Terziler Konfeksiyoncular Sanayi ve İhtisas Sitesi çamur ve toz içerisinde.


Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyoncular Sanayi Sitesi (TERKONSAN) Başkanı İhsan Kurtar, sanayi sitesinin bozuk yollarının yapılmaması ihracat arzularını engellediklerini belirtti. 5 bin’e yakın çalışanı bulunan TERKONSAN Başkanı Kurtar konuyla ilgili Belediye başvurduklarını fakat aylardır bir netice alamadıklarını belirtti.


Kahramanmaraş S.S. Terziler ve Konfeksiyoncular İhtisas Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin ana yollarının bir an önce yapılmasını isteyen sektör temsilcileri, yolların 2000 yılında yapılan tadilatla belediye uhdesinde kaldığı bu sebeple yolların belediye tarafından yapılması gerekmektedir. Belediyeye devredildiği için bakanlık tarafından da buraya bir işlem yapılamıyor.
Kahramanmaraş Gaziantep Karayolu Erkenez Mevkiinde 2005 yılında temeli atılarak inşaatı tamamlanan ve bugünlerde iç ve dış giyim üretimi yapan 68 üretime dayalı işyerinin bulunduğu S.S. Terziler ve Konfeksiyoncular İhtisas Sanayi Sitesi, 10 bin kişiden fazla istihdam sağlayacak. 242 dönüm alanda 160 bin metrekare kapalı alanı bulunan sanayi sitesinde, katma değeri yüksek ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan çalışmalar yapılıyor. 242 bin metrekarelik alanda inşa edilen TERKONSAN’daki yolların bozuk olması üreticinin işlerini olumsuz etkiliyor. Sanayi sitesindeki 68 işyeri sahibi, çamur içerisindeki yolların yapılmasını istiyor.


“TERKONSAN Başkanı İhsan Kurtar, yolların yapılmasını isteyerek, “Bizim acilen bu yolların yapılmasına ihtiyacımız var. Burada 68 üretim yapan işyerimiz var. Biz burayı ihracat için kurduk. Kahramanmaraş 80’li yıllardan beri Türkiye’nin iplik ve kumaş üretiminin yüzde 35’ini karşılayan bir il. Şükürler olsun ki biz burayı Türkiye’ye örnek bir yapı, sanayi sitesi olarak kurduk.


Bugün Türkiye’nin bütün illerinden bizi arayıp burayı nasıl yaptığımızı soruyorlar. Her konuda ilgilendiler ama yola gelince ne hikmetse ‘İşimizin yoğunluğundan dolayı yapamıyoruz’ diye de yazı veriyorlar.


Ben buna biraz alınganlık gösteriyorum. Çünkü gelen insanlar bizi tenkit ediyor. Sektörümüzün çeşitli meslek grupları Türkiye’nin önde gelen firmalarına ve Avrupa ülkelerine gönderilen numune ürünlerimiz beğeni almaktadır.  Ülkenin önde gelen firmaları işimizi çok beğeniyor fakat fiziki yapımız beğenilmiyor, buna bağlı olarak her geçen gün müşteri kaybediyoruz. Bizim iş kaybetmemiz demek ülkemizin de iş kaybı demektir.


Bugün acilen çözüme kavuşturulmasını talep ediyorum. Bizim amacımız burada 11 bin kişiyi istihdam etmek, ihracat yapıp kalite üretmek.


Sitemizin temeli Başbakanımız Sayın  Recep Tayyip Erdoğan bey tarafından atıldı. Türkiye’de ilk kez bir sanayi sitesinin temelini Başbakan attı. Başbakanımızın temel attığı sitenin bu şekilde olmaması gerekiyor. Bu konuda sitemizin oluşumunda desteğini esirgemeyen tüm milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, bürokratlarımıza teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunarım."
Sanayi sitesini ihracat için kurduklarını söyleyen Kurtar, Belediye Başkanı’nın dahi aylardır randevu vermediğini savunarak sitemini şöyle anlattı: “Yolların çok çukur olmasından dolayı arabalarımız bir saat te camdan dışarısı görünmez oluyor, pantolonlarımızın dizden aşağısı çamur içerisinde kalıyor biz iş vereniz.


Yollarımızın biran önce düzene sokulması lazım, biz buradaki bütün işyerlerinin önünü yeşil alan olarak bıraktık. Ama yol ve kaldırım yapılmadan bunların hiç birini yapamıyoruz.


Yolların 2000 yılındaki tadilatla belediyeye terk edildiği ve bu nedenle de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yolların yapımı konusunu mevzuat gereği yapamadığını anlattı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu yollar belediyeye ait olduğu için izin yazısı bekliyor.


Konya belde belediyelerinin aynı konumdaki yazıların örnekleri elimizde mevcut olup. Bu konunun çözümü için Belediye Başkanımızdan uzun süredir randevu talep ediyoruz. İşlerinin yoğunluğundan dolayı kendisi vakit ayıramıyor olabilir. Fakat bu konuyla ilgili belediye başkan vekillerine yetki verilebilseydi yağmur suyu ve yollarımız sanayi bakanlığınca yapılabilirdi” dedi.


KAHRAMANMARAŞ/MUTTALİP AKKUŞ