TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü 3. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında kabulü yapılan projeler arasından, sözleşme imzalamaya hak kazanan projeleri ilan etti.


TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, Kahramanmaraş Manşet Gazetesine yaptığı açıklamada; “Daha önce imzalanmış ve yaklaşık 1,8 milyon Türk Lirası yatırım bedeli olan sözleşmelere, yeni imzalanacak 8 sözleşmenin de ilavesiyle, 2011 Ağustos ayından bu yana geçen 8 aylık dönemde sözleşme imzalanacak toplam 10 projeyle, Kahramanmaraş’ta yaklaşık 15 Milyon Türk Lirası değerinde yatırım gerçekleştirilecektir.” şeklinde konuştu.


Diğer taraftan 4. ve 5. dönem kabulü yapılan projelerin incelemelerinin de devam ettiğini belirten Uslu; “Önümüzdeki aylarda yeni proje sahipleriyle yeni sözleşmeler imzalayacağız ve 6. Başvuru Çağrı İlanına da çok yakın zamanda çıkılacak.” dedi.


TKDK 3. Başvuru Çağrı Dönemi kapsamında kabulü yapılan projeler arasından, sözleşme imzalamaya hak kazanan projeleri ilan etti. Bu kapsamda Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü dört ayrı yatırım konusunda, sekiz yatırımcıyla hibe sözleşmesi imzalayacak. Sözleşmelerin Mayıs ayı sonunda imzalanması bekleniyor. Bu sayede; Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım konusunda 5 adet süt üretim çiftliğine, Kırmızı Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım başlığı altında 1 adet et üretim çiftliğine, Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırım alanında 1 adet dondurma fabrikasına, Kırsal Turizm alanında 1 adet termal otele yapacakları yatırımlar karşılığında %50 - %65 arasında hibe verilecek. Verilecek olan bu hibelerle Kahramanmaraş AB standartlarında tesislere kavuşmuş olacak. Kaliteli ürün üretimi sağlanacak. İstihdam imkânı oluşturulacak. Kırsalda alanlarda kalkınma hamleleri hızlanacak.
TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha Uslu, yaptığı açıklamada; “Daha önce imzalanmış ve yaklaşık 1,8 milyon Türk Lirası yatırım bedeli olan sözleşmelere, yeni imzalanacak 8 sözleşmenin de ilavesiyle, 2011 Ağustos ayından bu yana geçen 8 aylık dönemde sözleşme imzalanacak toplam 10 projeyle, Kahramanmaraş’ta yaklaşık 15 Milyon Türk Lirası değerinde yatırım gerçekleştirilecektir. Diğer taraftan 4. ve 5. Dönemde kabulünü yaptığımız projelerin inceleme çalışmaları devam etmektedir. Önümüzdeki aylarda yeni proje sahipleriyle yeni sözleşmeler imzalayacağız” dedi.


Dr. Ömer Süha USLU özellikle “6. Başvuru Çağrı İlanına çok yakın zamanda çıkılacaktır. Hazırlıklara hiç beklemeden başlanmalıdır. 1-2 ay içerisinde proje kabulü yapabiliriz. Bu süre proje hazırlığı için yeterli bir süredir. Bu dönemde yatırımcılarımızdan çok fazla sayıda projeler bekliyoruz. Bilhassa yaz sezonu da gelmişken dondurmacılardan özellikle projeler bekliyoruz. Dondurma fabrikaları 3 milyon AVRO’ya kadar sunacakları projelerle çok ciddi yatırımlar gerçekleştirebilirler. Dondurma ve tarhana üretiminin ve tüketiminin çok fazla olduğu ilimizde süt üreten tesisler de çok kıymetlidir. Bu konuda Kahramanmaraş’ı bir süt üretim ve işleme merkezi haline getirebiliriz. Süt üretim tesisi projeleri ve dondurma fabrikası projelerini özellikle bekliyoruz. Ayrıca İlçelerimizden de çok sayıda proje başvurusu yapmalarını istiyoruz. TKDK şu anda IPARD (Kırsal Kalkınma) Programı kapsamında 1. Fazda 20 ilde İl Koordinatörlüğü düzeyinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca 2. faz illeri olan 22 ilde de kuruluş çalışmaları devam etmektedir. Kahramanmaraş bu bakımdan büyük bir avantaja sahiptir. Bu fırsatı hep birlikte iyi değerlendirmeliyiz.” dedi.


SÖZLEŞME İMZALAMAYA HAK KAZANAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN LİSTESİ;


Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım: Kazım Köse- Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım: Ilıca Alışveriş Merkezi Pazarlama Petrol Turizm İnşaat Hayvancılık Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti.- Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım: Balsuyu Tarım Gıda Hayvancılık ve Akaryakıt İşletmeleri Sanayi Ticaret A.Ş.- Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım: Mha Süt Ürünleri Tarım Gıda Danışmanlık Hayvancılık İşletmeleri Tic. ve  San. Ltd. Şti.- Süt üreten tarımsal işletmelere yatırım: Süleyman Başdoğan- Kırmızı et üreten tarımsal işletmelere yatırım: K.A.S. Süt Hayvancılığı ve Süt Ürünleri Pazarlama Tic. San. Ltd. Şti.- Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması: Kervan Pastanesi Dondurma Gıda Tarım Turizm San. ve Tic. Ltd. Şti.- Kırsal Turizm: Mustafa Kaçamaz.


KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMI NEDİR?


Avrupa Birliği (AB) aday ve potansiyel aday ülkelere destek amacıyla 1085/2006 sayılı Konsey Tüzüğü çerçevesinde Katılım Öncesi Yardım Aracı’nı (Instrument for Pre-Accession Assistance- IPA) oluşturmuştur. IPA desteği beş bileşeni içermekte olup, Türkiye IPA tüzüğünde yer alan aday ülke statüsünde bütün bileşenlerden yararlanabilmektedir. IPA’nın besinci bileşeni Kırsal Kalkınma (IPA) Rural Development- IPARD) Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikası, Kırsal kalkınma Politikası ve ilgili politikalarının uygulanması ve yönetimi için uyum hazırlıklarını ve bu kapsamda politika geliştirilmesini desteklemektedir. IPARD desteğinin 2007-2013 yıllarını kapsayan cok yıllı “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında uygulanması gerekmektedir. Türkiye için IPA Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Program) ülkenin kırsal kalkınma bağlamında katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. IPARD Programı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (TKB) tarafından diğer kamu kuruluşları ile yakın işbirliği halinde; yerel kuruluşlar, sosyal, ekonomik ve çevresel ortaklar, sivil toplum kuruluşları, bilgi merkezleri ve üniversitelerin de görüşleri alınarak hazırlanmıştır.


KIRSAL KALKINMA (IPARD) PROGRAMININ AMACI VE ÖNCELİKLİ EKSENLERİ


Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde onaylanan Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı; Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı hedeflemekte, işletmeleri Avrupa Birliği standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Fonları, aşağıda yer alan öncelik eksenlerine yönelik olarak kullandırılacaktır. • Öncelik Ekseni 1: Ortak Tarım Politikası ve gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı ile ilgili alanlara ilişkin Topluluk standartlarının uygulanması ve tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlanması. • Öncelik Ekseni 2: Tarım-cevre tedbirlerinin ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması için hazırlık niteliğinde faaliyetlere katkı sağlanması (IPARD Programının ikinci döneminde uygulanacaktır). • Öncelik Ekseni 3: Kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanması.


PROGRAMIN KAYNAĞI


Faydalanıcılara uygun harcamalar karşılığında sağlanacak olan mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Eş Finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Bu destek “Kamu Katkısı” olarak adlandırılmaktadır. Bu kamu katkısı, program çerçevesinde gerçekleşmiş yatırımlar için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır.


HİBE VERİLEN VE VERİLECEK YATIRIM KONULARI


Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar. Süt üreten tarımsal işletmeler. Et üreten tarımsal işletmeler. Kahramanmaraş ilinde kanatlı eti üretimi sektörü desteklenmemektedir. Bu sektörün de destek kapsamına alınması için İl Koordinatörlüğü tarafından ciddi çalışmalar sürdürülmektedir. Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar. Süt ve süt ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmeler. Et ve et ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmeler. Balıkçılık ürünleri işleyen ve pazarlayan işletmeler. Kırsal ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi. Arıcılar, tıbbi aromatik bitki üreticileri, süs bitkisi üreticileri. Yerel ürünler el sanatları ve mikro işletme sahipleri. Kırsal turizm işletmeleri. Alabalık (kültür balıkçılığı) üretimi yapan işletmeler.


BASVURULAR İLE İLGİLİ BİLGİLER


Program ve başvurular hakkında detaylı bilgiler ve başvuru kurallarının yer aldığı Başvuru Çağrı Rehberleri www.tkdk.gov.tr internet adresinden temin edilmelidir. Ayrıca, çağrı dönemlerinde TKDK tarafından yapılacak ilave duyuru ve bilgilendirmeler Kurumun resmi internet adresinden (www.tkdk.gov.tr) takip edilmelidir. (Erçin Yaşar / Manşet)