Saç ekimi öncesi ve sonrası beslenme

Beslenme her cerrahi işlemin öncesinde ve sonrasında özellikle dikkat edilmesi gereken bir konudur. Saç ekiminden sonra uzun süre aç kalınmamalı, sigara ve alkol tüketilmemeli veya azaltılmalı, tıka basa yemek yenmemeli, sağlıklı ve düzenli beslenilmelidir. Ayrıca işlem görmüş ve paketli besinlerden kaçınılmalıdır. Sebze ve meyve ürünlerini daha sık tüketmek gerekmektedir.

Aminoasit, Biyotin, demir, protein, C vitamini, selenyum ve yağ asitleri içeren besinler tercih edilebilir. Bu besinler gerek saç derisini gerekse sağlıklı bir iyileşme sürecini destekleyen türden besinlerdir.

Asitli içeceklerden ve acı yiyeceklerden kaçınmak daha sağlıklı olacaktır. Bazı kişilerin kırmızıbiber gibi acı gıdalara karşı cilt alerjisi vardır. Saç kaşıntısı da yapabilen bu alerjiden kaçınmak için acının tüketilmemesi daha iyi bir tercihtir.

Saç ekimi öncesi anestezi nasıl yapılır?

Saç ekimi öncesinde anestezi lokal olarak saç derisinin bir takım işaretlenmiş yerlerine iğne enjeksiyonu yoluyla uygulanır.

Lokal anestezi nedir?

Saç ekimi işlemlerinin öncesinde kullanılan lokal anestezi ilaçları, kişinin bilincinin kapanmadan ameliyatın başarılı şekilde sonlanmasına yardımcı olur. Lokal anestezide kişinin sorunlu bölgesi –saç ekiminde genellikle saç derisi tarafı- uyuşturulur. Kişi lokal anestezinin etkisi altındayken o bölgede herhangi bir acı veya sancı hissetmez. Sadece bilinci açıktır ancak uyuşturulan bölgesi bir tür ağrı sızı hissetmemektedir. Lokal anestezi saç ekimlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.

Saç ekimi sonrası uyuşukluk ve baş ağrısı

Saç ekimi operasyonunun ardından bir tür uyuşukluk yaşanabilir. Bu uyuşukluk durumu ilk güne yani ameliyatın ardından gelen 24 saatlik zaman dilimine özgüdür. Genelde 24 saat sonra uyuşukluk şikayeti azalır. Ancak bazı istisnai durumlarda daha uzun sürer.

8 ila 10 saat içinde azalan, 24 saat içinde ise tamamen bitmesi beklenen uyuşukluk bir haftadan daha fazla süredir ısrarla devam ediyorsa saç ekimi operasyonunu gerçekleştiren hekim bu konuda bilgilendirilmelidir.

Saç ekimi sonrası yatış pozisyonu

Saç ekim işleminden sonra yatış pozisyonu ve uyku düzeni oldukça önemlidir. İyileşme ve normal hayata tamamen dönme süresi yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Tam iyileşme ise yaklaşık 1 seneyi bulmaktadır.

İlk 2 hafta boyunca bu yüzden uyku pozisyonuna özellikle dikkat etmek gerekir. Bu süre zarfında ekim yapılan bölgeyi darbelerden ve zararlı temaslardan korumak gerekmektedir. Ekilen saç köklerinin saç derisine tutunma zamanı minimum 11 gündür. Bu yüzden bu sürede hassas davranmak ve saç derisini yastık veya başka bir nesneyle temas ettirmemek elzemdir.

İlk günler 45 derecelik bir açı ve sırta yastık desteğiyle uyumak gerekir. Eğer bu şekilde yatılmazsa saç derisinde bazı ödem ve rahatsız edici şişliklere rastlanabilir. Eğer saç ekimi yalnızca alın veya ön taraflara yapıldıysa ilk yedi günden sonra sırt üstü yatmak normaldir. İlk günler ise 45 derecelik bir açıyla sırt üstü yatmak daha sağlıklı olacaktır. Bu süreçte yumuşak ve başı dik tutan bir yolcu yastığı kullanabilirsiniz.

Yan yatmak, sürekli dönerek yatmak, dümdüz şekilde yatmak saç ekimi sürecini sekteye uğratabilir ve zararlıdır. Donör bölgeye temas ise zararlı sayılmaz. Ancak donör bölge ense kısmıysa ve buraya temas ediliyorsa aynı bölgede çeşitli yan etkiler gözlemlenebilir. Bu yan etkiler kızarıklık, acı ve yanma olarak tarif edilmektedir.

 Saç ekimi sonrası baş ağrısı ne kadar sürer?

Ense ve baş bölgelerinde duyulan ağrılar FUE tekniğiyle yapılan saç ekimlerinde 4 ila 5 gün kadar sürebilmektedir. FUT yöntemiyle gerçekleştirilen saç ekimlerinde ise bu türden ağrılar bir haftadan iki hafta süreye kadar görülebilmektedir. Baş ağrısı veya ense tarafındaki ağrıyı dindirebilecek ağrı kesiciler doktor tarafından reçete edilmelidir ve kesinlikle gelişigüzel bir biçimde tüketilmemelidir.

Saç ekimi öncesi dikkat edilmesi gerekenler

  • Saç ekiminden önceki günlerde B vitamini ve E vitamini almayınız
  • Aspirin başta olmak üzere kan sulandırıcı ilaçları en az 2 hafta önceden kesmelisiniz
  • MAO ve SSRİ grubundan olan herhangi bir antidepresan kullanmayınız
  • Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçları -coumadin, heparin gibi ilaçlar- kullanmayınız ve kullandıysanız en son ne zaman kullandığınızı mutlaka doktorunuza söyleyiniz
  • Saç ekimi öncesi saçlarınızı yıkayınız ve iyice durulayınız
  • Operasyona gelmeden önce atıştırınız ve sigara içmeyiniz. Eğer sigara içiyorsanız en azından aynı gün içerisinde tüketmemeniz önerilir.
  • Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ve bir hastalığınız varsa bunu doktora kesinlikle bildiriniz. Ayrıca operasyon gününden en az 5 gün öncesine kadar alkol almamış olunuz.

Saç ekimi sonrası beslenme için diyet listesi (yenmesi gerekenler)

Saç ekiminden sonraki iyileşmeyi destekleyen vitamin yönünden zengin bazı besinler size iyi gelebilecektir. Bunlar demir, çinko, B12 vitamini, protein ve çeşitli yağ asitleri ve mineraller açısından zengin besinlerdir. Aşağıda bunları bir miktar içeren besinler sıralanmıştır:

  • Ispanak
  • Nohut
  • Süt, peynir ve süt ürünleri (protein)
  • Karides ve istiridye gibi deniz ürünleri
  • Lahana
  • Pırasa
  • Badem ve çekirdek
  • Ciğer (dana eti)
  • Portakal ve kivi (C vitamini meyveleri)

Saç ekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenler

  • Ağır yük, stres, gerginlik, aşırı fiziksel ve psikolojik aktivite içeren işlerden bir süre uzak durmak yararınıza olacaktır.
  • Uyuma pozisyonunuza dikkat etmeli ve saç ekiminden sonraki birkaç gün boyunca cinsel ilişkiye girmemelisiniz. Ayrıca minimum 1 hafta boyunca kesinlikle alkol almamalısınız.
  • Güneşe çıkmamalısınız, temas ve darbeden kaçınmalısınız. Kahve ve çay gibi kafein içeren ürünlerden birkaç gün uzak durmalısınız. Sigaradan uzak durmalısınız, eğer duramıyorsanız en azından azaltmalısınız.

Kaynak: Sacekimibilgileri.com