Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ABD'nin PKK / YPG ile iş birliği FETÖ'nün ABD'deki varlığı ve S-400'ler ile ilgili tutumuna tepki gösterdi. Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin bu tutumunun müttefiiklik ruhu ile bağdaşmadığını belirtti. "Bu konuları ele alacak bir çalışma grubu kuracağız. Bu sefer bu teklif ABD tarafından Biden tarafından geldi. " ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

TEKLİF BIDEN TARAFINDAN GELDİ

ABD'nin PKK / YPG ile iş birliği FETÖ'nün ABD'deki varlığı ve S- 400'lere ilişkin tutumu müttefiiklik ruhu ile bağdaşmıyor. ABD'nin tutumu müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor. Bu konuları ele alacak bir çalışma grubu kuracağız. Bu sefer bu teklif ABD tarafından Biden tarafından geldi.

BAŞKAN ERDOĞAN BİDEN GÖRÜŞMESİ SONRASI AÇIKLAMIŞTI

Başkan Erdoğan, Biden ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarında ; "Eğer karşımızda bir terör örgütü olan PKK/PYD/YPG varsa, ne gerekiyorsa biz bunu yaparız. Bundan da taviz vermeyiz. Bunu zaten biz kendilerine her zaman söyledik ve söylüyoruz. Bundan sonraki süreçte de NATO'da müttefiksek, NATO müttefiki olarak bizim ittifak halinde olduğumuz ortağımızın böyle bir şeye tevessül etmemesi gerekir. Yine aynı şekilde bundan sonraki süreçte de Türkiye'nin temel önceliklerinden olan bu meselede beraber çalışmamız gerektiği hususunda bugün de mutabakata vardık. Orada da kendilerinin olumsuz bir yaklaşımı olmadı." ifadelerini kullanmıştı.

'ABD'NİN TUTUMU MÜTTEFİKLİK RUHUYLA BAĞDAŞMIYOR'

Bakan Çavuşoğlu, ABD yönetimiyle temasların da devam ettiğini kaydederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başkan Biden ile pazar günkü görüşmeleri yapıcı bir atmosferde geçti. ABD'nin PKK/PYD/YPG'yle iş birliği, FETÖ'nün ABD'deki varlığı ve S-400 bağlantılı yaptırımlara ilişkin tutumu müttefiklik ruhuyla bağdaşmıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız bunları açıklıkla vurguladı. Bu konuları ele alacak bir çalışma grubu kuracağız. Bu sefer teklif ABD tarafından, Biden tarafından geldi. NATO değişen uluslararası güvenlik parametrelerine kendini uyarlama sürecinde. NATO'nun en büyük ikinci askeri gücü olarak bu sürece katkılarımızı milli çıkarlarımız temelinde sürdürüyoruz. Rusya'yla ilişkilerimiz gelişmeye devam ediyor. Suriye'den Libya'ya ve Karabağ'a kadar birçok alanda iletişim halindeyiz. Görüş ayrılıklarımız var, ancak karşılıklı hassasiyetleri gözeterek yapıcı diyaloğu sürdürüyoruz. Ukrayna konusu bunlardan biri. Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımadık, tanımayacağız. Kırım Tatarı soydaşlarımızın güvenlik ve refahı için çabalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
'MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİMİZİ BİR KEZ DAHA HERKES GÖRDÜ'

Bakan Çavuşoğlu, 10 büyükelçiliğin 'Osman Kavala' açıklamasıyla ilgili de, "Ülkemizde devam eden bir yargı süreciyle ilgili olarak geçen ay 10 büyükelçinin ortak açıklaması toplumun her kesiminde haklı bir hassasiyet yarattı. Bu hadsiz girişime hemen tepkimizi gösterdik. Büyükelçiler bakanlığımıza çağırılarak bakan yardımcımız tarafından sert şekilde uyarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşu sayesinde, büyükelçiler yanlışlarını düzeltmek için bir açıklama yaptılar. Bu tür hadsiz çıkışlara müsamaha göstermeyeceğimizi bir kez daha herkes gördü. Terörle mücadelenin küresel bir tehdit olduğunu, uluslararası iş birliği gerektirdiğini her vesileyle gündeme getiriyoruz. PKK ve YPG'nin aynı terör örgütü olduğu gerçeğini anlatmaya devam ediyoruz. FETÖ'yle mücadelemiz aynı kararlılıkla devam ediyor. DEAŞ'la göğüs göğüse çarpışan tek NATO ülkesi olarak bu terör örgütüyle mücadelemizi de taviz vermeden sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Sabah