Şeker-İş Sendikası Elbistan Şube Başkanı İsmail Şahin, şeker fabrikalarının özelleştirme ihalelerinin iptalinin milletin hayrına olduğunu öne sürerek, “Şeker fabrikaları yeniden yapılandırılmalı" dedi.


Şahin, Elbistan Şeker Fabrikası’nın da içerisinde bulunduğu B portföyünde yer alan Elazığ, Malatya ve Erzincan Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesi amacıyla 29 Kasım 2011 tarihinde yapılan ihalenin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından iptal edildiğini hatırlattı.


İhale iptalinin kesinlikle milletin hayrına olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:


“B portföy fabrikalarının ihale iptalleri milletimizin hayrına olmuştur. İhale iptalleri şeker fabrikalarında duygusallığın olmayacağını ve yeniden yapılanmaların gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Elbistan Şeker Fabrikası’na ait bin 784, Malatya, Elazığ ve Erzincan fabrikaları ile birlikte toplam 4 bin 102 dönümlük arazinin 10-15 kat aşağı değerde satılmış olması ve bunun resmi belgelerle tespit edilmesi, şeker fabrikalarında portföy grupları oluşturulurken, fabrikaların birbirleri ile rekabet edemeyecek güçte olmaları, fabrikaların çalıştırılmayıp kapanacağının görülmesinden dolayı ihale onaylanmayarak iptal edildiği kanaatindeyiz.


Şimdi daha net görüyoruz ki, fabrikaların satışının iptali milletimizin hayrına olmuştur. Bundan sonra ise yeniden yapılanmaların gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Şeker fabrikalarının en verimli şekilde çalıştırılması için, Şeker-İş olarak yapılacak tüm çalışmalara katkı sağlamaya hazırız.”


Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait olan ve içerisinde Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikalarının yer aldığı Portföy B’de 7 firmanın katılımı ile nihai pazarlık görüşmeleri ve elemeli geçen teklif sürecinde en yüksek teklifi, 266 milyon Dolarla Kolin-Limak OGG vermişti.


Özelleştirme Yüksek Kurulunun 12 Ağustos 2008 tarihli ve 2008/50 sayılı Kararında Portföy B olarak özelleştirilmesi kararlaştırılan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’ye ait, Elazığ, Malatya, Erzincan ve Elbistan Şeker Fabrikalarının bir bütün halinde portföy grubu olarak ‘Varlık Satışı’ ve ‘Pazarlık Usulü’ uygulanmak suretiyle özelleştirilmesi amacıyla 14 Eylül-11 Kasım 2011 tarihleri arasında ihale ilanına çıkılmış, teklif sahiplerinin müşterek katılımıyla 29 Kasım 2011 tarihinde ‘Nihai Pazarlık Görüşmesi’ yapılmış ve Rekabet Kurulu’ndan alınan uygun görüşle birlikte ihale sonuçları, Özelleştirme Yüksek Kurulu onayına sunulmuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu ise, ihaleyi iptal etmişti. İHA