Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kahramanmaraş’ta yatırım sözleşmelerini imzalamaya devam ediyor.


TKDK 11. Başvuru Çağrı Döneminde alınan projelerin 4 tanesi ile daha yatırım sözleşmesi imzaladı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı yaklaşık 7,5 milyon TL’yi buluyor. Bu sözleşmeler sayesinde ikisi Elbistan’da büyükbaş, birisi Pazarcık’ta küçükbaş olmak üzere hepsi yeni toplam 3 adet süt üreten çiftlik tesisi ve Göksun’da bir adet apart otel (kırsal turizm tesisi) yapılacak. TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU yaptığı açıklamada 11. Başvuru Çağrı Döneminde 43 milyon TL yatırım değerine sahip 73 adet proje aldıklarını belirtti. USLU, 11. Çağrı Döneminde 8 farklı alanda proje aldıklarını belirterek, Elbistan, Pazarcık ve Göksun ilçelerimizde uygulanacak olan, çağrı dönemine ait son yatırım sözleşmelerinin imzalandığını söyledi. USLU “TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü’ndeki tüm personelimiz büyük bir özveri ile AB Kırsal Kalkınma hibe fonlarını yatırımcılarla buluşturmak için çalışmaya devam ediyor. Kahramanmaraş’ta hibe verdiğimiz yatırımların faaliyete geçmesi bizim en büyük mutluluk kaynağımızdır. İnsan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek, reel anlamda ekonomiye büyük katkısı olacak bu tür tesislerin yatırımlarına hibe vermeye devam edeceğiz” dedi.


Son imzalanan sözleşmelerle birlikte TKDK Kahramanmaraş İl Koordinatörlüğü tarafından bugüne kadar sözleşmesi imzalanan projelerin toplam yatırım bedeli yaklaşık 74 Milyon TL’ye ulaşmış bulunmaktadır. Bu projelere bugüne kadar ödenen hibe tutarı ise yaklaşık 21 Milyon TL’dir. Hibe ödemeleri devam etmektedir.


TKDK 13. Başvuru Çağrı İlanına Çıkacak


İl Koordinatörü Dr. Ömer Süha USLU, 13. Çağrı Dönemi için proje hazırlıklarının şimdiden başlatılması gerektiğini söyledi. USLU sözlerine şöyle devam etti “Bu dönemde bilhassa kırsal turizm alanında çok sayıda proje almak istiyoruz. Ayrıca dondurmacıların da projelerini bekliyoruz. Hala soğuk hava depolarına ihtiyacı olan bölgelerimiz var. 10 Bin m3’e kadar inşa edilen soğuk hava depolarını destekliyoruz. Meyvecilikle uğraşanlar lütfen bize projelerini getirsinler. Daha önce de söyledim, seracılık yapmak isteyenlere Kurumumuz çok büyük imkânlar sunmakta ve destekler vermektedir. Bu alanda topyekûn bir çalışma yapabiliriz. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzün İl Koordinatörlüğümüze bugüne kadar verdiği desteklerin bu alanda da devam etmesini arzu ediyorum. Seracılıkla meşgul olan çiftçilerimizi yeni ve dünya standartlarında seralara kavuşturmalıyız. Seracılık yatırımları kırsal alanlarda yapıldığı takdirde hibe desteği alabilmektedir. Ayrıntılı bilgi yardım masamızdan alınabilir. Bu konuda çiftçilerimizin daha gayretli olmalarını istiyorum. Yine yerel ürünler başlığı altında İlimizdeki tarımsal sanayiyi de geliştirmek adına yapılabilecek birçok yatırım bulunmaktadır. Un fabrikası, makarna fabrikası, meyve suyu fabrikası, zeytinyağı fabrikası, biber fabrikası, hazır yemeklerin üretilebileceği yemek fabrikası, mandıralar, salamura tesisleri, bulgur ve dövme, et sucuğu ve daha birçok üretim tesisi TKDK’dan çok ciddi hibe desteği almaktadır. Bu yatırımlar KDV ödemeden tüm inşaat ve makine ekipman harcamaları için %50 karşılıksız ve geri ödemesiz hibe desteği almaktadır. Hibe desteğinden faydalanması için bu yatırımların İlimiz Kahramanmaraş sınırları içerisinde yapılması yeterlidir. Avrupa Birliği kırsal kalkınma hibe desteklerinden İlimiz Kahramanmaraş’ın en yüksek oranda faydalanması için hep birlikte çaba sarf etmeliyiz.”