Pazartesi günü Başbakan'a sunulacak çalışmada işçilerin SEKA'daki gibi kamu ya da belediyelere geçmesi öngörüldü.

Tekel işçilerinin 46 gündür süren eylemlerinin ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Çözün" talimatı umut oldu.

Tekel işçileri için İzmit'teki Selüloz ve Kâğıt Fabrikaları'nda (SEKA) uygulanan formül ön plana çıktı. İşçilerin kamuya ya da belediyelere geçmesi öngörülüyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de tepkilere yol açan "merhamet" sözünü "müflis"le düzeltti. Şimşek, "O sözü siyaseten söylememek lazımdı. Sosyal devlet olmak demek 'müflis devlet' olmak demek değildir" dedi.

"ÖZELEŞTİRİ YAPTIK"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya da Tekel işçileri damgasını vurdu. Çelik, Tekel işçilerine biber gazı sıkmanın doğru olmadığını ve bu konuda özeleştiri yaptıklarını söyledi. Bakan Şimşek de, Başbakan'ın direktifi ile başlatılan çalışmanın pazartesi günü tamamlanacağını bildirdi.

Tekel'in faaliyetlerini önemli ölçüde durdurduğunu anımsatan Şimşek, şunları söyledi: "Ya popülizm yapacaksınız ya da rasyonel davranacaksınız. Tekel işçilerine haksızlık mı yapılıyor, yoksa 72 milyona mı yapılıyor? Ülkede 3 milyon asgari ücretli, 3 milyon işsiz var. AK Parti döneminde özelleşmeden ötürü hiç kimse işini kaybetmedi." Başbakan ile görüşmede Türk İş ekibi, 4-C'ye razı olmayacaklarını söyledi. SEKA'daki gibi Tekel işçilerinin kamuya ya da belediyelere geçmesini istedi. 2005'te özelleştirilen SEKA işçileri 51 günlük eylemin ardından İzmit Belediyesi'ne devredilmişti. 713 işçiden 650'si belediyede çalışmak için müracaatta bulunurken, 63 işçi emekliliği tercih etti. Belediye, işçilerin 200'ünü İzmit Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi'nde 150'sini Köy Hizmetleri'nde geriye kalanları ise Park Bahçeler Müdürlüğü'nde çeşitli birimlerde çalıştırdı.

'SENDİKAYA BASKI YAPILMADI'

Maliye Bakanlığı sadece Tek Gıda-İş Sendikası'na yönelik baskı amaçlı denetim yapıldığı ve denetimlerin grevden sonra başlatıldığı yönündeki basında yer alan haberlerin mesnedinin olmadığını bildirdi. Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, 2007'de gelen ihbar üzerine sendikalarda inceleme başlatıldığı, bu kapsamda toplam 57 sendikanın hesapları üzerinde çapraz kontroller gerçekleştirildiği, bugüne kadar incelemesi tamamlanan yaklaşık 20 sendika hakkında rapor yazıldığı kaydedildi. (Mynet)