Samsun'da yıllar önce dolandırıcılara madalyalarını kaptıran 90 yaşındaki Kore gazisi Ali Çakıroğlu, Güney Kore'nin gönderdiği kahramanlık madalyasına tekrar kavuştu.


Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan, 45 yıl önce dolandırılarak madalyaları ve savaş elbiseleri alınan 90 yaşındaki Kore gazisi Ali Çakıroğlu, yıllar sonra Güney Kore Cumhuriyeti'nce gönderilen kahramanlık madalyasına kavuştu.


Türkiye Muharip Gaziler Derneği Samsun Şube Başkanı Ahmet Diril, dernek binasında düzenlenen törende, Güney Kore Cumhuriyeti'nce gönderilen kahramanlık madalyası ve şiltini, Çakıroğlu'na takdim etti. Kore'ye 1952'de giden ikinci kafilede yer alan ve yıllar sonra gelen madalyanın mutluluğunu yaşayan Çakıroğlu, törene katılan Kore gazileriyle tanışıp, sohbet etme imkanı da buldu.


Yıllar önce dolandırıcıların kendisini kandırıp askeri kıyafetleri ile madalyasını aldığı için Kore Savaşı'na dair hiçbir anısı olmadığını belirten Çakıroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çok mutlu oldum. Çok teşekkür ederim. Köye kadar çıktınız beni buraya getirdiniz. Bundan daha iyi ne olur? Şimdi çok mutluyum" dedi.


Programda Kore gazisi Ali Al için de bir madalya töreni yapıldı. Sağlık problemleri nedeniyle programa katılamayan Al'ın madalyasını ve şiltini oğlu Kamil Al aldı.


"Kahramanlıklarını hiçbir zaman unutmadı"


Dernek Samsun Şube Başkanı Diril ise dünyada hiçbir toprak parçasının Türkiye toprakları kadar vatan olmayı hak etmediğini, bu vatanın şehit ve gazi kanlarıyla hamur olduğunu aktardı.


Derneğin, akademik okul gibi eğitim verdiğini vurgulayan Diril, şöyle devam etti:


"Güney Kore Devleti, Kore Savaşı'na katılarak, orada bir mağduriyeti, bir insanlık dramını gidermesi noktasında Türk askerlerinin yapmış olduğu kahramanlıkları hiçbir zaman unutmamıştır. Bunun en büyük örneğini Dünya Kupası maçları sırasında Kore halkının Türk milli takımına yaptığı tezahürat ile gördük. O zaman da derneğimiz Samsun'dan iki Kore gazimizi o maça göndermişti. Onun için dünyada vefası yüksek bir millet Kore milleti. Kore gazilerimizi hiçbir zaman unutmuyor, gazilerimizin çocuklarının ve torunlarının eğitimiyle bile alakalı oluyorlar."
(AA)