Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile dün bir telefon görüşmesi yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye planlanan ziyaretinin büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Ermeni tasarısının kabul edilmesine tepki olarak Erdoğan'ın ziyaretinin ertelenmesi gündeme gelmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Clinton ile Davutoğlu görüşmesinin ana gündem maddesini ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen 1915 olaylarına ilişkin kararı oluşturdu. Açıklamada, "Bakan Clinton, Başbakan Erdoğan’ın 12-13 Nisan 2010 tarihlerinde Washington’da yapılacak Uluslararası Nükleer Güvenlik Zirvesine katılmasının her bakımdan büyük önem taşıdığının altını çizdi ve Başbakan Erdoğan’ı Washington’a beklediklerini hatırlattı" denildi.

Açıklamada, Davutoğlu'nun bu konuda değerlendirme sürecinin devam ettiğini ve Erdoğan’ın nihai kararını önümüzdeki günlerde vereceğini söylediği belirtildi..

TEPKİ İLETİLDİ

Yaklaşık bir saat görüşmede, Davutoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilen karar sonrasında Türk kamuoyunda oluşan derin hayal kırıklığının ve gösterilen tepkinin nedenlerini açık bir dille Clinton'a aktardı.

Davutoğlu, kararın Güney Kafkasya’daki barış çabaları ve Türk-Amerikan ilişkileri üzerinde yarattığı olumsuz yansımaların giderilmesi bakımından Komite kararının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na gelmemesinin ve siyasetçiler tarafından tarihe ilişkin konularda hüküm verilmemesinin kritik önemde olduğunun altını çizdi.

Davutoğlu’nun endişelerini anladığını ifade eden Bakan Clinton, ABD Yönetiminin hem Komite’de kabul edilen karara hem de bu kararın Genel Kurul’a gelmesine karşı olduğunu vurguladı.
(hurriyet.com.tr / DIŞ HABERLER)