ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Tikrit'te katliam yapıldığı iddiası hakkında, “En güçlü şeklide kınıyor ve Iraklı insanlarla dayanışma içinde bulunuyoruz” dedi.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Tikrit’te bir üste teslim olan askerleri topluca infaz ettiği iddialarına ilişkin, “Bu taktikleri mümkün olan en güçlü şeklide kınıyor ve bu dehşete düşüren şiddet eylemleri karşısında Iraklı insanlarla dayanışma içinde bulunuyoruz" ifadesini kullandı.


Psaki, yaptığı yazılı açıklamada, Tikrit’te terör örgütü IŞİD tarafından bin 700 Şii Hava Kuvvetleri askerinin katledilmesini "korkunç" diye tanımlayarak, bu olayın teröristlerin kana susamışlığının gerçek resmi olduğunu kaydetti. Psaki, bu haberleri teyit edemeyecek olsalar da IŞİD’in temel hedeflerinden birinin Irak halkının kalbine korku salmak ve halkın arasında mezhepsel bir ayrılık oluşturmak olduğunu ifade etti. 


Psaki, şunları kaydetti:


“Bu taktikleri mümkün olan en güçlü şeklide kınıyor ve bu dehşete düşüren şiddet eylemleri karşısında Iraklı insanlarla dayanışma içinde bulunuyoruz. Bu tür eylemde bulunan teröristler ABD’nin, Irak’ın ve uluslararası toplumun birer ortak düşmanıdır. Bu durum, bu tehdit karşısında ülkeyi bir araya getirebilmeleri için tüm siyasi yelpazedeki Iraklı liderlerin adım atması gerektiğini vurguluyor. Irak’ın bu krizi aşmasında ABD üzerine düşeni yapacaktır. Tüm Iraklıları bu şiddete karşı birleşemeye ve IŞİD'in sergilediği nefret yolunu reddetmeyi sürdürmeye çağırıyoruz.”


"Velayet Selahaddin" isimli internet sitesi tarafından Irak ordusu askerlerinin toplu katliam fotoğrafları yayınlanmıştı. Fotoğraflarda maskeli militanların askerleri kamyonlara koydukları, daha sonra da ellerini arkadan bağlayıp yüzüstü yere yatırdıkları görülüyordu.


Büyükelçilikte güvenlik sayısını artırma kararı


Psaki, ABD’nin, aşırı şiddet yanlılarından kaynaklanan güvenlik sıkıntılarıyla mücadele eden Irak ve halkını güçlü şekilde desteklediğini kaydetti.


Irak halkının, defalarca aşırı şiddeti reddettiğini, kendileri ve çocukları için daha iyi bir toplum inşa etme isteklerini daha önce ifade ettiğini hatırlatan Psaki, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin açık kalmaya devam edeceğini, Iraklılarla ve ülkenin seçilmiş liderleriyle günlük iletişimleri sürdüreceklerini bildirdi. Psaki, şunları belirtti:


“Irak’ın belirli bölgelerinde devam eden istikrarsızlık ve şiddetin sonucu olarak, Bağdat Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı ile istişare ederek eleman ihtiyacını gözden geçiriyor. Bazı  ABD hükümeti güvenlik personeli Bağdat’taki elemanlara ilave olarak katılacaktır, diğer elemanlar geçici olarak Basra ve Erbil konsoloslukları ile Amman’daki Irak Destekleme Ünitesi’ne yeniden yerleştirilmiştir. Genel olarak, Irak’takiABD Büyükelçiliği'nin varlığı önemli ölçüde mevcudiyetini koruyacak ve büyükelçilik, ulusal güvenlik misyonunu yürütmek için tam donanımlı hale getirilecektir."


Psaki ayrıca, Irak’taki ABD vatandaşlarına dikkatli olmaları ve Enbar, Nineva, Selahaddin, Diyala ve Kerkük vilayetlerine seyahatlerini sınırlandırmaları tavsiyesinde bulunduklarını da ifade etti.


ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby de yazılı açıklamasında, bir grup Savunma Bakanlığı personelinin Bağdat’taki diplomatik tesislerin güvenliğini sağlamaya yardımcı olacağını kaydetti.


 


(AA)