CNN Türk canlı yayınında Avukat Sinan Keskin ile CNN Türk istihbarat Şefi Nihat Uludağ, son dönemde artan 'kripto para vurgunu' haberlerini değerlendirdi.

'KAYSERİ'DEN ATAŞEHİR'E TAŞIYOR'

CNN Türk istihbarat Şefi Nihat Uludağ konuşmasında şu ifadeleri kullandı:  Bitrota adlı kripto para borsası Kenan Altun ve firma yöneticileri tarafından Kayseri merkezli olarak 2018’de kuruluyor. Daha sonra lük otellerde birtakım mekanlarda da şubeler açarak yüksek kar vaadinde bulunarak 82 bin kişiye ulaşıyorlar. Bu kişiler onların kripto para borsalarında işlem yapmaya başlıyor. Cirolar arttıkça da şirket merkezini Kayseri’den İstanbul Ataşehir’de taşıyor.

Bir süre sonra üyeler paralarını çekememeye başlıyor ve şikayetler oluyor. Yaklaşık 82 bin üyesi olan bir borsa ve 600-700 milyon liralık bir vurgundan bahsediliyor. İddialar üzerine İstanbul ve Kayseri Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatıyor. Dün İstanbul siber suçlarla mücadele şubesi ekipleri düğmeye bastı ve firma yöneticisi Kenan Altun’u gözaltına aldı.
Vurgun ne kadar işte onların da ayrıntılarını siber şubenin yapacağı teknik analiz sonucunda belli olacak.

"THODEX'TE DE UYGULANAN BİR SİSTEMDİR"

Avukat Sinan Keskin ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Öncelikle mekanizmanın ismi ponze sistemidir. Kripto para piyasasından sonra insanların güvenleri de coinlere karşı azalmaktadır. Bundan sonra insanlar kripto paralarını çekmeye başlamaktadır. Çekmeye çalıştıkları zaman sistem ödeme yapamamakta ya da aynı zamanda bugün yarın ödöyeceğiz paranızı yabancı kuruluşlarla görüşüyoruz diyerek insanları oyalıyorlar. Burada işin özü ponzi sistemidir. Thodex’te de uygulanan bir sistemdir.

"PONZİ OYUNU SONA ERDİ"

Ponzi sistemi yüksek kar getiren bir ürün olduğu ve bu ürün sayesinde yatırımcılara para ödendiği iddia edilerek sisteme yeni yatırımcılar çekilmeye çalışılmaktadır. Thodex’teki hadise ile birlikte insanlar artık bu sistemlere yatırım yapmamaktadır ve paralarını korku nedeniyle çekmeye çalıştıklarında bu ponzi oyunu sona erdi. Bunun gibi daha birçok kripto para borsasının çökeceğini görebileceğimiz söyleyebilirim. Mağdurların çok ciddi zararları var. İnsanlar planlayabilirler belki ama çok yüksek miktarda paralardan bahsediyorum.

1 milyar TL’ye kadar varan zararlardan bahsediyoruz. 82 bin kayıtlı üyesi var Bitrota’da. 26 bin kişi aktif ben sadece dogecoin mining’de keza öyle ben sadece dogecoin mining’de dolandırıcı olan kişinin cüzdanında soğuk cüzdandan takip yapılabilir 140 milyonu gördüm kripto para karşılığı olarak.

Bazen insanlar şunu söylüyor bu kadar büyük paralar olabilir mi bu kadar büyük paralarla insanlar sisteme dahil olabilir mi? Evet olabilirler ne zaman k Thodex hadisesi yaşandı ondan sonra bir kaos başladı. Dolar ve TL cinsinden paralarımız normal sistemde kalır mı diye çektikten sonra ponzi oyunu sona verdi ve borsalar çöktü.

Mağdurlar şu anda Thodex ile ilgili süreç başka hem savcılıkla ilgili süreç var hem de icra takibi yapılıyor ancak burada şirketin herhangi bir mal varlığının olduğunu zannetmiyorum Bitrota ve dogecoin mining’de.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına ya da bağlı bulundukları ildeki savcılıklara başvuruda bulunmak suretiyle bu kişilerin şikayet edilmesi gerekiyor. Merkezi Ataşehir’de olduğu için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı bu süreci yürütmektedir.

Kayseri’deki yakalanma kararının bir tanesi yapıldı. Dün bir şahıs gözaltına alındı. Bizim de mağdurlar olarak isteğimiz bu şüpheli şahısların mağdurların mağduriyetini gidermesini istiyoruz.

MAĞDURİYETLERDE HUKUKİ DÜZENLEME YAPILDI MI?

Şu ana kadar regülasyon işlemleriyle ilgili çeşitli açıklamalar vardı daha çok kara para aklamaya yönelik Merkez Bankası’nın bir açıklaması oldu. Binali Yıldırım Bey’in bir açıklaması oldu.

Bununla ilgili bir hazırlık var düzenleme yapılmasına yönelik henüz bir regülasyon resmi bir düzenleme yok. SPK denetiminde değil burada şu ayrımı yapmak gerekiyor bütün kripto para borsaları kötüdür diye bir şey yoktur. Bir kripto para borsası vardır buraya gerçekten yatırım yaparsınız dünyanın da kabul ettiği bir gerçek. Türkiye dünyada kripto para sahipliği oranında üçüncü, Avrupa’da da birincidir.

'CİDDİ FİRMALARA YATIRIM YAPMALILAR'

Bu hayatımızın bir gerçeği burada bir de ponzi sistemini ayırmak lazım. Dolandırıcıların kripto paraları kullanarak insanları dolandırma hadisesi var. Tüm kripto para borsaları dolandırıcı değildir. Bunlar tamamen kripto paraları kullanarak insanları dolandıran firmalardır. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur. Borsadaki işlem hacimlerine bakacaklar ondan sonra yatırım yaparken kripto paranın ne olduğuna dünya piyasalarında listelenip listelenmediğine ve teknik altyapısını incelemeleri gerekiyor.
Her tanıtımı yapılan ve şatafatlı gösteriler yapılan model manken tanıtımları gibi şeyler olabilir bunlara aldanmadan işin teknik kısmına bakmaları gerekmektedir. Ciddi firmalara insanlar kripto para yatırımlarını yapmalıdırlar.

Kaynak: Milliyet