Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği, narenciye üreticilerini erken hasattan kaçınmaları konusunda uyardı.


Dörtyol Tutunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Mevlüt Coşkun, narenciyede yaklaşan hasat öncesi üreticilere uyarılarda bulundu. Başkan Coşkun, "Narenciyede hasat olgunluğuna ulaşması için meyvelerin şeker oranlarının belirli bir seviyeye gelmesi gerekmekte. Bu da halk arasında da bildiğimiz tat aroma gibi değerlerin yükselmesi ve yenilebilir seviyeye gelmesi anlamına gelmektedir. Örneğin satsumada hasat dönemini belirleyen şeker oranı 1 e 6 dır. Bu oranlar yakalanmadan ihracata izin verilmemektedir. Üreticilerimizin ürettikleri ürünleri değerinin üstünde değerlendirmeleri için erken hasattan kaçınmalı. Erken yaptıkları hasat nedeniyle gittiği yerde ürün talep görmemekte hatta bir alan bir daha almamaktadır" dedi.
Üreticilerin hasat döneminin en büyük sorunlarından birininde yapılan satışın paraya dönüştürülmesi olduğuna da değinen Birlik Başkanı Coşkun, "Bu süreçte üreticilerimiz mutlak surette ürünlerini verecekleri tüccar yada ihracatcıları üretici birliğimizden sorgulayarak bir ön görüş alsınlar. Birlik olarak üreticilerin zararlarının en aza indirilmesi için elimizden geleni yapmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.


Coşkun, Üreticilerimiz hasat öncesi bahçelerine verecekleri her gübre ve ilaçlama hakkında ihracatcısının yorumunu alması ve Akdeniz meyve sineği mücadelesine bir an önce başlaması gerektiğini de hatırlattı.(İHA)