Kahramanmaraş Afşin-Elbistan B Termik Santrali'nde meydana gelen ikinci toprak kaymasında 1 kişi hayatını kaybetti. Göçükte mahsur kalanlar ise helikopterle kurtarıldı. 6 Şubat pazar günü meydana gelen ilk göçükte ise 1 kişi yaşamını yitirirken 10 kişi de yaralanmıştı.

Bugün sabah saat 09.00 sıralarında meydana gelen toprak kaymasında 15 gün önce işe başlayan Ruşen Demir hayatını kaybetti, toprak altında kaldığı tahmin edilen 8 kişiye ise hâlâ ulaşılamadı. Bölgede ilk kayma geçen hafta pazar günü olmuş ve bir kişi hayatını kaybetmişti. Toprak kaymasının olduğu alanda incelemelerde bulunan teknik ekibin göçük altında kaldığı ve kaç kişi oldukları bilinmiyor. Hayatını kaybeden ve cesedine ulaşılan işçilerden Ruşen Demir'in santralde elektrikçi olarak çalıştığı, 15-20 gün önce işe başladığı belirtildi.




Bölgede kömür çıkartma faaliyetinde bulunulmadığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Geçen hafta içerisinde aynı sahada, küçük depremlerin tetiklediği bir toprak kayması daha oldu. O zamandan bu tarafa açık ocak dediğimiz yerde 2,5 -3 kilometrelik bir alanda bir toprak kayması oluşmuş. Ben genel müdürümüzü ve müsteşarımızı oraya gönderdim. Özel sektöre ait bir faaliyetti bu. Orada şu anda kömür çıkartmayla alakalı herhangi bir faaliyette bulunulmuyordu. Bunu kömürle ilintilendirmek doğru olmaz, bir kömür sahasında bir toprak kayması olarak söyleyebiliriz. Bugünkü olan Hadise bir depremin tetiklemesi midir yoksa bir zemin kayması mıdır, rasathaneden alacağımız bilgilerle teyit edeceğiz." dedi.

Kömür faaliyeti olmayan bir yerde toprak kayması olduğuna dikkat çeken Yıldız, olay ile ilgili şu bilgileri verdi: "Toprak yanda bulunan boş sahaya devrilmiş. Topoğraf çalışması yapan bir araç da oradan geçerken göçüğün altında kaldığı söyleniyor. Bununla ilgili net rakamlara ilişkin, teyit ettirmeden kesinleştirmeden bir şey söylememiz doğru olmaz."

Bölgede yürütülen çalışmaları yakinen takip eden Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, "Haber alınamayan 5 kişi var. Bu kişilerden 4'ünün minibüs içerisinde, diğer kişinin de dozer operatörü olduğu bilgisini aldık." dedi.

Olayın duyulmasının ardından havzaya işçiler ve işçi yakınları akın etti. Havzada gün boyu devam eden toprak kaymaları nedeniyle olay yerine uzak bir mesafede güvenlik bölgesi belirlendi ve vatandaşların olay yerine gelişleri engellendi. Olayın yaşadığı andan itibaren ikisi askeri ve biri sivil olmak üzere 3 helikopter gün boyu havadan bölgeyi taradı. Yüzlerce asker ve arama kurtarma ekiplerin katıldığı kurtarma çalışmalarında ilk belirlemelere göre olaydan etkilenen 5 kişi Afşin Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ambulansla hastaneye götürülen Durmuş Genç, Fedai Burun, Bayram Özel, Baki Kahya, Kenan Özdemir isimli işçilerin ciddi bir sağlık sorunun olmadığı belirtildi.

Bölgede zaman zaman toprak kaymalarının devam etmesi ve havanın kararması nedeni ile arama çalışmalarının güçlükle sürdürülmekte olduğu ve büyük ihtimalle çalışmalara yarın sabahtan itibaren devam edileceği yönünde bilgi alındı. Bu arada Türkiye'nin çeşitli yerlerinden kurtarma ekipleri bölgeye geldi.

KAHRAMANMARAŞ VALİLİĞİ KONU HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI:

"İlimiz Afşin-Elbistan Termik Santralı B ünitesine kömür tedarik eden Çöllolar kömür havzasında 10.02.2011 tarihinde saat 10.11 sıralarında meydana gelen göçük nedeni ile yaralanan 7 kişinin sağlık durumları iyi olup Afşin ve Elbistan Devlet Hastanelerinde tedavi altına alınmıştır.

Arama ve Kurtarma çalışmaları sonrasında Ruşen DEMİR isimli şahsın cesedine ulaşılmış olup kendilerinden haber alınamayan 9 kişinin (Hacı Mehmet İPEK, Muhsin KOŞAN, Adnan DEMİR, Tuğran GÖKHAN, Nail YILMAZ, Kemal ELMAS, Cuma YILDIRIM, Aydoğan POLAT, Halil TATLI) bulunmasına yönelik Arama ve Kurtarma çalışmalarına devam edilmektedir.

Arama ve kurtarma çalışmalarına Genel Kurmay Başkanlığından iki adet helikopter, Sağlık Bakanlığına ait bir hava ambulansı, İl Jandarma Komutanlığı komando birliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Adana Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği ne ait 30, Gaziantep ve Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerine ait 10’ar kişilik Arama Kurtarma Ekipleri ve İl Sağlık Müdürlüğü Umke ekipleri ile devam edilmektedir.

Kendilerinden haber alınamayan şahısların yer tespitinde kullanılmak üzere iki takım Canlı Arama Dedektörü, Arama Köpeği ve yeterli sayıda Arama Kurtarma Teknisyeni Diyarbakır Valiliğince olay mahalline sevk edilmiştir. Göçük afetine maruz kalan şahıslara ait Cep Telefon numaraları Başbakanlık Kriz Merkezine bildirilmiş olup sinyal bilgilerinden yer tespitine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Servet GÜNGÖR
Vali a.
Vali Yardımcısı..." (www.kanal46.com)