Avrupa Birliği Komisyonu’nun 16 Ekim’de yayımlayacağı İlerleme Raporu’nda Türk ekonomisindeki yavaşlamanın durduğu ve ekonomik aktivitenin artmaya başladığı belirtiliyor.


AA'nın ulaştığı taslak belgede, ekonominin temel politikaları üzerinde konsensüsün korunduğu ifade edilirken, ekonomik yavaşlamanın durdurulabilmiş ve ekonomik aktivitenin yeniden hızlandırılmasının başarılabilmiş olması Türkiye'nin başarı hanesine yazıldı.


Ekonomideki yavaşlamanın 2011’in ortasında başladığına ve 2012’de de sürdüğüne dikkat çekilen belgede, "2013'ün ilk yarısında ekonomik yavaşlama durdu ve ekonomik aktivite yeniden hızlandı" denildi.


Ekonomi alanında geçen yılki raporla bu yılki rapor arasındaki en önemli farklardan birini de "yavaşlamanın durduğuna" yönelik bu vurgu oluşturuyor.


Belgede, dış dengesizliklerin belirgin olmayı sürdürdüğüne ve bunların kısa vadede finanse edilmelerinin ülkeyi, global yatırımcı duygusundaki ani değişiklikler karşısında savunmasız bırakabildiğine dikkat çekiliyor.


İstihdamın belirgin şekilde artması, işsizliğin düşmeyi sürdürmesi AB tarafından olumlu gelişmeler olarak değerlendirilirken, kadınların istihdamdaki payının hâlâ düşük olması olumsuz değerlendirmeler arasında yer alıyor.


AB, 2012’de erkek istihdam oranının yüzde 75 olduğunu, kadınlar için ise bu oranın yüzde 30,9 seviyesinde kaldığını hatırlatıyor.


Belgede, 2012’de belirgin şekilde düşen ancak yine yükselişe geçen enflasyonun Merkez Bankası’nın hedeflerinin üzerinde seyrettiği belirtildi.


AB, Merkez Bankası’nın çok hedefli, konvansiyonel olmayan ve karmaşık bir parasal politika izlediğinin, bunun da şeffaflığı ve öngörülebilirliği engellediğinin altını çizdi. Belgede, “politik duruşun değişen iç ve dış şartlara göre sıklıkla uyarlandığı” tespitinde bulunuldu.


Finans sektörünün iyi bir performans sergilediği ve dayanıklılık göstermeyi sürdürdüğü de belgede yer aldı.


İlerleme Raporu ile yayımlanacak Strateji Belgesi’nde de Türkiye’nin işleyen bir pazar ekonomisi olduğuna atıf yapıldı. Belgede, son dönemdeki ekonomik performansın ekonominin hem yüksek potansiyele sahip olduğunun hem de devam eden dengesizliklerini yansıttığının altı çizildi.
(AA)