Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği TÜMSİAD’ın her ay düzenli olarak düzenlendiği eğitim seminerlerinin bu ayki konusu ‘stratejik planlama’ oldu.

Dernek merkezinde gerçekleştiren seminerin bu ayki konuğu ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Görevlisi Yaşar Hançer oldu.

TÜMSİAD üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği seminer Şube Başkanı Adnan Toprak’ın konusmasıyla başladı. Toprak; “Tüm dünyayı ve ülkemizi saran ekonomik krizin etkilerini artık iyice hissetmeye başladığımız bu dönemde bizler, ülkemiz ve kendi adımıza bu krizi en az hasarla atlatmak için durumumuzu ve pozisyonumuzu çok iyi ayarlamalıyız. Bu durağanlık dönemini fırsata çevirmeli ve aleyhimizde görünen bu kriz dalgasını lehimize dönüştürmeliyiz” dedi.

Toprak, artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmadığını ve işletmeleri çağın gerektirdiği şartlara taşımak için iyi bir durum analizi yapılması gerektiğini belirtti.

“Strateji; belirlenen hedeflere ulaşmak için, temel amaçlar, gayeler veya hedefler ve önemli politikalar, planlar bütünüdür” sözleriyle konuşmasına başlayan Hançer de şunları anlattı:

“Artık içerisinde bulunduğumuz çağ akıl ve bilim dışında bir şey kabul etmemektedir. Bunun için kendimizi ve işletmemizi belli bir plan, program ve hedefler ilkesine oturtmalıyız. Artan ölçüde karmaşık ve dinamik hale gelen dünyamızda değişim için katılımcı bir yaklaşım ve ekip çalışmasıyla günü kurtarmaya yönelik değil, uzun vadeli planlar ve stratejiler geliştirmeliyiz.”

Şirketlerde durum analizin çok önemli olduğunu belirten Hançer, doğru bir bakış açısı olmadan başarının yakalanamayacağını ve yapılan işin sürekliliğinin olmayacağını, bununla beraber kurumların geleceğe dair bir vizyonları olamayacağını da belirtti.

Stratejik planlamanın yararlarına de değinen Hançer, stratejik planlama; Kurumun geleceğini kendi lehine yönlendirmesine, kurum kültür ve kimliğinin oluşumuna, gelişmesine, güçlendirmesine kaynakların stratejik önceliklere göre dağıtılmasına, kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığına be belirsizliklerle başa çıkma konusunda stratejik planın bize çok faydasının olacağını söyledi.
İşletmelerde izleme ve değerlendirmenin de çok önemli olduğunu belirten Hançer; “Bir işletme yöneticisi (Ne yaptık, plana ne ölçüde bağlı kaldık, kuruluş planı ne ölçüde benimsendi, ne açılardan başarısız olduk, neden başarısız olduk bundan sonra nasıl hareket etmeliyiz) sorularına cevap verebilmeli bunlar işletmelerde yalnızca bir birimin hazırladığı rapor olarak kalmamalı farklı kişi ve birimlerin görüşlerini sunmalarına ortam hazırlanmalı” diye konuştu.

TÜMSİAD üyelerinin memnun kalarak ayrıldıkları seminer birçok işadamının ufkunda geniş açılımlara yol açtı. Seminerin sonunda Şube başkanı Adnan Toprak Tarafından Mustafa Hançer’e katkılarından dolayı plaket verildi. (www.kanal46.com)