YSK Başkanı Güven,"Oy pusulalarının yüzde 95'ini bitirdik. 141 milyon oy pusulasıyla seçim yapmamız mümkün değil. 150 milyondan fazla oy pusulasına ihtiyacımız var" dedi.


Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, oy pusulalarının yüzde 95'inin basıldığını, kalanının bir kaç gün içinde tamamlanacağını belirterek, "Basında yer aldığı gibi 141 milyon oy pusulasıyla seçim yapmamız mümkün değil. 150 milyondan fazla oy pusulasına zorunlu olarak ihtiyacımız var" dedi.


AA muhabirinin, oy pusulalarının fazla basılmasıyla ilgili sorusunu yanıtlayan Güven, "basılan oy pusulası sayısının 141 milyon olduğu, oy pusulasının seçmenin 2,5 katı basıldığı" yönünde basında haberler yer aldığını anımsattı.


Türkiye'de 52 milyon 695 bin 831 seçmen bulunduğunu ifade eden Güven, "Gazetelerde yazıldığı gibi 141 milyon pusula bassak seçimi yapamayız" dedi.


Oy pusulasının seçmen sayısının üzerinde basılmak zorunda olduğunu ifade eden Güven, "Türkiye'de her bir seçmen, belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliğinden sadece birisi için oy kullanmayacak. Bazı yerlerde büyükşehirle birlikte ilçe belediye başkanlığı belediye meclis üyeliği için de oy kullanacak. Bunların 52 milyonluk seçmen sayısıyla kıyaslanması doğru değil" diye konuştu.


Büyükşehir belediye başkanlığı için 40 milyon 703 bin 545, ilçe belediye başkanlığı için 48 milyon 55 bin 316, belde belediye başkanlığı için 820 bin 194, belediye meclis üyeliği için 48 milyon 875 bin 510, il genel meclisi üyeliği için 11 milyon 984 bin 244 oy kullanılacağını anlatan Güven, toplamda 150 milyon 438 bin 809 oy pusulasının kullanılması gerektiğini kaydetti.


"En az 173 milyon oy pusulası basılması gerekiyor"


Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un 18. maddesinin (h) fıkrası uyarınca, her bir sandıkta kullanılacak oy sayısının yüzde 15 fazlası oranında oy pusulası basılması gerektiğini aktaran Güven, bu kapsamda yüzde 15 fazlası hesaplandığında en az 173 milyon 4 bin 633 oy pusulası basılması gerektiğini bildirdi.


YSK'nın 282 sayılı genelgesi uyarınca küsuratlı rakamların yukarı yuvarlandığını belirten Güven, "Örneğin 210 seçmeni olan sandık için bu rakamın yüzde 15 fazlası hesaplanarak 241 oy pusulası basılması gerekiyor. Ancak bu genelge uyarınca küsurat yukarı yuvarlanıyor ve 250 oy pusulası basılıyor. Dolayısıyla bu 173 milyonluk sayı bile yukarı çıkacak" dedi.


Büyükşehirler için kullanılacak oy pusulalarının Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla bastırıldığını belirten Güven, diğer şehirlerde ise İl Seçim Kurullarının gözetim ve denetimi altında güvenli şekilde oy pusulalarının basıldığını bildirdi.


Güven, "Oy pusulalarının yüzde 95'ini bitirdik. Bir kaç gün içinde geri kalanı tamamlanacak. Basında yer aldığı gibi 141 milyon oy pusulasıyla seçim yapmamız mümkün değil. 150 milyondan fazla oy pusulasına zorunlu olarak ihtiyacımız var. YSK, seçime dikkatlice hazırlandı, oy pusulalarının basımı da titizlikle takip ediliyor. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı bulunmuyor" diye konuştu.
(AA)