Halkın Gazetesi'nde egemenliği ilgilendiren bir meseleye başka bir ülkenin burnunu sokmasının hoş görülemeyeceği belirtilirken, "ABD'ye açıkça 'kapa çeneni' diye bağırıyoruz" ifadesi kullanıldı.


Çin Komünist Partisi'nin yayın organı olarak bilinen Halkın Günlüğü, Washington'un Güney Çin Denizi'yle ilgili açıklamalarına sert tepki verdi.



Halkın Gazetesi'nde yer alan yorumda, Çin'in egemenliğini ilgilendiren bir meseleye başka bir ülkenin burnunu sokmasının hoş görülemeyeceği belirtilirken, "ABD'ye açıkça 'kapa çeneni' diye bağırıyoruz" ifadesi kullanıldı. Yorumda Washington, bölgedeki yangını körüklemek, ayrılıkları kışkırtmak ve Çin'in Asyalı komşularıyla arasını açmaya çalışmakla suçlandı.


ABD, Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'nde kurduğu askeri garnizonun bölgede tansiyonu yükselteceğini iddia etmişti. Çin, Vietnam ve Filipinler gibi Asya ülkeleriyle yaşadığı sorunları bu ülkelerle birlikte çözmek isterken, ABD'nin konuya müdahil olmasını istemiyor.


Çin Dışişleri Bakanlığı, hafta sonu Çin'in söz konusu sularda ve adalarda tam egemenliğe sahip olduğunu ve bölgede "şehir kurmaya" da hakkı olduğunu açıklamıştı.


Ajanslar