Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) tarafından düzenlenen, Ekonominin Kahramanları Ödül Töreni ve İstişare Toplantısı’nda konuşan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, “Ülkemizin makro hedeflerine ulaşmasına şehrimizin daha fazla katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.


Kahramanmaraş’ın ekonomik büyüme bakımından birçok Anadolu şehrine örnek olduğunu söyleyen KMTSO Başkanı Zabun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kahramanmaraş geleceğe atılacak sağlam adımlarla daha güçlü ve daha rekabetçi bir yapıya kavuşarak kalkınmada anahtar rol oynamaya devam edecektir.Bizler, iş dünyasının temsilcileri olarak ülkemizin zenginleşmesi ve ulusal hedeflerine kavuşması için yatırım yapmaya, üretmeye, ihracata, iş ve aş sağlamaya ve işçisinden işverenine bu vatan için ter dökmeye devam ediyoruz. Ve ülkemizin makro hedeflerine ulaşmasına şehrimizin daha fazla katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bugün, ekonomide yeni kahramanlık hikayeleri yazarak, ödül almaya hak kazanan şirketlerimiz, her türlü zorluklara karşın çalışarak, üreterek Türkiye’nin ve Kahramanmaraş’ın gücüne güç katmışlardır. Hepsine ayrı ayrı gönülden teşekkür ediyor, tebriklerimi sunuyorum”.


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın, Kahramanmaraş’ın köklü siyasetçisi ve ülkenin en önemli makamlarından birinde bulunduğunu ve programda KMTSO Meclisi ve iş dünyasıyla bir araya geldiğini ifade eden Oda Başkanı Serdar Zabun, Kaynak’ın kentin sorunlarına hep birlikte çözüm odaklı ve samimi yaklaşımlarla çare arayan bir siyaset adamı olduğunu belirtti.


Dünya politikasının büyük değişimler yaşadığına değinen Zabun, Doğu’nunekonomiye hakim olmasıyla birlikte, batı medeniyetlerinin içe kapanmaya başladığını söyledi. Bu büyük küresel döngünün ise, yeni aktörleriyle yeni bir dünya düzenini oluşturmaya başladığına açıkça işaret ettiğini aktardı.


“TÜRKİYE GLOBAL ÖRGÜTLERİN SALDIRILARINA KARŞIN, BUGÜN DİMDİK AYAKTADIR”


Türkiye’nin bu yenidünya düzeni içerisinde konumunu güçlendirmesini ve terörden temizlenmiş bir coğrafya ile küresel ekonomi ve politikada daha etkin bir aktör olma iradesini beka meselesi olarak değerlendirdiklerini açıklayan Zabun şöyle konuştu: “Bizler iş dünyası olarak şuna yürekten inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, milleti ve devleti ile bir bütün olarak büyük ve güçlü bir ülkedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettikleri gibi, tek bayrak, tek millet, tek vatan, tek devlet anlayışıyla birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmeliyiz.


15 Temmuz günü, milletin devleti nasıl sahiplendiğinin en büyük ispatıdır. Türkiye Cumhuriyeti, terör örgütlerinin saldırıları ve darbe girişimlerine rağmen, ekonomi silahlarını kuşanmış global örgütlerin saldırılarına karşın, bugün dimdik ayaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın milli duruşu ve milletimizin feraseti bu anlamda kelimelerle tarif edilemeyecek bir üstünlüğe sahiptir.”


“EKONOMİMİZ VE ÖZELLİKLE KOBİ’LERİMİZİN RAHAT BİR NEFES ALMTIR”


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde, iş dünyasının sorunlarını ve taleplerini başta Başbakanolmak üzere,Hükümete ileterek ekonominin önünü açacak adımların atılmasında aktif rol üstlendiklerini ifade eden Zabun şu şekilde konuştu: “Yatırımları desteklemek için yatırım indiriminin yeniden getirilmesi, imalata yönelik yatırım harcamaları için kurumlar vergisi indiriminin tam uygulanması, teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı, Kredi Garanti Fonu’nun kefalet kapasitesinin artırılması gibi konularda çalışmalar yürütülmüş ve Hükümetimizle birlikte bu konularda çok önemli sonuçlar elde edilmiştir.


Böylece, Sayın Başbakanımızın açıkladığı, KGF kefaleti ile 250 milyar liraya kadar yeni kefalet hacmi oluşturularak finansal açıdan ekonomimiz ve özellikle KOBİ’lerimizin rahat bir nefes alması sağlanmıştır. Yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde odalarımızın ve borsalarımızın oluşturduğu nefes kredisi KOBİ’lerimizin acil ihtiyaçlarına can suyu olmuştur.


Sıkıntılı sektörlerin SGK prim ödemelerinin ertelenmesi ve faizsiz olarak ekim-kasım-aralık ayına ötelenmesi zor durumda olan tüccarımızı, esnafımızı oldukça rahatlatmıştır. Finansmana erişimde sıkıntı yaşayan KOBİ’lere destek verilmesi ve KDV iadelerinin hızlandırılması taleplerimiz de önemli sonuçlar vermiş ve bankaların reel sektör firmalarının kredilerini yapılandırması kolaylaştırılmıştır.


İstihdama yönelik aktif destek verilmesi ve işbaşı eğitim programının artırılması yönündeki taleplerimizle, hükümetimiz yeni istihdamda işveren yükünün hafifletilmesini sağlamıştır. 500 bin kişi işbaşı eğitim programı ile özel sektörde istihdam edilecektir.”


“KAHRAMANMARAŞ, 2016 YILINDA 6 BİN 800 KİŞİYE İLAVE İSTİHDAM SAĞLAMIŞTI”


“Kahramanmaraş, Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla çalışma hayatında milli seferberlik projesine çok önemli katkı sağlayarak bu alanda da kahramanlığını göstermiştir.” diyen KMTSO Başkanı Serdar Zabun: “Kahramanmaraş, 2016 yılında 6 BİN 800 kişiye ilave istihdam sağlamıştı. Şehrimiz, 2017 yılında da ilave 7 bin kişiye daha istihdam sağlayarak üzerine düşeni layıkıyla yerine getirecektir.” şeklinde konuştu.


DÜN MİLLİ MÜCADELE KAHRAMANI, BUGÜN EKONOMİ KAHRAMANI


“Geçmişte milli mücadele kahramanlarının; bugün de ekonomi kahramanlarının diyarıdır Kahramanmaraş.” diyen Zabun sözlerine şu şekilde devam etti: “ Ekonomide tekstilden enerjiye birçok sektörde lider konumuyla, Türkiye’nin örnek gösterilen şehirleri arasındadır.


80’li yıllarda başlayan sanayileşme ve özellikle teşvik yasasında ortaya koyduğu olağanüstü başarı herkesçe malumdur. Bu süreçte, istihdamını 3 kat, ihracatını 4 kat artıran Kahramanmaraş, benzer kapsamda bir teşvik sistemi ile enerji desteği olan bir teşvik sağlanırsa, bundan çok daha fazlasını gerçekleştirmeye hazırdır.


Üretim alanlarımızı geliştirmek bakımından ilimizde toplam 13 bin dönüm alana sahip olan Erkenez, Aksu ve Kılılı sanayi bölgelerinin ıslah OSB statüsüne kazandırılması, ilimizde çok daha güçlü bir üretim altyapısının oluşmasını sağlayacaktır. 


Turizm sektöründe, Kahramanmaraş’ın altyapısını iyileştirmek ve bu sektörden pay almak adına Germenicia antik kenti mozaiklerinin ve Ashab-ı Kehf Külliyesi’nin dünya kültür ve turizmine kazandırabilirsek, Unesco dünya mirasında hak ettiği yere gelmesini sağlayabilir, çok önemli sonuçlar alabiliriz.”