Petrolün yüksek seyretmesi Türkiye'de ucuz benzinin başka bahara kalacağını gösteriyor.

Zayıf dolar, gelişen ülkelerin talebi ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle petrol fiyatlarının 100 doların üzerinde kalması bekleniyor.

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları son haftalarda dalgalı seyir izliyor.

Brent petrolü 112 dolar, ABD ham petrolü 100 dolar sınırında işlem görüyor. Ancak petrol fiyatlarının orta vadede 100 doların üzerinde kalması bekleniyor.

US Global Investors'ın yatırımdan sorumlu üst yöneticisi Frank Holmes petrol fiyatlarının üç nedenden dolayı 100 doların üzerinde kalacağını tahmin etti. Holmes, üç nedeni zayıf dolar, gelişmekte olan ülkelerin talebi ve politik belirsizlik olarak sıraladı.

Küresel piyasalarda gelişmekte olan ülkelerin talebi fiyatlardaki temel faktör olarak öne çıkıyor. Holmes'a göre enerji talebi artmaya devam edecek.

Bu yıl 1.3 milyon varillik talep büyümesi bekleniyor. Bu rakam geçen yıldan az olsa da talepteki artışın devam ettiğini gösteriyor.

ÜRETİMİN YÜZDE 80'İ 'KARIŞIK' BÖLGEDE

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeler petrolün 100 doların üzerine çıkmasını sağlayan en önemli etken oldu. Piyasalar jeopolitik gelişmelerin halen risk unsuru oluşturduğunu düşünse de, olayların Suudi Arabistan'a sıçraması beklenmiyor.

Petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 80'inin Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde bulunması petrol üretimi konusunda endişelerin sürmesine neden oluyor.

YÜKSEK PETROL, PAHALI BENZİN

Petrolün 100 doların üzerinde kalması ucuz benzinin başka bahara kalacağını gösteriyor. Petrol fiyatları belirleyici olsa da benzinde bayi payı ve vergiler önemli rol oynuyor.

95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı Ankara ve İzmir'de litrede 4,21 lira, İstanbul'da 4,22 liradan satılıyor. Benzinde aslan payı ise devlete gidiyor. 4,21 liralık benzinin 2 liradan fazlası devlete gidiyor. (Mynet)