Yeni kanun devreye girerse, hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz!..


Gazi Üniversitesi (GÜ) İktisadi veİdari Bilimler Fakültesi (İBBF) Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot, yeniTürk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğe girmesi halinde, hapse girmeyecek şirket yöneticisinin kalmayacağını savundu.

Balkan Rumeli Sanayici ve İş Adamları Derneği (BALKANSİAD) tarafından düzenlenen “Sinerji Toplantıları”nın ilki, Bursa Çelik Palas Otel'de düzenlendi.


Toplantıya konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Kızılot, 1 Temmuz 2012'da yürürlüğe girecek yeni Türk Ticaret Kanunu'nun şirket yöneticilerinin canını yakacağını iddia etti.

Kanunun 378. maddesine göre şirketten para çekmenin yasak hale getirildiğini dile getiren Kızılot, şunları söyledi: 

“Ticaret hayatı içinde şirketten para çekmek kaçınılmaz olabiliyor. Yeni kanuna şirketten para çekildiği takdirde, 300 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası ve hapis cezası var. Adli para cezaları hakime bağlı. Şirket yöneticisi adli para cezasını yatırmayı unutsa veya yatıracak imkanı olmasa, hakim kulağından tuttuğu gibi hapse gönderecek. Kanunun kesinlikle değişmesi lazım veya bu adli para cezaları, idari para cezası olarak değiştirilmelidir. Bu kanun yürürlüğe girerse hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz. O nedenle bu konuda bir çalışma yapılarak kanunun değiştirilmesini sağlamak gerekiyor.”

Kızılot, TBMM'de kabul edilen 2012 Yılı Bütçesi'nde, bütçe giderlerinin 350 milyar 948 milyon TL olarak açıklandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Giderlerin faiz dışındaki kısmı 300 milyar TL civarında.Faiz ödememiz olmasa, gelirimiz giderimizdendahafazla olacak. Bugüzel bir şey. Gelirlerimizinbüyük bir kısmı yine vergilerden oluşacak. 278 milyar TL vergi toplanması amaçlanıyor. Türkiye'de toplanan vergilerin üçte biri KDV, dörtte biriÖTV, beşte biri gelir vergisi, onda biri ise kurumlar vergisinden oluşuyor.”