TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AB'nin uyguladığı vizenin Türkiye'ye yapılan en büyük haksızlık olduğunu söyledi.


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Biraz mekanizma ağır da işlese şimdi Türkiye-AB ilişkilerine bir stent takılmış oldu, oradan azıcık kan akacak gibi gözüküyor. Bunu arkasının gelmesi lazım" dedi.


Çiçek, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi heyetini kabul etti.


Heyette TESK Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik yer aldı.


TBMM Başkanı Çiçek, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye-AB ilişkileri bakımından 50 yılın geride bırakıldığını anımsattı.


Bazen birinci gündem olsa, bazen arka sıralara düşse, bazen hükümetler değişse de Türkiye'nin bu politikadan vazgeçmediğini belirten Çiçek, "Türkiye, AB'ye hem tam üye olmak istiyor hem de ilişkilerini her alanda geliştirmek istiyor. Böyle olunca da Türkiye'nin AB politikası bir devlet politikasıdır" dedi.


Aradan geçen 50 seneye rağmen bugün dahi bir çok kriterler açısından Türkiye'den geride olan ülkelerin AB'ye üye olduğunu ama Türkiye'nin henüz istediği hedefi yakalayamadığını dile getiren Çiçek, son açılan fasıl çok önemli bulunmuyorsa, şu an Türkiye'nin müzakere edeceği faslın da kalmadığını söyledi.


Vize konusunun Türkiye'ye yapılan en büyük haksızlık olduğunu dile getiren Çiçek, Gümrük Birliği üyesi olup AB'ye üye olmayan başka ülke olmadığını, Gümrük Birliği üyesi olmayan başka bir çok ülkeye vizenin uygulanmadığını söyledi. Çiçek, "İnşallah sözlerinde dururlar, caymazlar, üç yıl içerisinde Türkiye'nin bu beklentisi karşılanmış ve yapılan haksızlık da son bulmuş olur" ifadesini kullandı.


Çiçek, bu konuda meslek ve sivil toplum kuruluşlarının yapacağı çalışmaların önemli olduğunu kaydetti ve heyete teşekkür etti.


(AA)