Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Elbistan Ajans Amirliği’nde kurulumu tamamlanan mısır kurutma tesisi hizmete girdi. Tesiste, sadece TMO’ya satılan mısırlar kurutulacak.


Mısır üretiminde hatırı sayılır bir yere sahip olan Elbistan Ovası’nda çiftçilerin pazar bulmadaki en büyük sıkıntısı olan nem problemini ortadan kaldırmak için Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından kurulumuna başlanılan mısır kurutma tesisinde çiftçinin sattığı mısırın nem oranını yüzde 14’e düşürülecek. Geçtiğimiz yıl başlayan çalışmalar sonrasında her biri saatte 20 ton mısır kurutma kapasitesi bulunan 2 makinenin montajı tamamlandı. İhaleyi alan firmanın teknik personeli de test çalışmalarını yaptı. Tesisteki testlerin tamamlanmasının ardından çiftçinin TMO’ya sattığı danelik mısırın nem oranı yüzde 14’e kadar düşürülecek ve TMO bünyesindeki depolarda bekletilecek.
TMO Elbistan Ajans Amirliği’ne kurulan mısır kurutma tesisi; 120 derece kurutma sıcaklığında ürün rutubetini yüzde 25’ten yüzde14’e düşürecek şekilde her biri 25 ton/saat kurutma kapasitesine sahip 2 makineden oluşuyor. Mısır kurutma makinelerinin biri kurutma, diğeri soğutma amaçlı olarak tesis edilecek. Soğutma amaçlı kullanılacak cihazda da kurutma fonksiyonu olacak, gerektiği takdirde her iki makine ile kurutma yapılabilecek.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), danelik mısır için çiftçiye başfiyat olarak ton başına 680 TL ödeyecek. Kesintiler ve vergilerle birlikte bu rakamın 660 liraya kadar düşebileceği öğrenildi. TMO, aldığı mısırın ödemesini ise banka kartı olan çiftçilere 10 gün içerisinde yapacak. Banka kartı olmayan çiftçilere ise yine banka yoluyla 1 ay içerisinde ödeme yapılacak.