Tüketiciler Birliği Kahramanmaraş temsilcisi Tanrıverdi: "Bu yasanın en önemli yanı daha önce tüketicinin başında sallanan 'Demoklesin kılıcı', şimdi satıcıların başında sallanmaya başlayacak"


KAHRAMANMARAŞ (AA) - Tüketiciler Birliği Kahramanmaraş temsilcisi Nesih Tanrıverdi, TBMM'de kabul edilen Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun Tasarısı'na ilişkin, "Bu yasanın en önemli yanı daha önce tüketicinin başında sallanan 'Demoklesin kılıcı', şimdi satıcıların başında sallanmaya başlayacak" dedi.


Tanrıverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yasada varolan hakları genişleten hem de daha önceki yasada yer almayan Yargıtay içtihatlarıyla kapsam dışı kabul edilen bir çok hususun kapsam içine alındığını söyledi.


Yasa kapsamında olmayan özellikle uçak seyahatleri, sigortacılık işlemleri, eser sözleşmeleri, kapı pencere yapımı gibi uyuşmazlıkların da yasal düzenleme içine girdiğini, böylece tüketicinin rahat bir "nefes" aldığını ifade eden Tanrıverdi, "Artık tüketiciler hem yüksek bedeller ödemek hem de büyük zamanlar harcamak zorunda kalmayacak. Yeni yasamız buna çok açık bir şekilde düzenleme getirerek bunların yasa kapsamında olduğunu açıklığa kavuşturdu" dedi.


Tüketicinin riski kalktı


Tanrıverdi, yasa öncesinde tüketicilerin özellikle küçük meblağlar için 660 ile bin 320 lira arasında değişen avukatlık ücreti ödeme riskine girmek istemediklerini, bu durumda haklarını aramaya yönelik girişimde bulunmaktan imtina ettiklerini belirtti.


Yeni yasanın buna düzenleme getirdiğini, nisbi tarife üzerinden tüketicilerin bedel ödeyeceğini ifade eden Tanrıverdi, şunları söyledi:


"Hakem Heyeti tüketici lehine karar verdiğinde eğer satıcı firmalar buna itiraz ederlerse, mahkemede de tüketici kaybederse 360 liraya kadar olan uyuşmazlıklarda uyuşmazlığın bedeli kadar avukatlık ücreti ödeyecekler. Örnek olarak 50 liralık bir uyuşmazlık varsa avukatlık ücreti de 50 lira olacak. Hakem heyetlerinin bağlayıcılık sınırı 3 bin TL'dir. Böylelikle tüketiciler bin lira yerine en fazla 360 lira gibi avukatlık ücreti ödeyecekler. Avukatlık ve mahkeme ücretlerini ödeme riski, bizim tabirimizle 'Demoklesin kılıcı' gibi tüketicinin başında sallanıp duruyordu. Bu yasanın en önemli yanı daha önce tüketicinin başında sallanan 'Demoklesin kılıcı' şimdi satıcıların başında sallanmaya başlayacak. "


Firmalara oto kontrol 


Tanrıverdi, daha önce firmaların kendilerine başvuran şikayetçileri direk hakem heyeti ve yargıya yönlendirdiklerini, yeni yasanın bu konuda firmalara daha kontrollü davranmaya zorlayacağını kaydetti.


Yeni yasada satıcı ile tüketici arasındaki sorunun yargı yoluna gitmesi ve tüketicinin haklı çıkması halinde tebligat ve bilirkişi masrafının satıcı tarafından ödeneceğini anlatan Tanrıverdi, şunları belirti:


"Yeni yasada satıcı kendisine başvuran tüketiciyi eskisi gibi direk hakem heyetine veya yargıya yönlendirmekten çekinecek. Çünkü tüketici bu yola başvurur ve haklı çıkarsa masrafları kendisi ödeyecek. Böylece satıcılarımız kendilerini oto kontrole tabi tutacaklar. Bilecekler ki bu iş hakem heyetine gittiği takdirde haksız çıkarsa bundan kendisi zarar görecek. Zararlarını önlemek için önceden kendileri tedbir alabilirler. Şimdiye kadar böyle bir mekanizma olmadığı için bütün satıcılar her türlü uyuşmazlıkda tüketiciyi hakem heyetine yönlendiriyordu."


Tanrıverdi, yeni yasanın sorunu, sorunun başında çözme anlamında çok iyi olduğunu, artık tüketicilerin de haklarını rahat bir şekilde arayabileceğini sözlerine ekledi.


(AA)