimiz için son derece önemlidir" ifadesini kullandı.

AKP İl Başkanı Atıf Şirikçi açıklamasında aynen şunları kaydetti:

"Ülkemiz işletmelerin % 98’inin KOBİ’lerden teşkil ettiği malumlarınızdır. KOBi’Ierimiz, yarattıkları katma değer, gerçekicştirdulderi istihdumla Türkiye ekonomisinin omurgasını oluştururken maalesef kredilerden aldıkları pay Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında oldukça düşük seviyededir.

AK Parti hükümetlerinin gerçekleştirdiği reformlar, uyguladığı akılcı politikalarla bu oran yüzde 3-4 seviyelerinden son 5 yılda yüzde 25 seviyelerine ulaşmış bulunmaktadır. KOBİ’lerimizin finansman ihtiyaçlarının çözümü ve kredilerden aldığı payı dalın da artırmak için hükümet olarak yeni uygulamaları, teşvik programlarını bir bir uygulamaya koyuyoruz. Bu çerçevede, KOBİ’lerin finansman sıkıntılarını giderecek, üretimlerini artıracak, yeni yatırım yapmalarını sağlayacak, onlara “Cansuyu” olacak bir uygulamayı 1 Mayıs 2008 tarihinden itıbaren yürürlüğe koyduk.

Bakanlığa bağlı, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı-KOSGEB aracılığıyla 2000 KOBİ’mize 1 Milyar YTL (1 Katrilyon TL) kredi hacmi imkanı sunacaktır.

1000 + 1000 KOBİ YATIRIM DESTEKLEME PROGRAMI adını taşıyan, uygulamamız ile Orta Yüksek ve ileri Teknoloji sektörlerinde faaliyette bulunan 1000 KOBİ’ye işletme başına 100.000 YTL’lik “0” faizli kredi faiz desteği, Orta-Düşük ve Düşük Teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren 1000 KOBİ’ye yine işletme başına 50.000 YTL’lik “0” faizli kredi faiz desteği vereceğiz. Ayrıca kredi faiz desteği almayı hak eden bu işletmelere toplam 20 milyon YTL KOSGEB destek hibesi de sağlanacaktır. 2000 KOBİ’nin makine techizat alımları için KOSGEB destek bütçesinden kullandırılacak olan toplam 150 milyon YTL’lik kredi faiz desteği ile yaklaşık 1 milyar YTL (1 Katrilyon TL) kredi hacmi yaratılmış olacaktır. Bu rakamın piyasaya getireceği canlılığın yanı sıra önemli bir yönü de kredi faiz desteğinden yararlanacak 2000 KOBİ’nin destek programının değerlendirme şartlarından biri olarak 5 bin kişiye istihdam sağlayacak olmasıdır. Programın önemli bir tarafı da program kredisinin % 40’ını oluşturan yaklaşık 400 milyon YTL’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi ve Diğer Kalkınmada öncelikli Yörelerde yer alan KOBİ’lere kullandırılacak olmasıdır.Türkiye’ nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesinde KOBİ’ lerimizin oynayacağı rolün bilincindeyiz. 60. Cumhuriyet Hükümeti olarak, KOBİ’ lerimize verdiğimiz önemi gösteren uygulamamızın detaylarını ise aşağıda kamuoyuna sunuyorum."

İŞTE DETAYLI BİLGİLER

"Program 1 kapsamında Orta Yüksek ve İleri Teknoloji sektörlerinde destek verilecek 1000 KOBI’nin 300’ü Güneydoğu ve Doğu Anadolu ile diğer Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki işletmelerden oluşacaktır.

Program 2 kapsamında Orta Düşük ve Düşük Teknoloji sektörlerinde desteklenecek 1000 KOBİ’nin de 600’ü Güneydoğu ve Doğu Anadolu ile diğer Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki emek yoğun işletmelerden oluşacaktır. Dolayısıyla desteklenecek toplam 2000 KOBI’nin 900’ü Güneydoğu ve Doğu Anadolu ile diğer Kalkınmada Öncelikli Yörelerdeki işletmelerden oluşacaktır. Bu bölgelerden gelen taleplerle kontenjanların doldurulamarnası durumunda, ilgili kontenjanlar diğer yörelere kaydırılacaktır. Böylece Kalkınmada Öncelikli Yörelerde emek yoğun, gelişmiş yörelerde ise teknoloji yoğun sektörler desteklenerek her bölgenin ihtiyacına yönelik çözümler getirilmiş, ayrıca doğru işletmeye doğru destek verilmesini sağlama yolunda da önemli bir adım atılmış oluyor.

Başvuru Sekli ve Değerlendirme :

Başvurular Teklif Çağrısı Yöntemiyle internet üzerinden yapılacaktır. KOBİ’ler 1-31 Mayıs 2008 tarihleri arasında www.kosgeb.gov.tr adresinden ön kayıt yaptırarak bir başvuru numarası alacaklardır. Bir KOBİ iki programdan sadece birine başvurabilecek ve ilk başvuran desteği ilk alacaktır. Ön kayıt süresinin tamamlanmasının ardından KOSGEB ve ön kayıt sırasında KOBİ’nin tercih ettiği bankalar tarafından bir ay içinde yapılacak değerlendirme sonucunda her iki programda kriterlere uyan ilk 1000’er KOBİ tespit edilecektir.İnceleme sonucunda kriterlere uymayanlar elenecek, yerlerine 1000’den sonra başvuru numarası alan KOBİ’ler sırasıyla değerlendirmeye alınacaktır. İlgili bankalarca yapılacak mali ve diğer değerlendirmelerde kredi kullandırılması uygun bulunmayan KOBİ’lerin yerine yine başvuru sıralamasına göre sıradaki KOBİ’ler değerlendirmeye alınacaktır. Başvurularla ilgili değerlendirme şeffaf ve somut kriterlere dayalı yapılacaktır.

KOBİ’ler programla ilgili ayrıntıları www.kosgeb.gov.tr web adresinden öğrenebilecek; bilgi almak için de KOSGEB’in Türkiye çapında 55 Merkez Müdürlüğü’ne 0 312 595 26 20, 0 312 595 26 42, 312 595 26 45 numaralı telefonlara, ilgi, www.kosgeb.gov,tr’ye ilgili bankalara ve Kredi Garanti Fonu A.Ş.’ne başvurabileceklerdir.

Başvuracak KOBİ’lerde aranacak Şartlar :

-Küçük ve orta ölçekli imalat sanayi işletmesi olmaları,

-2008 yılından önce kurulmuş olmaları,

-Satın alacaklar makine-teçhizatı faaliyet konusunda kullanmaları,

-Geçerliliği süren kapasite raporu ibraz etmeleri,

-5458 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmamış borçlarının bulunmaması veya yapılandırılmış ancak ödenmemiş borçlarının olmaması,

-Krediyi kullanmadan önce varsa, vergi ve sosyal güvenlik borçlarını ödemeyi taahhüt etmeleri yada yapılandırmaları,

-KOSGEB Veri Tabanına (KVT) kayıtlı olmaları ile Stratejik Yol Haritasını (SYH) doldurmuş ve KOSGEB tarafından kabul edilmiş olmaları (Başvuru tarihinde KVT’ye kayıtlı olmak yeterli olup, kredi başvurusunun kabul edilmesi aşamasına gelindiğinde SYH doldurma zorunluluğu aranacaktır)

-Ayrıca bu KOBİ’ler, kredi ile alacakları makine ve teçhizatı nerede, nasıl kullanacaklarına ilişkin kısa bir fızibilite hazırlayarak KOSGEB’e sunacaklardır. Üretimde, yatırımda, pazarlamada, satışta, ihracatta ne gibi pozitif kazanımlar elde edeceklerini raporla bildireceklerdir.

Kredi talebinde bulunan KOBİ’lerden, Program 1 kapsamında Orta Yüksek ve İleri Teknoloji sektörlerinde yer alanlar 3 yeni istihdam sağlamak zorundadır. Bu 3 yeni istihdamın 2’si meslek lisesi, meslek yüksek okulu, üniversite mezunu veya doktora yapanlardan seçilecektir. Aynı şekilde Program 2 kapsamında yer atan Orta Düşük ve Düşük Teknoloji sektörlerinde yer alan KOBİ’ler ise 2 yeni istihdam sağlamak zorundadır. Bu 2 yeni istihdamın 1 ‘i meslek lisesi, meslek yüksek okulu, üniversite mezunu veya doktora yapanlardan seçilecektir. Her iki programla yeni istihdam edileceklerin; 18 aylık yada 24 aylık kredi vadesi boyunca, çıkarılmaması, ücretlerinin, SSK ve vergi ödemelerinin düzenli olarak yapılması şarttır.

Koşullara uymayan KOBI’lere temerrüt faizi uygulanacaktır. KOBİ’ler bu anlamda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile KOSGEB elemanlarınca periyodik olarak denetleneceklerdir.

Kredi Garanti Fonu A.Ş. Tarafından Garantörlük İmkanı :

KOSGEB tarafından bu konuda i 1k defa yapılacak bir uygulamayla; kredi kullandırılacak KOBI’lerin teminat yetersizliği durumunda Kredi Garanti Fonu A.Ş. tarafından garantörlük imkanı sağlanacaktır. Yani yeterli teminatı olmayan KOBİ’lerin, kriterlere uyması durumunda bankalara karşı kefili Kredi Garanti Fonu A.Ş. olacaktır. % 3’ler düzeyinde bir komisyon oranıyla teminat kullandıran Kredi Garanti Fonu A.Ş bu program çerçevesinde vereceği teminatlara % 1 ‘lik komisyon oranı uygulayacaktır.

Programdan Elde Edilecek Faydalar:

1000+1000 KOBİ Yatırım Destek Programı sayesinde, t Milyar YIL civarında kredi hacmi yaratılmış olacaktır. Araştırmalara göre, KOBİ’lerin yüzde 50 oranında özkaynaklar çalıştığı göz önüne alınacak olursa, bu destekle ekonomimize 2 Milyar YTL’nin üzerinde bir katma değer kazandırılacaktır. Yine, 2.000 işletmenin yararlanacağı bu destek sayesinde Orta Yüksek ve İleri Teknoloji sektörlerinde 3.000, Orta Düşük ve Düşük sektörlerinde 2.000 olmak üzere toplam 5000 kişilik yeni istihdam yaratılacaktır. Bu 5000 kişilik istihdam devlete, kredi vadesi dönemi olan 18 ay ve/veya 24 ayda, sadece SSK primi ve gelir vergisi ödemeleri yoluyla 40 Milyon YTL’lik bir kaynak kazandırılacaktır. Ayrıca, bu krediler makine ve teçhizat alımında kullanılacağından devlete yine yaklaşık 100-150 Milyon YTL’lik KDV kazandırılacaktır, Destek kapsamında yaklaşık 3500 civarında makine teçhizatın satın alınacağı, bununla Yerli Makine Sanayimizin üretim, istihdam ve satış anlamında ciddi olarak destekleneceği de öngörülmektedir.

Programla birlikte, proje bazlı destek verileceğinden etkin izleme ve değerlendirme olanağı da elde edilmiş olacaktır. Ayrıca fonların daha öncelikli, kritik ve rekabet gücü artan yada artacak sektörlere aktarılması gerçekleşecektir. Desteklerden yararlanan KOBİ’Ierce oluşturulacak ekonomik katma değerle, ek istihdam, ihracat artışı, satışların yükselmesi, yenilikçi kabiliyeti kazanılması ile modern üretim teknik ve teknolojilerinin kullanılarak ölçek ve kapasite artışı sağlanacaktır.

Ayrıca bu sayede 1 Milyar YTL’lik kaynak harekete geçirilerek piyasalara ihtiyaç duyduğu yeni likidite enjekte edilmiş olacaktır. Bu taze kan sayesinde gerek üretim, gerekse finans anlamında piyasalara gelecek canlılık ekonomimiz için son derece önemlidir." (AJANS 46 - WWW.KANAL46.TV)