Başbakan Magdalena Andersson’un kurduğu hükümete, Suriye’deki Kürt yapılanmasına destek karşılığı dışarıdan destek veren bağımsız milletvekili Amineh Kakabaveh, kendisine verilen sözlerin tutulmadığını, artık iktidarın arkasında olmayacağını bildirdi. Euronews Türkçe’nin aktardığı habere göre, Kakabaveh, Andersson’un Başbakan seçilmesine vereceği destek karşılığında “İsveç’in Suriye’deki Kürt yönetimiyle ilişkileri geliştirmesi” ve “ülkedeki YPG/PYD militanlarının terörist olarak görmemesi” şartını koşmuştu. 

‘İSTEDİKLERİ YAPILDI!’ 

Mükremin Gezgin kimdir, kaç yaşında? Mükremin Gezgin'in sevgilisi kimdir, kaç yaşında? Mükremin Gezgin kimdir, kaç yaşında? Mükremin Gezgin'in sevgilisi kimdir, kaç yaşında?

Basına açıklamalarda bulunan Kakabeveh, partinin kendine verdiği sözlerin tutulmadığını  belirterek, YPG yandaşlarına karşı İsveç’teki muameleden mutlu olmadığını öne sürdü. Kakabaveh, “Eğer anlaşmaya uymazlarsa, ben de önemli oylamalarda desteğimi geri çekeceğim” ifadesini kullandı. Kakabaveh, Türkiye ve NATO karşıtlığıyla da biliniyor.  

ANKARA'DAN İLK VETO!İsveç ve Finlandiya'ya NATO şokuHaberi Görüntüle

Bu arada Sosyal Demokrat Parti Dışişleri Komitesi Üyesi Kenneth Forslund ise, Kakabeveh ile yapılan anlaşmanın gereğinin yerine getirildiğini, Suriye’deki muhaliflerle ilgili konferanslar, seminerler ve toplantılar düzenlendiğini söyledi. PYD ve YPG’nin terörist olarak nitelendirilmemesi konusundaki görüşlerinin değişmediğini savunan Forslund, “Biz bunu yapmadık, AB’deki listeye uygun olarak hareket ettik” diye konuştu. 

OYLAMADA DESTEKLEMİŞTİ 

Bu açıklamaların, Türkiye’nin, İsveç’in NATO üyeliğine terör örgütü PKK’nın yanı sıra PYD/YPG ile ilişkileri yüzünden “Hayır” diyeceğini açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekiyor.  

Kakabaveh’in “tek oyla” verdiği destek, 29 Kasım 2021’de parlamentodaki oylamada Sosyal Demokrat Parti’ye iktidar yolu açmıştı. Parlamentodaki oylamada, Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi’nin oluşturduğu koalisyon için 174 milletvekili karşı, 117 milletvekili de lehte oy kullanmıştı. “Hayır” oyu 175’in altında kaldığı için Andersson başkanlığındaki koalisyon hükümeti, parlamentodan güvenoyu almıştı. 

‘GÖZÜMÜZE BAKA BAKA YALAN SÖYLÜYORSUNUZ!’

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, sosyal medya hesabından yaptığı İngilizce paylaşımda, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye yanıt verdi ve İsveç’in PKK’nın propaganda, finansman ve eleman devşirme faaliyetlerine engel olmadığını belirtti. Altun, paylaşımında şunları söyledi: 

“İsveç, Türkiye’de intihar saldırıları başta olmak üzere birçok saldırı gerçekleştiren teröristlere silah veriyor. Yetmiyormuş gibi İsveç, DEAŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadele için Suriye’ye muharip güç gönderen ilk NATO müttefiki olan Türkiye’ye karşı PKK’nın Suriye kolu YPG ile dayanışma mesajları verip, bu örgüte para vermiştir. Dürüstlük en iyi politikadır. Gözümüzün içine baka baka yalan söylüyorsunuz. Terör örgütü PKK’yı desteklemeyi sürdürüyorsunuz. İsveç PKK’yı gerçekten terör örgütü olarak görüyorsa gereğini yapmak zorundadır.” 

İsveç Dışişleri Bakanı Linde, Twitter paylaşımında, ülkesinin PKK’yı Türkiye’den sonra terör örgütü listesine alan ilk ülke olduğunu, bu duruşun değişmediğini belirtirken, Türkiye’yi eleştirmişti. 

Kaynak: Milliyet