Kahramanmaraş’ta Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile İsveç Adalet Bakanlığı Heyetinin katılımı ile; “Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları - İsveç’te Uzlaştırma Müessesi ve Türk Hukukunda Benzeri Uygulamalar” isimli seminer programı yapılıyor.


Kahramanmaraş Adliyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını aslen Kahramanmaraşlı olan Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak yaptı. Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, Baro Başkanı Metin Doğan, yargı mensupları ve avukatların takip etiği seminerde konuşan Kaynak, şunları kaydetti:


 AYDIN İLE İSVEÇ KARDEŞ MAHKEMELERİ PROJESİ


 “Öncelikle sizlere Kahramanlar diyarına Hoş geldiniz diyorum. Bugün Avrupa Birliği Genel Müdürlüğünün İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi  ile birlikte hazırladığı " Hukukta Alternatif Uyuşmazlık Çözüm  Yolları  "İsveç'te  Uzlaştırma  Müessesesi ve Türk  Hukukunda  Benzeri Uygulamalar" konulu seminer vesilesiyle sizleri Kahramanmaraş'ta ağırlıyor olmaktan büyük  mutluluk duymaktayız. Söz konusu seminer programı Bakanlığımız ile İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresi arasında 2007 yılından beri başarı ile devam  eden İkili İşbirliği projesinin bir faaliyeti olarak gerçekleştirilmektedir. Adalet Bakanlığı  ile İsveç  Ulusal  Mahkemeler İdaresi arasında "İdari İstinaf, Adli İstinaf, Yargı- Medya İlişkileri, Mahkeme Yönetimi Sistemi ve Çocuk Ceza   Adaleti"   ana   başlıkları   altında   onlarca   faaliyet  gerçekleştirilmiştir ve gerçekleştirilmeye devam etmektedir.”


  HUKUK KÖPRÜSÜNÜN GÜZEL MEYVELERİNDEN BİRİSİ


  “Yapılan bu faaliyet, "mahkeme yönetimi" ana başlığı  altında yer  bulmaktadır ve Aydın Adliyesi  ile  İsveç Nacka  Mahkemeleri  arasında  kurulan dostluk köprüsünün hukuk alanındaki  güzel  meyvelerinden  birisidir.  İsveç  İkili İşbirliği programı  çerçevesinde öncelikle gerçekleştirilen "kardeş  mahkeme", " hukukta uzlaşma"  yani "sulhe teşvik" ve "adliyelerde  idari görevlerin,  idari personele  devri"  konularında iki  ülke hâkimleri tarafından yapılan ikili işbirliği uygulamaları hakkındaki rapor hazırlanmıştır. Daha sonra bu rapor Bakanlığımız üst düzey  yöneticilerine, Hâkimler  ve  Savcılar Yüksek Kuruluna ve Bakanlığımızın ilgili  tüm birimlerine sunulmuş ve tartışılmıştır. Raporun sunumundan sonra,  ülkemiz hukuk sistemine uygun ve  yararlı  görülen öneri ve tavsiyelerin hayata geçirilmesi için,  örneğin İsveç Hukuk Mahkemelerinde başarı ile uygulanan"hukukta uzlaşma" yani "sulhe teşvik" uygulamalarının ülkemizde tanıtılması ve bu konuda Türk hukuk uygulayıcıları arasında farkındalık oluşturulması için bugün katıldığımız seminerler zinciri   icra   edilmeye   başlanmıştır.  İsveç'te  bugün   sizlerin   de  göreceği  gibi, uyuşmazlıkların   % 50'den   fazlası,  hukukta  uzlaşma yani sulhe  teşvik yolu   ile çözümlenmektedir.”


  İLİŞKİLERİN KARMAŞIKLIĞI İLE DAVA YÜKÜ DOĞRU ORANTILI


  “Yaşadığımız  bilgi  çağında  insanlar  arası  ilişkiler  de  giderek  yoğunlaşmakta  ve karmaşıklaşmaktadır. Yoğunlaşan ve karmaşıklaşan bu ilişkiler dava dosyası sayılarını ve mahkemelerdeki dava yükünü doğru orantılı olarak arttırmaktadır. Bugün birçok ülkede, klasik  yollardan davaların uzun zaman  içinde çözülmesinin adaleti  tam  sağlamadığı, çeşitli  mağduriyetlere  sebep olduğu,  uyuşmazlıkların  mahkeme içinde  veya dışında alternatif yollarla daha  kısa süreler içinde çözülmesinin teşvik  edildiği  görülmektedir. Çünkü alternatif uyuşmazlık çözüm  yolları, uyuşmazlıkların esnek  bir şekilde  kalıcı olarak  çözümlenmesine imkân tanıyan; mahkemelerdeki iş yükünün azalmasına doğrudan katkı sağlayan  ve  daha da önemlisi  "toplum barışına" ve "yargıya duyulan güvenin" artmasına doğrudan hizmet  eden  metotlardır.  Üstelik alternatif  uyuşmazlık  çözüm yollarının kullanılması,  taraflar ve  toplum için zaman ve maliyetten  tasarruf anlamına gelmektedir.”


 BU SEMİNER ZİNCİRİN DOKUZUNCU HALKASI


  “Seminerler aynı  zamanda,   Bakanlığımızın  hazırlayıp  uygulamaya  koyduğu,  Yargı Reformu  Stratejisinde  tayin  ve  tespit edilen uyuşmazlıkların alternatif yöntemlerle çözümü hedefine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bugün Kahramanmaraş Adliyesinin ev sahipliği yaptığı bu seminer, 2011 yılı Eylül ayından beri yapılan seminerler zincirinin dokuzuncusu olmaktadır. Malumlarınız olduğu üzere,  son on  yılda adalet  alanında, önemli  birçok reformlar yapılmış olmasına rağmen,  uyuşmazlıkların  alternatif yöntemler kullanılarak  çözümü konusunda arzu edilen sonuçlar henüz alınamamıştır. Alternatif uyuşmazlık  çözüm yolları  uygulamalarından beklenilen olumlu  sonuçların alınamamasının nedenleri arasında, iş yükünün çok fazla olması,  ihsas-ı rey müessesinin gereğinden fazla geniş yorumlanması, adalet  dağıtıcılarının klasik alışkanlıklarını kolay kolay terk edememeleri gibi birçok sebep gösterilebilir.”


 KAHRAMANMARAŞ ADLİYESİ DE "PİLOT  ADLİYE" OLARAK PROJENİN UYGULANMASINA KATKIDA BULUNUYOR


  “Hâkimlerin ihsas-ı rey endişesi duymadan, uyuşmazlıkları sulhe teşvik  ve diğer alternatif uyuşmazlıkların çözüm  metotlarını  kullanarak çözebilmesi için  bir taraftan yeni yasal düzenleme çalışmaları  devam ettirilmekte, diğer taraftan ise mevcut mevzuat gözden geçirilmekte ve sıkıntılı  olduğu düşünülen  mevzuatın  değiştirilmesi  için  çalışmalar sürdürülmektedir. Bu anlamda,  taraflar  sulh olduğunda,  ödenmesi  gereken harç  ve giderlerden dolayı,  taraflar için bazı  avantajların sağlanması, taraf avukatlarının sulh  olunması   halinde   normal   vekâlet   ücretlerine   hak  kazanılması   gibi  hususlar tartışılmaktadır. Yine  Bakanlığımız Personel Genel  Müdürlüğü,  Avrupa  Birliği  Genel  Müdürlüğü  ve Avrupa Konseyi  tarafından  birlikte  son  derece   başarı  ile yürütülmekte  olan  ve Kahramanmaraş Adliyesinin de "pilot  adliye" olarak projenin uygulanmasına katkıda bulunduğu  "Mahkeme Yönetimi  Sisteminin Güçlendirilmesi  Projesi"nde,  hukukta uzlaşma,  yani  sulhe  teşvik  uygulamalarının  hukuk yargılamasında  yaygınlaştırılması çalışmaları halen devam etmektedir. Bunun için Salihli ve Eskişehir Adliyelerinde, hâkim ve personelin fedakâr  çalışmaları ve akademisyenlerin, avukatların önemli katkıları  ile çalışmalar sürdürülmektedir. Yine Hukuk ve Ceza İşleri Genel Müdürlüklerimizle, UNDP (Yuendipi) ile arabuluculuk konusundaki eğitim ve  farkındalık programlarını başarı ile devam ettirilmektedir. 17  Nisan  2013   tarihinde  TBMM tarafından  kabul  edilen  6460   sayılı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile  Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan değişiklik  ile  yargıyı hızlandıracak birçok somut tedbir yanında, hâkim ve savcıların performans incelemeleri sırasında alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını uygulamalarının da değerlendirilmesi hususuna yer verilmiştir. Bu düzenleme, hâkim ve savcılarımızın bundan böyle, sulhe teşvik başta olmak üzere alternatif uyuşmazlık çözüm yollarını daha aktif ve sıklıkla uygulayacakları anlamına gelmektedir.”


 AVUKATLARA DA EN AZ HÂKİMLER/ SAVCILAR KADAR GÖREV DÜŞTÜĞÜ AÇIKTIR


 “Uzlaşma uygulamalarında olduğu kadar, adaletin  layıkıyla tecellisinde, yargıya duyulan güvenin arttırılmasında avukatlara da en az hâkimler/ savcılar kadar görev düştüğü açıktır. Ülkemizde her alanda olduğu  gibi  adalet alanında da büyük bir zihniyet dönüşümü yaşanmaktadır. Artık vatandaş ve vatandaş memnuniyeti  odaklı  bir yönetim anlayışı hayatın her alanına  hakim  hale  gelmiştir.  Bu  anlayış adalet sektöründe  de kendini göstermektedir. Vatandaşımız her  şeyin en  iyisine   layıktır. Bizlere hukukçular olarak düşen görev ise, çözüm odaklı olarak yılmadan,  yargının tüm aktörleri  arasındaki gün geçtikçe güçlenen işbirliğini daha da geliştirerek,  daha fazla adaleti daha kısa  sürelerde sağlamak  ve kalıcı emniyeti  temin eden alternatif uyuşmazlık çözüm yolları  gibi yeni metotları daha yaygın olarak kullanmaktır.”


 EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR


  “Bu yararlı ve önemli toplantıyı organize eden Sayın İsveçli konuklar başta olmak üzere, Bakanlığımız ilgili Genel Müdürlüğüne ve  İsveç Ulusal Mahkemeler İdaresine, sunum yapan  değerli  konuşmacılara, bizlere ev sahipliği  yapan başta  Kahramanmaraş Başsavcımız, Komisyon Başkanımız, Baro Başkanımız, Kahramanmaraş'ta görev yapan hâkim ve savcılarımız ile Adliye çalışanlarına ve Kahramanmaraş Barosu ve avukatlarına, seminere katılan tüm hâkim, savcı,  avukat,  akademisyen ve değerli diğer katılımcılara, çok saygıdeğer tercüman ve teknik heyete teşekkürlerimi sunuyorum. Sizleri saygıyla selamlıyor, seminerin verimli geçmesini diliyorum.”


 Adalet Bakanlığı, Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Tanrıkulu ile Nacka Mahkeme Daire Başkanı, Kıdemli Hâkimi Ylva Osvald’ın da birer konuşma yapmalarının ardından seminere geçildi. Seminer’in gün içerisinde tamamlanmasının ardından geceyi kentte geçirecek olan heyet, 14 Mayıs Salı günü kentin tarihi ve turistik yerlerini gezerek karayolu ile Gaziantep’e oradan da uçakla Ankara’ya gidecek.


  SEMİNER PROĞRAMI VE KONUŞMACILAR:


  Uzlaşma Konusunda İsveç Tarafından Sunumu: Elisabet Wass Löfstedt – Nacka Hâkimi, Kurgusal Mahkeme Hakkında Bilgilendirme: Karin Hallsten – Adalet Bakanlığı Temsilcisi, Hâkim, Cezada Uzlaşma Konusunda İzmir Uygulaması: Mustafa Nevhan Akyıldız – İzmir Cumhuriyet Savcısı, Türk Hukukunda Sulhe Teşvik Uygulamaları Paneli; Başkan: Türkan Erturan – Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Üyesi, Gülay Arıcıoğlu, Dural Bilir – Aydın Hâkimleri, Levent Özerol – Adana Hâkimi, Pınar ŞAFAK – İstanbul Hakimi, Türk Hukukunda Sulhe Teşvik Müessesesi: Doç. Dr. Murat Atalı – Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Medeni Usul ve İcra İflas ABD Öğretim Üyesi.


(Edeajans)