Bütçe kesintisi nedeniyle orduda 70 bin asker azaltmayı planlayan ABD'nin Türkiye ve Ürdün'de yeni operasyon üsleri oluşturacağı iddia edildi.


İnsansız uçakların kontrollerinin bu üslerden yapılacağı iddia edildi.


ABD'nin önemli gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), ABD'nin asker sayısını azaltma planı kapsamında, ''insansız uçak kullanımını ve özel birliklerin sayısını artıracağını, bu kapsamda ABD'nin askeri yetkililerinin, Türkiye ve Ürdün'ün doğusunda, yeni özel operasyon üsleri oluşturulması konusunu incelediklerini'' öne sürdü.

Gazete, Amerikalı yetkililere dayandırdığı, ''Daha Fazla İnsansız Hava Aracı ve Daha Az Asker'' başlığıyla yayımladığı haberinde, Pentagon'un önümüzdeki dönemde konvansiyonel gücünü azaltırken küresel düzeyde insansız uçak ve özel operasyon üslerini genişleteceğini yazdı.

Haberde bu kapsamda dünyanın çeşitli bölgelerinde açılması önerilen üslerin pek çoğunun gizli olacağı ve geçici olarak küçük komanda birliklerinin konuşlanmasına imkan sağlayabileceği belirtildi.

PREDATORLAR İÇİN ÖZEL EKİP


Amerikalı yetkililerin, ''ABD'nin askeri liderleri, Türkiye ve Ürdün'ün doğusunda, Irak sınırının yanında, yeni özel operasyon üsleri oluşturulması konusunu inceliyorlar'' dediklerini de ileri süren gazete, bu üslerin, bölgede, Yemen, Somali gibi yerlere yapılan operasyonlarda kullanılan insansız uçakların ve özel küçük ekiplerin konuşlandığı iniş pistleri ve diğer tesisleri tamamlayacağı yorumunu yaptı.

PENTAGON: BİZDE BÖYLE BİR BİLGİ YOK


ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili ise, kendilerine ulaşmış bu yönde bir bilginin olmadığını belirterek, zaten böyle bir üssün inşası için Türk hükümetinin izni olması gerektiğine dikkati çekti.

Yetkili, terörle mücadele alanında Türkiye ile ABD'nin her zaman çok iyi bir ilişki içinde olduğunu vurguladı.

ASKERİN YERİNİ PREDATOR ALACAK


ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın açıkladığı tasarruf planına göre, şu anda 490 bin askeri personeli bulunan ABD ordusu, 70 bin asker azaltacak. Ayrıca ABD özel Deniz Kuvvetleri birliklerinin 180 bin olan mevcudu 20 bin düşürülecek. Pentagon önümüzdeki yıllarda insansız uçak filosunu ise yüzde 30 oranında artırmayı hedefliyor.

ABD ordusundaki insansız hava uçakları Predator ve Reaper'la son dönemde Afganistan'da Taliban'a karşı verilen savaşta kullanılıyor. ABD, Pakistan'daki Taliban hedeflerini insansız uçaklarla vuruyor.  (Mynet)