Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı Bülent Koçak; “Kamuoyunda ‘varlık barışı’ olarak adlandırılan bazı varlıkların Milli Ekonomiye kazandırılması hakkında kanunun uygulama süresi 30 Eylül 2009 tarihine kadar uzatıldı, mükellefler kesinlikle bu tarihi kaçırmasın" dedi.

Koçak, Hükümet tarafından ‘Varlık Barışı’ olarak adlandırılan ‘Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun`un uygulama süresini 30 Eylül 2009 tarihine kadar uzattığını böylece yasadan yararlanma fırsatını kaçıranlar için kanunun yeniden uygulamaya konulacağını, daha önceki uygulama sonucunda da, Kahramanmaraş’ta 97 Milyon TL tutarında varlık beyan edildiğini ifade etti.

Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanı Bülent Koçak düzenlediği basın toplantısında, Varlık Barışının 5811 sayılı kanunun ilk uygulama dönemi olan 2 Mart 2009 tarihinde sona erdiğini bu uygulama ile Kahramanamraş Vergi Dairesinin toplam 839 mükellefinden yaklaşık olarak 97 milyon TL beyan aldıklarını dile getirdi.

Koçak, yasanın yeni uygulama dönemi olan 10 Temmuz 2009 tarihi ile 04 Eylül 2009 tarihine kadar olan ki zaman diliminde yeni dönemden faydalanmak isteyen 138 mükellefin ise Kahramanmaraş Vergi Dairesine müracaat ederek beyanda bulunduğunu böylece şuan için 12.2 Milyon TL tutarında bildirim ve beyan aldıklarını sözlerine ekledi. yeni dönem beyanlarının üzerinden de yaklaşık olarak 613 Bin TL tutarında vergi tahakkuk ettirildiğini belirten Koçak konu hakkında düzenlediği basın toplantısında şu şekilde konuştu:

“Kamuoyunda Varlık Barışı olarak adlandırılan 5815 sayılı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması hakkındaki kanun 02 Mart 2009 uygulaması sona ermişti. Ancak Türkiye Millet Meclisinde 25 Haziranda kabul edilen ve 10 Temmuz tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5917 sayılı yasayla söz konusu yasanın hem uygulama kapsamı genişletilmiş hem de süresi uzatılmıştır. Varlık Bağışı kapsamına işletmelerin yasal kayıtlarında her hangi bir şekilde iptal ettirilmemiş fakat işletme tasarrufunda bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet veya taşınmaz cinsinden varlıkların işletme sermayelerinin işletme sermayelerine eklenerek işletme sermayesinin, işletme bünyelerinin güçlendirilmesi amaçlanmıştır.

Bu yasanın kapsamına 1 Haziran 2009 tarihi itibariyle Türkiye içerisinde yada Türkiye dışarısında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet, hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarıyla taşınmazlar girmektedir. 01 Haziran 2009 tarihi itibariyle yurt dışında bulunan bu bahsettiğim değerlerin işletme sermayesine eklenmesi halinde sadece %2 tutar üzerinden bir vergi ödeyecektir. Söz konusu değerlerin Türkiye içerisindeyse sadece %5 üzerinden bir vergi ödenmek suretiyle işletme sermayesine yasal defterlere kaydetmesi ve diğer bir tabirle resmileştirilmesi sağlanacaktır. Bunun işletmelere ne faydası olacak sermaye yapılarının daha da güçlendirilmesi olacaktır. Bu kanun hükümlerinden faydalanılması için ve bunların daha çok yaygın bir kitleye ulaşması için bir takım çalışmalar yürütmekteyiz. Kahramanmaraş İl merkezimizde 2008 yılı içerisinde mülk değeri 500 bin TL ve üzerinde olan, İlçelerimizde ise 100 bin TL üzerinde olan tüm mükelleflerimize faks, telefon ya da yüz, yüze görüşme şekliye bu yasayı anlatmaya çalışıyoruz bu konuda mükelleflerimize yolladığımız mektuplarımız var. Mükelleflerimizi daireye çağırıp yarda kendi iş yerine gitmek suretiyle bu mektubumuzu ulaştırıp vatandaşları bu konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz.

Yasanın getirdiği tüm bu imkanlardan faydalanmak için 30 Eylül 2009 tarihi bildiri ve beyan süresinin son günü dolayısıyla 30 Eylül tarihinin kaçırılmaması gerektiğini bir kez daha hatırlatıyoruz. Kahramanmaraş’taki katılım birçok ilden daha iyiydi yeni dönemde şuana kadar yaklaşık 40 bin oldu 10 Temmuz 2009 tarihinden bugüne kadar 38 mükellef. Diğer illere baktığımız zaman bizim tahsilatımız daha iyi yaklaşık %95’ni tahsil etmişiz biz yani 4.9 Trilyon tahakkuktan 4.6 Trilyonunu tahsil etmişiz biz sadece arada 270 Milyarımız kalmış oda 74 mükellef.” (www.kanal46.com)