Kaynarca ilçesinde, TPO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatıldı.

TPAO bir süre önce Karadeniz Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aynı hat boyunda araştırma yaptı. Bu araştırmalarla birlikte uydu haritaları ve toprak analizlerinin yapılan incelemesinde Kaynarca Kandıra yolu Kertil köyü kırsalında sismik araştırma başlatıldı. İki yıl önce gerçekleştirilen araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaz bulgusuna rastlandı. Bunun üzerine TPAO bölgeye bir yetkili ile sondaj kuyusu ve inşaat için bir firmayı gönderdi.

Firma iş makinaları ile üç dönümlük alan üzerinde sondaj kuyusu açmak ve çevre düzenlemesi yapmak için çalışmalara başladı. Çalışmalar bölgenin kayalık olması nedeniyle güçlükle yapılırken üç kilometrekarelik alan içerisinde bir sondaj kuyusu açıldı.

Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan Kaynarca Belediye Başkanı Zeynur Özel, bölgede doğalgaza rastlanmasının ülke ve ilçe açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Burada doğalgaza rastlanmasının başta ülkemiz ve ilçe için çok sevindirici olduğunu anlatan Özel, sözlerine şöyle devam etti:
"Doğalgaz arıyor TPO. Burada doğalgaz bulunursa hem ülkemiz açısından çok sevindirici bir olay. Kaynarca ilçesi açısından da çok iyi olacak. Daha önce sismik bir araştırma yapılmış. Ondan sonra da bu kazı çalışmaları başladı. Burada doğalgaz bulunması ilçemiz açısından önemli. İstihdam açısından bizi sevindirir. Daha sonra da biliyorsunuz bir gazda dışa bağımlıyız. Bu ortadan kalkacak. İnşallah hayırlısı olur. Bu çalışmalar bir yıl sürer. Şantiye kurulacak. Kazı yapılacağı için buraya 1000 metre kuyu vurulacak. Tüm bu çalışmalar yapılacak. Şu an dolgu ve yol yapılıyor. İşçiler için prefabrik binalar ve yerler hazırlanıyor. Bu çalışmalar 1.5 ay içinde tamamlanacak."

Kertil Köyü Muhtarı Avni Teke ise bölgeden işçi alınması açısından sevindiklerini belirterek "İnşallah bu köyümüzün sınırları içerisinde doğalgaz çıkarsa bizim için de çok faydalı olacağına inanıyorum. Bölgem için bizim için sevindirici bir olay. İki sene önce burada araştırma yaptılar. Herhalde bu noktada olduğu tespit edildi. Bize faydası olacak tabii bu bölgeden işçi alınacak" diye konuştu.

Öte yandan Kaynarca Kaymakamı Ersin Emiroğlu da TPAO'nun Kaynarca ilçesindeki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını Karadeniz'in Akçakoca açıklarındaki petrol bulunması sonrasında bölgede yaptığı çalışma sonrasında başladığını belirterek şunları söyledi:

''Karadeniz'de petrol bulunan bölge ile aynı hat boyunda petrol arama çalışması sırasında bizim bölgede toprak analizleri ve uydu haritalarından petrol burgularına rastlamışlar. Bunun üzerine bölgede çalışma yapılmasına karar verdiler. Bölgede kamp kurularak sondaj yapılacak.''