İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul genelinde "Halk Ekmek" benzeri yapılanmayı "Halk Et" olarak hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Topkapı Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen Kent Konseyi toplantısı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İBB'DEN HALK ET ÇALIŞMASI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Halk Et' çalışmalarının olduğunu ifade eden Topbaş," Halk et ile ilgili bazı çevrelerden teklifler, öneriler geldi. Biz arkadaşlarımıza böyle bir çalışma yapmalarını istedik. Ayrıca semt kasapları ile onlarla ilgili dernek ile görüşmelerini önerdik. Henüz bize somut bir sonuç gelmedi yapılan çalışmadan" dedi.

BALIK SATIŞI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA

Topbaş, "Aynı zamanda buna benzer tarzda semt pazarlarında balık satışları ile ilgili, düzensiz ve sağlıksız koşullarda yapılan satışlar yerine daha düzenli ve soğutma sistemleri içinde olan hijyenli bir satış istasyonları kurulabilir mi diye özellikle balık hali yetkililerinden bu tip talepler geldi. Çünkü çok ucuza balık yedirebilme imkanlarının olduğunu ancak malesef satış yerlerinin yetersiz olması sebebiyşle halka sağlıklı balığı ulaştıramadıklarından bahsetttiler.Onunla ilgili de mobil üniteler geliştirebilir miyiz diye çalışmalar yapıldı. Bazı öneriler şu anda elimizde var. Değerlendiriyoruz. Bunları yaparken ilgili sektörün rahatsız olmaması için çok hassas davranmak zorundayız" diye konuştu

SEMT KASAPLARI BU SİSTEME DAHİL OLABİLİR Mİ?

Halk Et'in 'Et Balık Kurumu' tarzında bir yapıya sahip olacağını belirten Topbaş, "Etler devletimizin ilgili kurumu tarafından tedarik edilecek veya büyük et işlemi yapan yerlerden bunu tedarik etmek suretiyle daha ucuza verme imkanı olabilir mi? Mevcut semt kasapları da bu sisteme dahil olabilir mi? Onların da mağdur olmasını istemeyiz. Böyle bir çalışma yapıldı. Henüz bir karar verilmedi. Üzerinde tartışıyoruz, somut bir adım yok şu anda" şeklinde konuştu.

HALK ET KURULURSA ET FİYATLARI BİR MİKTAR DÜŞEBİLİR

Bir gazetecinin 'Halk et kurulması ile et fiyatları düşebilir mi?" sorusuna Başkan Topbaş, şöyle yanıt verdi;" Çok ciddi anlamda düşmez. Bir miktar düşebilir. Bir de güvenli et verme imkanı olabilir. Sektörü düşünmek durumundayız. Biz halk ekmekte İstanbul'un şu anda yüzde 13 ekmeğini karşılıyoruz. Sayısını arttırmak istemiyoruz çünkü fırıncılar var. Aynı şekilde halk et tarzında bir oluşum yaptığımızda küçük kasapları da düşünmek durumundayız. Belki onlar böyle bir sistemin içine girmek isteyebilirler. Onlarla beraber çalışılacak. Belki ilgili bakanlık bu konuda farklı bir çalışma sağlayabilir. Şu anda et işleyen bir takım firmalar bize bu konuda ciddi anlamda destek verebileceklerini söylüyorlar" (Mynet)