Başbakan Erdoğan’ın “Malzemeden çalınmış, ihale şartlarına uyulmamış, suçlular masaya getirilecek” dediği Bingöl depremiyle ilgili karar 7 yıl sonra açıklandı.

84 öğrenci ve bir öğretmenin aynı çatı altında can verdiği verdiği ‘ihmal’le ilgili 8 sanık zamanaşımından serbest, mühendis 1 yıl, müteahhitse 1.5 yıl hapis yatacak.

Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, 1 Mayıs 2003’te Bingöl’de meydana gelen 6.4 büyüklüğündeki depremde, Çeltiksuyu Pansiyonlu İlköğretim Okulu’nun (PİO) yıkılmasına ilişkin davada, yerel mahkemenin müteahhit ile mühendise verdiği cezaları onadı. 84 öğrenci ile 1 öğretmenin ölümüne neden olan depremin ardından Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmış, 6 yıl sonunda Çeltiksuyu PİO Müteahhidi Bozkuş İnşaat’tın ortağı Şeref Bozkuş’a 3.5, Kontrol Mühendisi Şadiye Topçu ve Mühendis İsmet Elhakan’a da 2.5 yıl hapis cezası verilmişti. Davada yargılanan 6 sanık da beraat etmişti.

343’er lira para cezası

Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay, suç tarihinde yürürlükte olan eski Türk Ceza Kanunu’nun 102/4. maddesinde öngörülen zamanaşımı süresinin sanıklar Mahmut Bozaba, İbrahim Ekici, Halil Alkan, İzzet Davran ve Şadiye Topçu yönünden sorgu ve karar, Rahmi Üzümcü, Selim Aksoy ve Ufuk Nurullah Bilgin yönünden ise sorgu ve inceleme tarihleri gözönünde bulunduğunda, dolduğuna işaret ederek, sanıklar hakkındaki davanın zamanaşımı nedeniyle düşmesine karar verdi. Şeref Bozkuş ve İsmet Elhakan hakkındaki hapis cezalarını ve 343’er TL adli para cezalarını da onadı. Müteahhit Bozkuş 1.5 yıl, mühendis Elhakan da 1 yıl cezaevinde yatacak. Sanıklar, taksirle ölüme neden olma suçundan yargılanıyordu. Enkazda hayatını kaybeden öğrencilerin aileleri, Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine tazminat davası da açmış ve kazanmıştı.

Göçer’e 18 Bozkuş’a 3.5 yıl

1 MAYIS 2003 Bingöl depreminde 176 kişi öldü, 522 kişi yaralandı. 300 kadar bina çöktü, 2 bin 500 civarında bina ağır, 2 bin 500 kadar bina orta hasar gördü. 85 kişinin öldüğü okul binasını yapan müteahhit Şeref Bozkuş’a 3.5 yıl hapis cezası verildi.

1999’daki Marmara depreminde yaptığı evlerin yıkılması sonucu 195 kişinin ölümüne sebebiyet verdiği gerekçesiyle yargılanan müteahhit Veli Göçer, “Birden çok kişinin ölümüne neden olmak” suçundan 18 yıl 9 ay hapis cezası almıştı. (Hürriyet)