POLİS DURDURUNCA PANİKLEDİ

Polis, iki adamın olduğu otomobili durdurdu. Adamların endişeli görüntüsü  dikkat çekti ve polis yetkilileri araçlarından dışarı çıkmasını emretti. Polis yetkisi, daha sonra tuttuğu raporda, "Sun benimle konuşurken çok gergin görünüyordu. Yerinde duramıyordu ve boynundaki karotis arterinin hızla attığını görebiliyordum" diye yazdı.

MİLYONLARCA DOLARLIK KARA PARA AKLAMA PLANI

Memur, erkeklerin SUV'sini aradı ve 33 deste 20 dolarlık banknot, iki deste 100 dolarlık banknot ve bir para sayma makinesi ile doldurulmuş bavul ve sırt çantası buldu. Polis, Ağustos 2018'de durdurduğu araçta toplam 350 bin dolar nakit parayı ele geçirdi. Yetkililer daha sonra adamları serbest bıraktı. Bu, polis ve federal yetkililere göre, daha fazla şüpheli için daha geniş bir ağ oluşturmak için düzenlenmiş bir hareketti. Olay, federal ajanların New York'ta Asya asıllı adamlardan oluşan bir ekip tarafından yürütülen, milyonlarca dolarlık bir kara para aklama planını ortaya çıkarmasına yardımcı oldu.

POLİSLER TÜM GÜN GÖZETLEDİ

Ekip, yıllarca güneyden ve Ortabatı'dan gelen uyuşturucu kaçakçılarının emriyle Brooklyn'deki pek çok mahallede para taşıdı ve akladı. Polisin 2018'deki bu kritik "otomobili durdurma kararı"ndan sonra, soruşturma kapsamındaki bek kişi tuzağa düşürüldü. Li, Sun, Queens üniformalı taksi şoförü Jian Feng Wu ve diğer iki şüpheli para aklayıcı, Xian de Jiang ve Xiao Yu Wang.

Federal Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi ajanları, Li ve Sun'ı Atlanta'nın kuzeydoğusundaki I-85'te durdurulmadan önce tüm günlerini, bir otopark ve bir apartmanda kartel bağlantılı uyuşturucu tacirleriyle bir araya gelmelerini gözetleyerek geçirdi.

100 BİN DOLARLIK SAHTE ÇEKLER

Mahkeme belgelerine göre, Li ve Sun'ın Georgia yaptığı yolculuk, 2017 ve 2018 yıllarında kara para aklama operasyonlarının bir parçası olarak yaptığı birkaç eyalet dışı yolculuktan biriydi.

Yetkililer, o dönemde, her ikisi de 30'lu yaşlarında olan adamların Georgia'ya uçtuğunu ve ayrıca, daha sonra New York'ta teslim edecekleri veya aklayacakları parayı almak için birkaç kez Detroit'e yolculuk ettiklerini söyledi. Federallere göre, çete üyeleri de Chicago'da nakit para aldı. Yetkililer, Sun'ın, parayı aklamak için, merkezi Flushing'de listelenen sözde bir iş adına bir bankada iki hesap açtığını söyledi.

2017'den 2018'e kadar, hesaplara tam olarak 100 bin dolar tutarında birden fazla çek yatırdı. Federaller, çeklerin, daha sonra nakit karşılığında sahte çek yazdığı için vergi kaçakçılığından hüküm giyen başka biri tarafından yazıldığını keşfetti.

LÜKS EŞYALAR SATIN ALARAK AKLADI

Federal savcılara göre Sun ayrıca Baltimore'daki bir mücevher borsasında 10 bin 520 dolarlık Vacheron Constantin kol saati ve 4 bin 234 dolarlık Bulgari yüzüğü de dahil olmak üzere bir dizi lüks eşyaya harcayarak parayı akladı.

Bu arada, Georgia eyalet polisi ile karşılaşma, Brooklyn Teknik Lisesi'ne giden ve dört dil bilen Baruch Üniversitesi mezunu Li'yi yavaşlatmadı. 2018 yılı boyunca, onu gözetim altında tutan federal ajanlar, 500 bin dolardan fazla paraya el koydu ve takip edilmeye devam edilirken sonunda serbest bırakıldı. El koyulan nakitler, Long Island, Roslyn'deki Willis Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezi otoparkında el konulan 20 bin doları aşkın parayı ve Flushing'deki Ana Cadde üzerinde bulunan New York Presbyterian Hastanesi'nden alınan 39 bin doları da içeriyordu.

TAKSİCİYE ÇANTA DOLUSU NAKİT VERDİ

Federal savcılar, Kasım 2021'de Li için "Bu davranışta bulunarak, sanık ve diğerleri, milyonlarca dolarlık uyuşturucu parasının aklanmasında kritik bir rol oynadılar" diye yazdı.

Mehmed: Fetihler Sultanı 7. bölüm canlı izle! TRT 1 ile Mehmed: Fetihler Sultanı son bölüm izle tek parça, kesintisiz Mehmed: Fetihler Sultanı 7. bölüm canlı izle! TRT 1 ile Mehmed: Fetihler Sultanı son bölüm izle tek parça, kesintisiz

Li'nin uyuşturucu parasını akladığı sıralarda, Flushing'de lüks bir taksi şoförü olan Jian Feng Wu, müşterilerinden birinden çeteye katılması için iş teklifi aldı. Wu'nun daha sonra yetkililere "TVB" veya "Boom" olarak tanımladığı bir adam, taksiciye çanta dolusu nakit para alıp onları şehirde bırakması karşılığında birkaç yüz dolar ödeyecekti.

CEZASI AÇIKLANDI

Çetenin beş üyesi 2019'da tutuklandı ve Manhattan federal mahkemesinde kara para aklamak için komplo kurmakla suçlandı. Yerel haberlere göre, Georgia'lı uyuşturucu kaçakçısı Herrera-Guzman, geçen hafta uyuşturucu suçlamalarından ayrı olarak suçlu bulundu ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Narkotik ajanı Robert J. Murphy, Meksikalı bir kartelin Herrera-Guzman'a eroin, kokain ve metamfetamin sağladığını söyledi.

Wu ise, Perşembe günü, avukatı Chris Madiou ile planda düşük seviyeli bir oyuncu olduğu konusunda hemfikir olan Manhattan federal mahkemesi Yargıcı Laura Taylor Swain tarafından hapis cezasına çarptırıldı. Karar, Li'nin kara para aklama suçunu kabul ettikten sonra iki yıl hapis cezasına çarptırılmasından üç ay sonra geldi. Sun da, birinin bir suçla ilgili bilgisini kasıtlı olarak gizleme suçunu kabul etti ve bu ay içinde hüküm giymesi planlanıyor.

Kaynak: Milliyet