Suriye'nin İdlip şehrinden önceki gün gelen işadamları Kahramanmaraşlı işadamları ile bir araya geldi.

Kahramanmaraş Valiliğinin davetlisi olarak 2 Ağustos’ta kente gelen Suriyeli işadamları Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KATSO) düzenlenen ikili iş görüşmelerine katıldı.

KATSO Meclis Başkanı Şahin Balcıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, daha önce İdlip'e kendilerinin de gittiğini ve Suriye'nin kültürü, yaşantısı ile kendilerine çok benzediğini ifade etti.

Kahramanmaraş'ın İdlip'in Avrupa'ya açılan kapısı olabileceğini belirten Balcıoğlu, İdlip'in de Türkiye'nin Ortadoğu ve Arap ülkelerine açılan kapısı olabileceğini dile getirdi.

Balcıoğlu, görüşmelerden güzel sonuçların çıkabileceğini ve gelecekte Kahramanmaraş ile İdlip'in ticaretinin üst seviyelere çıkacağına inandığını ifade etti. Toplantıda daha sonra İdlip ve Kahramanmaraş ekonomisi ile ilgili sunu yapıldı.

Toplantının son bölümünde ise işadamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

SURİYE HEYETİ KAHRAMANMARAŞ’IN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİNE HAYRAN KALDI

Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır’ın resmi davetlisi olarak bu kente gelen Suriye’nin İdlip Valisi Halit Al Ahmet ve beraberindeki heyet, gezinin ilk gününde Kahramanmaraş Valiliği, Belediye Başkanlığı, Organize ve Sanayi Bölgesini ziyaret etti. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda ticaretlerin karşılıklı gelişmesi için işadamlarıyla bir araya gelen Suriye heyeti, gezinin ikinci gününde ise kentin doğa ve tarihi alanlarını gezdi.

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Tuncay Akkoyun ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’nın eşlik ettiği Suriye heyeti kent gezisine Kapalı çarşıdan başladı. Kapalı çarşının mimarisine hayran kalan Vali Halit Al Ahmet oyma sandıkları inceledi. Daha sonra İklime Hatun Camii’ni de gezen Suriyeli heyet, Kapalı Çarşı, Ulu Camii, Taş Medrese ve Kaleye girerek yapıların tarihi hakkında da bilgi aldı.

Kent gezisinden sonra, Suriyeli heyet Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ni (KSÜ) ziyaret ederek Rektör Prof Dr. A. Nafi Baytorun’dan üniversite ile ilgili bilgi aldı.

Heyet daha sonra Bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkıda bulunmak amacıyla KSÜ bünyesinde kurulan Üniversite- Sanayi- Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (ÜSKİM) ziyaret etti. Merkez Müdürü Doç Dr. Özer Çınar ÜSKİM’de yere alan laboratuarlar ve araştırma merkezleri hakkında heyete bilgi verdi. Doç. Dr. Çınar Üniversite bünyesinde kurulan ÜSKiM’ün, bünyesinde bulunduğu araştırma-geliştirme laboratuarları ile sanayi ve kamu kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu testler ve analizlerin yapılabileceğini söyledi.

Suriye Valisi Halit Al Ahmet ve beraberindeki heyete Kahramanmaraş’ın en ünlü yaylalarından birisi olan Başkonuş’ta öğle yemeği verildi. İdlip Valisi Halit Al Ahmet ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vali Al Ahmet Kahramanmaraş ziyareti ile ilgili duygularını şöyle dile getirdi: “Gördüğümüz bu yerler Türk halkının çok köklü bir tarihinin olduğunun göstergesidir. Birçok görüşme yaptık, ticaret odasıyla, iş adamlarıyla, belediyeyle. Üniversiteyi gezdik, teknoloji merkezini yakinen görme şerefine eriştik. Karşılıklı ziyaretlerimizin amacı hem ekonomik hem de kültürel ilişkilerin geliştirilmesine matuftur. Her iki ülkenin liderlerinin özlemlerine ulaşabilir bir şekilde bizim de onlara ayak uydurmak için iki ülke arasındaki bu ilişkileri geliştirmek için bir gayret içerisindeyiz.” (www.kanal46.com)