Referandum sürecinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘bir taraf olan bertaraf olur’ eleştirine hedef olan TÜSİAD, seçmen ve toplum iradesini yansıtan referandumun sonucunun saygıyla karşılanması gerektiğini belirtti. TÜSİAD, Türkiye’nin 3 böleninin, 3 birleştiren haline getirecek, 21’nci yüzyıl anayasası hedefini de dile getirdi.

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) anayasanın 26 maddesinin değiştirilmesine ilişkin referandumun sonuçlarıyla ilgili açıklamasında “Seçmen değişiklik paketine ‘Evet’ demiştir. Seçmen ve toplum iradesini yansıtan referandumun sonucu saygıyla karşılanmalı. Hedef; bir arada, özgürce yaşama irademizin ifadesi ve gerçek bir toplum sözleşmesi niteliğinde hazırlanacak bir 21’inci yüzyıl Anayasası olmalı” görüşünü dile getirdi. Açıklamada TÜSİAD’ın referandum sonucundan bağımsız olarak, Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya olan ihtiyacının canlı kalacağını pek çok kez dile getirdiği vurgulandı ve referandum sürecinin ve sonucun, toplumun ekseriyetinin, 1982 Anayasasını tümüyle değiştirecek yeni bir Anayasanın oluşturulması konusundaki ortak beklentisini teyit ettiği belirtildi.

3 böleni çözmeliyiz

Açıklamada şöyle denildi: “Türkiye’nin yeni anayasaya giden yolda toplumu bölen sorunlarını çözmek için karşılıklı anlayış, empati, diyalog ve yapıcılığa ihtiyacı var. Tarihi bağlamda demokratikleşme süreci 3 ana mesele ile sürekli karşı karşıya kaldı. Katılımcı ve uzlaşmacı bir süreçle hazırlanacak 21’inci yüzyıla yakışır yeni Anayasanın, yukarıda belirtilen ana özellikleri taşımasının yanında, Türkiye’nin 3 bölenini, 3 birleştiren haline getirmeye de hizmet etmeli. Bölenlerden ilki din ve vicdan özgürlüğüdür; devlet tüm din ve mezheplere tam anlamıyla eşit mesafede duracak mıdır? İkinci bölen kimlikler meselesidir. Hepimiz, Türk, Kürt veya herhangi bir etnik köken tanımlamasının ötesinde eşit vatandaş olma noktasında anlaşacak mıyız? Üçüncü bölen ise kuvvetler, yani yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılığı ve hiçbir vesayet altında olmadan etkili çalışabilmeleridir.”

Bireyi merkeze alan Anayasa

Yeni bir Anayasanın; bireyi merkeze almasının şart olduğunu savunan TÜSİAD’ın açıklamasında ayrıca, kimlik taleplerine, ortak değerlerde birleştiren eşit vatandaş anlayışı çerçevesinde yanıtlar verilmesi, din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin sorunları çözmesi, çoğulcu ve katılımcı demokratik temsili parlamenter rejime, tüm kurum ve kurallarıyla işlerlik kazandırılması, her türlü vesayetten arındırılmış nitelikteki kontrol-denge mekanizmalarını kurması, Siyasi Partiler ve Seçim Kanunlarının demokratikleştirilmesi, seçim barajının düşürülmesi ve örgütlenme-ifade özgürlüklerinin genişletilmesi alanlarında ilerleme sağlanması önerildi.

2011 seçimleri ve Anayasa

TÜSİAD açıklamasında önümüzdeki seçim süreci de hatırlatıldı ve şu görüşlere yer verildi: “Önümüzdeki 10 yıl içinde her 18 ayda seçimlerin (genel ve yerel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçimleri) gerçekleştirileceği göz önünde bulundurulduğunda tecrübe edilen referandum öncesi siyasi üslubun sürdürülmesi; demokratikleşme, AB uyumu ve sürdürülebilir büyüme süreçleri açısından son derecede sakıncalıdır. Bu çerçevede, 2011 genel seçim döneminin ana temasını, geleneksel seçim programlarının yanında, yeni anayasanın yapımı ve içeriği konusundaki görüşler oluşturmalıdır. Yeni Anayasa hazırlık sürecinde, kamuoyunda farklı görüşleri savunan kanaat önderleri arasında diyalog canlı tutulmalıdır. TÜSİAD bu müzakere sürecinin işlemesi için çalışmalarına başlamıştır ve diğer sivil toplum örgütleri ve siyasi iradenin temsilcileriyle çalışmalarını paylaşmaya hazırlanmaktadır.”

MÜSİAD: Halkımız istikrarı tercih etti

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: Türk halkı önüne getirilen sandıklarda her zaman sağduyusunu yansıtmış ve ülke geleceğinin ihtiyacı olan kararları verme konusunda yanılmamıştır. Buradaki en önemli mesaj; halkımızın ileri demokrasiye olan özlemini, değişikliğe yönelik arzusunu ve istikrarın devam etmesi yönündeki isteğini ifade etmiş olmasıdır. Bununla beraber halkımız, statükoyu, eski siyaset usul ve mantığını benimsemediğini ve buna karşın değişimi ve yeniliği arzuladığını belirtmiştir.

DİSK: Kutuplaşmış, kırgınlıkları unutulmayan bir sürece uyandık

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Süleyman Çelebi: Hayır oylarını değerlendirirken, bunun sayısal değerinin iki katı olduğunu düşünmek gerek. Devletin bütün imkanlarının ve bütün medya imkanlarının, medyanın büyük bir bölümünün bu süreçte en acımasızca kullanıldığını gördük. Bu sabah kutuplaşmış, kırgınlıkları çabuk unutulmayan bir sürece uyandık. Türkiye’de yaşanılanlar, yaşatılanlar ve takınılan üslup toplumu epeyce gerdi.

İTO: Ekonomik gelişmenin yolunu açacak

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş: Referandum sonuçları Türkiye’nin hem daha demokratik hem de daha zengin ve bu zenginliğin de daha hakça paylaşıldığı bir ülke olmasına yol açacak. Yeni anayasa maddeleri, Türkiye için ekonomik gelişmenin yolunu da açacak. Bizim için Türkiye’nin daha demokratik olması, istikrarını koruması çok önemli. Çünkü siyasi istikrar ile ekonomi her zaman atbaşı gitmiştir.

TİM: İstikrar varsa, yabancı yatırım da gelir

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi: Sonuçlar ülkemiz için hayırlı olsun. TİM partiler ve siyaset üstüdür ama Anayasa üstü değildir, bu nedenle fikrimizi söyledik. Biz baştan beri tavrımızı belli ettik. Elbette kimsenin oyuna ipotek koymadık, herkes özgürce seçimini yaptı. Türkiye’de ne zaman güven, istikar ortamı olsa ekonomi büyüyor, yabancı yatırımlar geliyor. Çıkan sonuçlar, bizim beklentimizin de birkaç puan üzerinde.

TUSKON: Artık büyüme hızlanmalı

TÜRKİYE İşadamları ve sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral: Türk insanı her zaman olduğu gibi tercihini yine ilerlemenin ve gelişimin yönünde kullanmıştır. Halkımız referandumda eski Anayasa’nın yenilenmesi noktasında ağırlığını koyarak, her zaman basiretli ve ileri görüşlü bir halk olduğunu bir kez daha kanıtlayarak, bunu sandığa yansıtmıştır. Türkiye’nin ilerleme ve büyümesi hızlanmalıdır. (Hürriyet)