KATSO Başkanı Karaküçük; “Sanayiye ticarete hizmet etmek bizim için bir görev.  Daha faydalı olabilmek adına sanayicilikle ilgili çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.  Şehrimize hizmet ettikçe keyif alıyoruz.  Bizler bu göre sevilmek için değil iş yapmak için geldik. Bu nedenle elimizden geldiği kadar çalışıyoruz.” diye konuştu.


Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığında olduğu yaklaşık 16 aylık süreci düzenlediği basın toplantısında anlatan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, çalıştayları, OSB çalışmalarını, sanayide gelinen noktayı, KMTSO’nun hedeflerini ve odanın projelerini slâyt eşliğinde anlattı.


KMTSO olarak kentin sorunlarını gündeme getirmek, kent sanayicisinin önünü açmak ve üyelerine hizmet etmek gibi görevleri olduğunu vurgulayan Karaküçük, kendi üzerlerine düşen her konuyu gündeme getirmeye gayret gösterdiklerini söyledi


Çok vahşi bir pazarlama döneminin ve çok vahşi bir rekabet sürecinin içinde bulunduğu dünyada artık kendi dünyanıza ve kendi yerinize oturup mal üretmekle bir şey olmadığını söyledi.


Firmaların yurt dışındaki fuarlara katılımlarını teşvik etmek için KOSGEB’in yüzde 60’ını karşıladığı fuar masraflarının yüzde 20’sinin de oda tarafından karşılandığını belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, . Firmaların bilgilerinin artması, kendilerini geliştirmeleri ve Pazar faaliyetlerinin artması için açılan fuarlara katılımı çok önemli bulduğunu belirterek,.Kahramanmaraşlı firmaların Almanya, Moskova, Gürcistan gibi birçok ülkedeki fuarlarda yer almasının sağlandığının altını çizdi.


GARANTİ KREDİ FONU AÇILDI


KMTSO’da açılan Garanti Kredi Fonunun 12,7 milyon TL kredi kefaleti sağlandığını vurgulayan Karakaküçük; “Bu konuyu ben çok önemli buluyorum. Daha çok KOBİ ölçeğinde ve KOBİ’den daha da küçük firmaların, bankalardan kredi alamayan, tapulu teminat veremeyen veya bununla birlikte 1. dereceden ya da 2. Dereceden evini iş yerini ipotek vermiş, başka gayrimenkul ipoteği veremeyen, miras gibi gayrimenkulleri ipotek olarak gösteremeyen KOBİ’ler ve KOBİ’lerden daha küçük esnaflar bu şartlarda normal bankalardan alamadıkları kredileri Garanti Kredi Fon’dan alabiliyorlar. Garanti Kredi Fonu yukarıda belirmiş olduğum hususlara ipotek verebiliyor. Garanti Kredi Fonu, Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ortaklaşa kabul edilmiş ve Bankalar Birliğinden onaylanmış bir kurumdur. Özel bankaların kabul etmediği teminatları geçerli kabul ediyor ve bankalara karşı kefil olabiliyor. Dolayısıyla KOBİ ölçeğinde ve KOBİ’den daha küçük olan esnaflarımız kredi kullanıla bilir hale geliyorlar. Bizim burada kurulan şubede 83 talepten 57’tanesi karşılanmış, yaklaşık 20 Milyon TL’lik kredi müracaatından 12,7 Milyon TL’lik krediye kefalet sağlanmıştır. Bu da üyelerimizin yapacağı faaliyetler ve işler için önemli bir unsur olarak görüyorum” diye konuştu.



ÜNİVERSİTE İLE SANAYİCİ GERÇEK ANLAMDA BULUŞTU


Bu zamana kadar sadece sözle olan Üniversite Sanayici işbirliğinin en somut örneğini Teknokent’in yaşattığını dile getiren Karaküçük konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz Tekno Kent’in kuruluşuna Ticaret ve Sanayi odası olarak %10 ortak olduk. Bunun kuruluşunda ve yönetiminde etkin bir rol alıyoruz. Bugüne kadar hep sözde kalan ve üniversitedeki salonlarda konuşulan üniversite sanayi iş birliğini biz tamamıyla proje panayırına dönüştürdük. Üniversitede düşünülen projeleri Sanayi Odasına getirelim ve olabilecek işleri sanayicimizle buluşturalım dedik. Bu projeleri burada pazara çıkarmış olduk. Üniversitemizi sanayicilerle ve iş dünyasıyla bu şekilde buluşturmuş olduk. Bu projenin istikbalinin olduğunu düşünen sanayici arkadaşlarımızla bunlar kart aldılar kart verdiler, konuştular ve tartıştılar. İnşallah zaman içerisinde konuşulan bu projeler hayata geçirilir diye ümit ediyoruz. Bunların hem akademik dünya için hem de iş dünyası için çok faydalı projeler olacak diye düşünüyorum.

“TANITIMA ÖNEM VERECEĞİZ”



Yine üniversite sanayi iş birliği ARGE pazarı projesi devam ediyor. Bunların yanı sıra Aksu TV ile birlikte yaptığımız Sektörel İş Dünyası tanıtım programı devam ediyor. Sektörel anlamda seçim yaparken KOBİ ölçeğindeki firmalara öncelik tanıyoruz. TV programında KOBİ’lere daha çok önem vereceğiz. Tekstil, çelik mutfak eşyası gibi kendini kanıtlamış sektörleri değil de KOBİ ölçekli firmaları daha çok ön plana çıkarcağız. Kendilerini çok fazla ifade edemeyen, Kahramanmaraş’ta bile çok fazla tanınmayan firmaları ön plana çıkarmak istiyoruz. Tabi bunu yaparken de onların tanıtımlarına da katkıda bulunmak istiyoruz. 15 günde bir her programda iki sektörden uygun gördüğümüz firmaların tanıtımını yapacağız.


ÇALIŞTAYLARDA ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPTIK



Kahramanmaraş’ta Ak Parti Kahramanmaraş Teşkilatı tarafından organize edilen tüm çalıştaylara katıldık. Bizim görevimiz bu şehrin ufkunu açacak projeleri çalıştaya katılan siyasetçilere en iyi şekilde anlatmaktı. Çalıştaylara daha önceden arkadaşlarımızla yaptığımız toplantı sonrası oluşturduğumuz projeleri sunduk. Çok büyük bir heyecanla bu programlara katıldık ve bu projeleri saatlerce anlattık. Ama ben şahsım adına konuşuyorum: Çalıştaylardan istediğimiz verimi şuana kadar elde ettiğimizi düşünmüyorum. Ben çalıştaya katılan diğer sivil toplum kuruluşlarının ve siyasetçilerimizin sunduğumuz projeleri desteklemelerini isterdim. Ben bu konuda ortak bir noktanın bulunması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bizler tek başımıza bir iş yapamayız. Sivil Toplum Kuruluşları, Basın Mensupları ve Siyasetçiler bir olduğu zaman istediğimizi istediğimiz zaman alırız.


ÇALIŞTAYLARDAN İSTEDİĞİMİZ SONUCU ALAMADIK



Biz çalıştayların bitiminin ardından yaptığımız ve yapmayı düşündüğümüz projeleri hemen kamuoyu ile paylaşmadık. Eğer o zaman paylaşmış olsaydık biz ‘göstermelik iş yapmış’ gibi bir algı oluşturabilirdik. Bunu paylaşmanın zamanının geldiğini düşündük ve şimdi bunları sizlerle paylaşıyoruz. Ben çalıştaylardan istediğimiz sonucu alamadığımızı bir kez daha yenilemek istiyorum. Biz 38 başlıkla çalıştaylara katıldık ve rahat bir vicdan ile yolumuza devam ediyoruz. Benim çalıştaydan beklentilerim çok yüksekti. Şuan için herhangi bir sonuca ulaşmış değiliz, bunun altını çizmek istiyorum.


TOMSUKLU SANAYİ BÖLGESİ OLDU



Göreve geldiğimiz günden bu yana Tomsuklu bölgesinde yeni bir Organize Sanayi Bölgesi kurmak için çalışacağımı söylemiştik. Bu konudaki ilk işimiz Tomsuklu bölgesinin il çevre düzeni planına organize sanayi bölgesi olarak işletilmesini sağladık. Şimdi başka bir amaçla o bölge kullanılamaz. Orası organize sanayi bölgesi olacak. Konu ile ilgili Sanayi Bakanımızla gerekli istişareleri yaptık. Bölgenin alt yapısı ile ilgili çalışmalarımızı yaptık. Tomsuklu Sanayi Bölgesinin hemen yanında 5 bin 200 dönüm civarında bir alanı KMTSO olarak müteşebbis heyette %50 ortak, İGM %25, Kahramanmaraş Belediyesi’de %25 ortak olarak müteşebbisi kurduk. Tüm kurumlarımız kendi meclislerinde bu kararı aldılar. Bu hafta içerisinde bu kararlar valiliğimize ulaştırıldı. Sayın valimizin onayı ile bunu bakanlığa göndereceğiz. Bundan sonra da lobi çalışmalarımızı devam ettirip bakanlıkta bunun onaylanması için elimizden geleni yapacağız.


46 BİN İSTİHDAMDAN 106 BİN İSTİHDAMA YÜKSELDİK


 Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi 1968 yılında 49 yıllığına Mili Savunma Bakanlığına tahsis edilmiş. 2016 yılının sonuna kadar da Mili Savunma Bakanlığı burayı Genel Kurmaya bırakmış. O tarihten bu güne kadar da bu alan tatbikatların yapıldığı alan olarak kullanılmış. Maalesef burası 2006-2007 yıllarına kadar hazine arazisiyken 2006 yılında burayı orman kadastrosuna almışlar. Dolayısıyla orman kanunu da orman yapılmamış ve orman niteliğini kaybetmiş bölgelerde sadece eğitim, sağlık ve enerji yatırımlarına izin veriyor. Sanayi yatırımlarına da kesinlikle izin vermiyor. Bu konuda Sanayi Bakanlığımızla gerekli görüşmeleri yaptık ancak bir türlü sonuca varamamıştık.


SAYIN BAŞBAKANIMIZ KONUYA YAKINLIK GÖSTERDİ


Ben Sayın Başbakanımıza Kahramanmaraş’a geldiğinde valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıda konuyu anlattım. Kendisiyle ilk defa kişisel olarak bu kadar yaklaştım. Başbakanımız gerçekten çok pozitif ve icraat sahibi bir insan. Başbakanımızın bu konuya olumlu yaklaşması bana cesaret verdi.  2004 yılında Kahramanmaraş’ta 46 bin kayıtlı istihdam varken 2011 yılı sonu itibarı ile bu istihdam rakamı 106 bine ulaşmıştır. Bu 80 yıllık cumhuriyet hayatında yapılmış olan kazanımların üzerine yaklaşık 7 yıl içerisinde yüzde 50’lik bir artış sağlanmıştır.  Bundan dolayı 5084 sayılı teşvikin ve bununla birlikte 10 yıllık Ak Parti iktidarının ekonomik ve siyasi istikrarından kaynaklandığını düşünüyoruz.  


HEDEFLERİMİZE ULAŞABİLMEMİZ İÇİN DAHA ÇOK YATIRIM VE ÜRETİM


Türkiye için 2023 vizyonu çerçevesinde 500 milyar ihracat hedefi kuruldu.  Bizde bu hedeflere ulaşabileceğimize inanıyoruz. Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan Kahramanmaraş’ta gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında ihracatın 5 milyar dolarını Kahramanmaraş’tan beklediklerini söylemişti.  Bizde Kahramanmaraşlı sanayici ve iş adamları olarak bu hedefi benimsedik. Fakat şuan yeni çıkan teşvik paketi ile birlikte Organize Sanayi bölgemizde yerimiz yok.  Kahramanmaraş’ta hazine arazileri bakımından çok fakiriz. Mevcut hazine arazilerimiz ise 50 dönümlük küçük parsellerden oluşuyor.  Bu konuda çok ciddi bir sıkıntımız var. Ancak hedeflerimize ulaşabilmemiz için daha çok yatırım daha çok üretim ve daha çok ihracat yapmamız gerekiyor. Bizim bu konuda önümüzün açılması gerekiyor. Bu konudaki düşüncelerimi Başbakanımıza ilettim. Tomsuklu sorunun çözülmesi için Başbakanımız Milli Savunma Bakanımızı aradı ve 2016 yılından önce bu alanın devredilmesi ile ilgili talimatı verdi.  Kentsel dönüşüm yasasının içerisine orman hazineyle ilgili OSB’nin de eklenmesi gerektiğini söyledim. Başbakanımız bu düzenlemenin yapılmasının talimatını verdi.  Bizler bu karara çok sevinirken bunun akabinde kentsel dönüşüm yasası çıktı ama bizim Tomsuklu ile beklediğimiz sonuç çıkmadı. Başbakanımızın talimatı olmasına rağmen bu durum nasıl ihmal edildi bilemiyoruz.  Birinci hedefimiz 5 bin 200 dönümlük OSB’nin kabul onayını yaptırdıktan sonra benim işim ve görevim bu konunun takipçisi olacağım.  Başbakanımızın verdiği talimatı da alarak Başbakanımıza, Milli Savunma Bakanımıza yazı yazacağım.  Sesimi duyurabildiğim her yere duyuracağım.  Başbakanımızın talimatının yerine getirilmediğini Başbakanımıza ileteceğim.  Görevimde üzerimize düşen ne ise bunu layıkıyla yapmaya çalışıyorum.  


GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN BUGÜNE 4 TANE OSB ALANINA MÜRACAAT ETTİK


Adana yolunda, Gaziantep yolunda ve Kılılı bölgesinde tıkanmış durumdayız. Kendi mülkiyetimizi bile toprak kurulundan geçirmekte zorlanıyoruz.  Bu bölgelerde sanayi tesisi yapmak zorlaştı.  Şuanda birincisi Gaziantep yolunda Erkenez, ikincisi Adana yolunda Aksu OSB, Kılılı bölgesinde de Kılılı OSB yapılması için yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde, buradaki alanlarımızı tamamen Tapu Kadastro ve işlemlerini yaptırarak ıslah OSB ilan dilmesi konusunda Ticaret ve Sanayi Odasının almış olduğu kararla valiliğe müracaatımızı yaptık.  Şuanda bununla ilgili komisyon kuruldu.  Geçen hafta yapılan çalışmalarda bunlar onaylandı. Bu bölgeler tamamıyla OSB olacak.  Göreve geldiğimiz günden bu güne 4 tane OSB alanına müracaat ettik. Bundan sonraki yapacağımız çalışmalarda Seyrantepe mevkiinde bin 600 dönümlük bir alan var.  Bu alanın serbest bölge yapılması gerekiyor.  Kahramanmaraş çalışan ve geleceğini bu sektörlerde inşa eden bir şehir. Tekstil metal mutfak eşyası bunlar tamamen emek yoğun sektörler.  Emek yoğun sektörlerde en büyük girdi sosyal güvenlik giderleridir.


BAŞKA ŞEHİRLERE ÖZENMEK İSTEMİYORUZ


Ulaşım ile ilgili birçok konuyu çalıştay da gündeme getirdik.  Narlı bölgesinde uluslar arası bir havaalanı yapılmasını gündeme getirdik. Bu havaalanını il çevre düzenleme kuruluna sunduk.  Gelecekte bu havaalanına ihtiyaç duyulacağından bahsettim. Biz başka şehirlere gittiğimiz zaman dünya standartlarında yapılmış lüks hava alanlarını gördüğümüz zaman imreniyoruz. Yapılan havaalanlarını duble yolları, asfaltları kendi şehrimizde de görmek istiyoruz. Ulaştırma Bakanlığının çalışmalarını başka şehirlerde görüp kendi şehrimizde görmeyince buna üzülüyoruz. Biz kendi şehrimizde de bu hizmetleri görmek istiyoruz. Fakat Narlı Bölgesel havaalanına şuan ki Bakan sıcak bakmadı.  Fakat gelecekte kim gelirse gelsin buraya bölge havaalanı yapacak olursa 6 bin metrelik alan hazır. Bu projelere bütün siyasilerimizin de sahip çıkmasını isterdim. Fakat bunları sadece biz dile getirince çok bir etkisi olmuyor.


İŞ YERİ İSTEYENE ÜCRETSİZ 5 YILLIK DÜKKÂN VERECEĞİZ


İş yeri açabilecek sermaye imkânı olmayan dükkânı olmayan, dükkân kirası bulamayan ve dükkâna ihtiyacı olan insanlara ücretsiz bedava dükkân vereceğiz. Ama mülkiyetini vermeyeceğiz. 150 metreden 500 metre kareye kadar iş yerleri tahsis edeceğiz. Yapacağı işe göre İŞGEM’den yardım alacak. Yer temin ettiğimiz firmalara 5 yıl süre vereceğiz.  5 yıllık süre içerisinde kendisini geliştirip başka bir yere geçebilirse geçecek.  5 yıl boyunca ilerleme kaydedemezse dükkândan çıkarıp başka bir işletmeciyi alacağız. Dükkân verdiğimiz iş sahipleri elektrik su ve kira ödemeyecek. Toplamda 800 milyon Avro’luk bir proje olacak.


SEVİLMEK İÇİN DEĞİL İŞ YAPMAK İÇİN GELDİK


Teşvikte 5’inci bölgede olmamıza sevindik. OSB’lerin yetersiz olmasından dolayı tamamen 6’ıncı teşvik bölgesinde olabilirdik.  Cumhuriyet tarihinde ki en önemli teşvik 1980’li yıllar da verildi. Daha sonraki en büyük teşvik ise bence 2004’deki 5084 sayılı teşvikti. Hiçbirisi bu teşviklerle aynı anda tutulamaz. OSB’lerin kurulması yeni çıkarılacak olan teşvik yasasına yetişmez. Islah OSB’lerin kurulması için Valilikte Bakanlığa üst yazı ile müracaatta bulundu.  Uygun görülürse burası yapılacak. Tamamıyla bu bölge sanayi bölgesi olacak. Ayrıca teşviklerin yatırımları 2013 yılına kadar tamamlanacak. Sanayiye ticarete hizmet etmek bizim için bir görev.  Daha faydalı olabilmek adına sanayicilikle ilgili çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.  Şehrimize hizmet ettikçe keyif alıyoruz.  Bizler bu göre sevilmek için değil iş yapmak için geldik. Bu nedenle elimizden geldiği kadar çalışıyoruz.  Şehrimizle ilgili bütün eksiklikleri gerek Başbakanımıza gerek Cumhurbaşkanımıza da söyleriz. Bizler baraj yapmak için, yol yapmak için gelmedik.  Bizler sivil toplum örgütüyüz.  Bizler birlikte olursak başarıp güçlü oluruz.”  (Manşet)