Küresel mali krizlere yönelik yaptığı doğru tahminler nedeniyle Kriz Kahini olarak ünlenen ekonomist Nouriel Roubini, Avrupa’daki 91 bankaya uygulanan stres testlerinin kıta ekonomisi bekleyen riskleri gösterecek güçte olmadığını söyledi ve Euro ve doların güzellik değil, çirkinlik yarışmasında olduğuna işaret etti.

Roubini Global Economics (RGE) adlı bağımsız düşünce kuruluşunun başkanı da olan ünlü ekonomist, CNBC’ye yaptığı değerlendirmede, “Avrupa’daki testler, işsizlikte yüzde 6’ya varan bir artış ve ekonomide ortalama yüzde 3’lük bir daralma öngörürken, faiz oranlarının yüzde 6 artacağına işaret etti. Ancak birçok analist şartların tahmin edilenden daha kötü olduğuna inanıyor” diye konuştu.

Kendisine "Kriz Kahini" yerine "Bay Realist" denmesini istediğini belirten Roubini, “Ekonomik büyüme ve ülke borcu risklerine yönelik tahminlerin hiçbiri gerçekçi değil” dedi.

Yatırımcıya detaylı bilgi veriyor
Avrupa Bankacılık Denetleme Kurulu Başkanı Giovanni Carosio ise testlerin sonuçlarının, ülkelerin borçlarını ödeyememeleri durumunda bankaların ne kadar zarar edeceğini öğrenmek isteyen yatırımcılar için detaylı bilgiler sunduğuna dikkat çekti.

Roubini, testlerin bazı açılardan detaylı bilgiler ortaya koyduğuna katılsa da söz konusu meselelerin işaretlerinin zaten ortada olduğunu söyledi. Örnek olarak, İspanyol bankaların karşı karşıya kaldığı ülke borcu riskinin kolay tahmin edilebilir bir olgu olduğunu belirten ekonomist Alman bankalar için yeterli bilgiye ulaşmanın o kadar da basit olmadığını belirtti.

Bay Realist, bazı bankaların bilançolarındaki zehirli varlıkların halen su yüzüne çıkarılmadığına da dikkat çekti.

Roubini, geçen yıl ABD’li bankalara uygulanan stres testlerinin de yeteri kadar güçlü olmadığına ancak yine de sonuçların açıklanmasının ardından piyasaya yeniden güven tesis edildiğinden bazı bankaların hisselerinde yükselişlerin görüldüğüne dikkat çekti.

Hangisi daha çirkin
Bay Realist, Atlas Okyanusu’nun her iki yakasında da ekonomik durumun olumsuz olduğunu ifade ederek gelişmiş ekonomilerin önümüzdeki yıllarda normalin altında bir hızla büyüyeceği tahmininde bulundu.

Avrupa’nın ortak para birimi Euro'nun dolar karşında izlediği dalgalı seyre gönderme yapan Roubini, “Bu en güzelin değil de en az çirkinin belirlendiği bir güzellik yarışmasını andırıyor” dedi.

Roubini, “ABD’yi önümüzdeki dönemde kötü sürprizlerin beklediğini düşünüyorum” diye konuştu.

Washington hükümetinin teşvik paketlerini geri çekmesiyle, yılın ilk yarısındaki ekonomik canlılığın ikinci yarıda görülmeyeceğini söyleyen Roubini, “ABD’nin ikinci çeyrekte yüzde 2 büyüyeceğine inanıyorum. Birçok kişinin tahmini de bu yönde. Bu oran yüzde 3'lük büyüme eğiliminin oldukça altında “dedi.