12 Eylül askeri darbesine ilişkin, dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacağı dava bugün başlıyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek dava saat 09.30'da başlayacak.


Mahkeme, davanın bitmemesi durumunda 5 Nisan Perşembe ve 6 Nisan Cuma da aynı saatte başlamak üzere davayı görmeye devam edecek.


Mahkeme, duruşma salonunun kapasitesini göz önünde bulundurarak, salona alınacak kişiler arasında önceliği iddianamede ismi geçenlere, ardından da siyasi parti, dernek ve diğer tüzel kişi temsilcilerinden müdahillik talebinde bulunanlara tanıyacak.


Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanacakları davaya TBMM ve hükümetin yanı sıra CHP, MHP, BDP, BBP, EDP, Milliyetçi Türkiye Partisi ve Diyarbakır Barosu'nda aralarında bulunduğu bazı dernek, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları ve birçok kişi de müdahillik başvurusunda bulundu.


Davaya ilişkin mahkeme, Adli Tıp Kurumu'na sanık Evren ve Şahinkaya'nın sağlık raporlarını göndererek, sanıkların duruşmada bulunmalarının ve beklemelerinin sağlık durumları açısından bir engel teşkil edip etmediğini sormuştu.


Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek rapor, sanıkların duruşmaya katılıp katılamayacaklarını belirleyecek.


Davayı, müdahillik talebinde bulunanlar ve izleyicilerle yaklaşık 150 kişi takip edecek.


Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, Ahmet Kenan Evren ve Ali Tahsin Şahinkaya "sanık" olarak yer almış ve "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek" suçlarını işledikleri ileri sürülmüştü.