SSK ve BAĞ-KUR prim borcu olan işveren ve sigortalılardan prim affından faydalanabilmeleri amacı ile geçen yıl çıkartılan taksitlendirmeden yararlanan ancak bunu aksatanlar yeni bir yapılandırma istiyor.

Birikmiş prim borçlarını yeniden yapılandıranlar; bir takvim yılı içerisinde 3 taksit veya cari yıl primlerini bir takvim yılı içinde 3 defa ödemedikleri takdirde yapılandırma bozuluyor ve yapılandırma ile elde edilen ‘faizlerin belli kısmının silinmesi’ gibi avantajlar ortadan kalkıyor. Taksitlerini 3’ten fazla aksatanların daha önce yatırdıkları taksitler ise, yapılandırmaları bozulduğu için sanki hiç yapılandırma yapılmamış gibi toplam prim borcundan düşülüyor.

Dünyayı etkileyen global ekonomik kriz nedeni ile doğal olarak taksitlerini yatırırken aksaklıklar olduğunu ifade eden prim borçluları yetkilere dert ve isteklerini şöyle dile getirdi:

“Geçen yıl çıkartılan bu ödeme kolaylığından yararlandık. Taksitlerin bir kısmını ödedik ama yine ekonomik kriz ile baş başa kalınca ödenmeyen taksit sayısı 3’ten fazla olunca yapılandırmamız bozuldu. Yasadan kaynaklanan bu uygulama için yetkililerden ilgi bekliyoruz. Devletin prim ve vergi alacağının 100 milyar lirayı aştığı öne sürülüyor. Ekonomik kriz nedeni ile kimse borcunu ödeyemiyor. Yeni bir yapılandırma düzenlemesi yapılmasını istiyor ve bekliyoruz.”

İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILAR İSE ADETE DERT KÜPÜ!

Öte yandan; özellikle ev hanımları ile emekliliğine az bir süre kalmış kişilerin büyük ilgi gösterdiği ve Türkiye’de toplam 250 bin civarındaki isteğe bağlı SSK’lılar da kendilerine adeta üvey evlat muamelesi yapılmasından dert yanıyor. Daha önce SSK’lı sayılan ancak son çıkan Sosyal Güvenlik Yasası’na göre 1 Ekim 2008’den itibaren Bağ-Kur’lu sayılan ve bu nedenle emekli olmaları için artık Bağ-Kur şartlarına tabi tutulan isteğe bağlılar ise bugüne kadar primlerini birçok bankaya yatırabiliyorlardı. Ancak Ekim ayından itibaren kayıtları Bağ-Kur’a devredilen isteğe bağlılar artık primlerini sadece Halk, Vakıf ya da Ziraat bankasına yatırabilecekler.

Bu kişiler dertlerini şöyle dile getirdiler: “Bizim Bağ-Kur şartlarına tabi tutulmamızı bir türlü anlamış değiliz. Adeta bizler cezalandırılmak mı isteniyoruz. Hâlbuki ev hanımları ve bir işte çalışmayanlar ile emekliliğine az bir süre kalanlar kendi imkânları ile isteğe bağlı prim ödüyordu. Yeniden SSK şartlarına tabi tutulabilmemiz için gereğinin yapılmasını hükümet ve devlet yetkililerinden bekliyoruz.” (www.kanal46.com)