Erkenci Japon grubu erik çeşitleri arasında yüksek kalitesiyle rakipsiz olan ve meyve ihracatçıları tarafından yoğun talep gören Prunum Cemre, Türkiye’de sertifikalı olarak üretilmeye başlandı.


Adanalı özel bir tarım firması tarafından ıslah edilen Japon erik Prunum Cemre, çıktığı dönemde rakiplerine göre; antioksidan içeriği, albeni, renk, tat ve irilik gibi kalite kriterlerinin çok yüksek olmasının yanında, erkenci ve verimli bir çeşit olarak biliniyor.


Firmanın AR-GE Müdürü Ziraat Mühendisi Dr. Emine Tanrıver, Cemre’nin rengiyle tadıyla rakipsiz muhteşem bir meyve olduğunu söyledi.
Tanrıver; “Son yıllarda dikimi ve tüketimi artan Japon grubu erikler Akdeniz ve Ege bölgesinde kendisine dikim ve yayılma alanı bulmaktadır. Geniş çeşit yelpazesi ile Mayıs-Ekim ayları arasında üretimi yapılabilmekte ve pazara sunulmaktadır. Ülkemizde üretilen Japon erik çeşitleri iç pazardan daha çok ihracata gönderilmektedir” dedi.


JAPON ERİK DÜNYA PAZARINDA ÇOK YÜKSEK TALEP GÖRÜYOR


Japon eriklerin özellikle Rusya, Dubai, Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin meyve pazarında çok yüksek talep gördüğüne dikkat çeken Dr. Emine Tanrıver, şöyle devam etti;
“Ayrıca Eylül-Ekim aylarında hasat edilen Japon erik çeşitleri; soğuk hava deposunda 60-120 gün boyunca muhafaza edilerek kış aylarında iyi fiyatlara pazarlanabilmektedir. Ar-Ge ekibi, kendi gen kaynaklarını, kalite kriterleri yüksek ticari çeşitlerle birleştirerek, yüksek pazar değerine sahip, olumsuz toprak ve iklim koşullarına dayanıklı yeni çeşit ve anaç ıslah programları ile Türk ve dünya meyvecilik sektörüne yön vermeye devam ediyor. Prunum Cemre, erkenci Japon grubu erik çeşitleri arasında muhteşem albenisi, yüksek kalitesiyle, rakipsizdir ve meyve ihracatçıları tarafından oldukça yoğun talep görmektedir.”


Bu arada Türkiye’nin üç büyük firması olan Elma; Verben ve Bantes Tarım, Cemre’nin üretim hakkının kendilerine verilmesinden mutluluk duyduklarını belirterek Beta Tarım yetkililerine teşekkür ettiler.


(İHA)