Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Herzog arasında geçen yılın son aylarında başlatılan diyalog çerçevesinde dört telefon görüşmesi yapılmıştı. İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kapalı kapılar ardında Ankara’da görüşmüşlerdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile 20 Ocak’ta telefonla görüşmüştü.

İlişkilerin normalleşmesi çerçevesinde önemli adımlardan ilki, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un 9-10 Mart tarihlerinde Türkiye’ye iki günlük ziyareti ile atıldı. Bu ziyaret öncesinde Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, 16-17 Şubat tarihlerinde önce Filistin’e ardından da İsrail’e ziyarette bulunmuşlardı.

Bugün Filistin’de

Amerika 2024 asgari ücret ne kadar? Amerika 2024 asgari ücret ne kadar?

Çavuşoğlu, başlatılan normalleşme süreci çerçevesinde 25 Mayıs’ta İsrail’e ziyarette bulunmayı planladı. Çavuşoğlu, bu ziyaret öncesinde bugün Filistin’e gidecek. Çavuşoğlu; Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile görüşecek. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından da kabul edilecek olan Çavuşoğlu, Filistin ziyaretinin ardından 25 Mayıs’ta İsrail’e geçecek. Bu ziyaret, Türkiye’den İsrail’e dışişleri bakanı seviyesinde 15 yıl sonra yapılan ilk ziyaret olacak.

Çavuşoğlu’nun, İsrail Dışişleri Bakanı Lapid ile yapacağı görüşmenin en önemli gündem maddesi diplomatik ilişkilerde normalleşmenin sağlanması olacak. Görüşmede, anlaşma sağlanması durumunda büyükelçilerin karşılıklı olarak atanması yönünde karar alınabilecek. Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler, son yıllarda alt seviyede yürütülüyor. İki ülkenin büyükelçiliklerinde geçici maslahatgüzarlar görev yapıyor.

Boru hattı projesi

İki ülke arasında diplomatik sorunların çözümü durumunda enerji alanında da işbirliği kurulması yönünde adımlar atılacak. Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in daha sonra İsrail’e yapması planlanan ziyareti bu çerçevede önem taşıyor. Bu ziyarette, anlaşma sağlanması durumunda, İsrail doğal gazının ilk kazmanın vurulmasından itibaren 4. yılın sonunda Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştırılması öngörülüyor.

Filistin Dışişleri Bakanı: Davete açığız

Türkiye ile İsrail arasındaki yakınlaşma, İsrail ile Filistin arasında barışın tesisi için yürütülen çabalar açısından da umut verici görülüyor. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, Herzog’un Ankara ziyaretinden sonra CNN Türk’e yaptığı açıklamada, “Rusya ile Ukrayna’yı başarıyla bir araya getiren Türkiye, Filistin ile İsrail’i de bir araya getirebilir. Davete açığız. Ankara ile Tel Aviv’in yakınlaşmasından endişe duymuyoruz” demişti. Çavuşoğlu da, Türkiye’nin hassasiyetleri çerçevesinde İsral’den önce Filistin’e ziyarette bulunmayı programına aldı.

Kaynak: Milliyet