İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, yönetimlerin gücünü halktan alması gerektiğini, kendi halkını sindirmek isteyenlerin ayakta kalamayacaklarını söyledi.

Ahmedinejad, 21 Mart’ta başlayan Hicri-Şemsi takvime göre 1390 yılının ilk basın toplantısında, bölgedeki halk hareketleri, dış müdahaleler, ABD ile ilişkiler, İsrail’in durumu, nükleer müzakereler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bölge halklarının uyanış sürecinin başladığını belirten Ahmedinejad, halkların adaletin tecellisine yönelik taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

"Yönetimler, gücünü halktan almalı. Halksız ve ondan ayrı bir yönetimin anlamı yoktur" diyen Ahmedinejad, yönetimlerin asında halkın iradesinin yansıdıkları makamlar olduğunu ifade etti.

Yönetimlerin, halklarıyla oturup konuşmasını, onların isteklerini yeri getirmesi gerektiğini belirten Ahmedinejad, "Kendi halkına baskı uygulayıp onları sindirmek isteyen yönetimler, hayatta kalma şanlarını da yitirirler.

Yönetimler, halka tabi olmalı ve onların haklarına saygı göstermeli" ifadelerini kullandı.

"SİYONİST REJİM, VARLIK FELSEFESİNİ KAYBETTİ"

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki halk hareketleri ve bunların bastırılmasına yönelik eylemlere değinen Ahmedinejad, "Sermayedarlar ile sömürgeci güçlerin, bölgeye müdahalesine tanık oluyoruz. Onlar, önce sermaye düzenini sonra da yıkılışın eşiğindeki siyonist İsrail rejimi kurtarmak için geldiler" diye konuştu.

Dünyaya hakim olmak isteyenlerin son 600 yıldır işe Ortadoğu’dan başladıklarını kaydeden Ahmedinejad, "Siyonist İsrail rejimi, sömürgeci güçlerin dünyanın en önemli bölgesindeki üssüdür. Sömürgeciler uzun bir tecrübeden sonra dünyaya hakim olabilmek için bu rejimi bölgemize dayattılar" dedi.

Ahmedinejad, "Siyonist İsrail rejimi, İran’daki devrimden sonra, varlık felsefesini kaybetti, artık Batı’nın çıkarlarını koruyacak güçte değil" ifadesini kullandı.

Yemen ve Libya’daki çatışmaların arkasında ABD ve müttefiklerinin olduğunu belirten Ahmedinejad, "NATO’nun bombaları ve füzeleriyle toprağa düşen her can, Amerika ve müttefiklerinin hesabına yazılacak. Bu caniler, en kısa sürede halkların adalet mahkemesinde yargılanacak" diye konuştu.

Ahmedinejad, halkları kandırma döneminin artık geride kaldığını ve bölge halklarının kendi haklarını aramaya başladığını belirtti.

-ABD İLE İLİŞKİLER-

"ABD Başkanı Barack Obama’nın, George W. Bush’tan da daha nefret edilen bir şekilde siyaset sahnesini terk edeceği" öngörüsünde bulunan Ahmedinejad, bu ülkede gerçek demokrasi olmadığını, zira halkın iki partiden birine oy vermek durumunda bırakıldığını ifade etti.

ABD’nin istemesi halinde bu ülkeyle ilişkilere hazır olduklarını belirten Ahmedinejad, siyonist lobinin müdahaleleri sonucu Washington yönetiminin ilişkileri başlatma kararı alamadığını söyledi.

Ahmedinejad, "Siyonist İsrail hariç, tüm ülkelerle ve halklarla işbirliği ve ilişkiden yanayız" diye konuştu.

’5 artı 1’ ülkeleriyle nükleer müzakerelere hazır olduklarını da kaydeden Ahmedinejad, yeniden müzakerelere başlamanın karşı tarafın tutumuna bağlı olduğunu bildirdi.

İran’a yönelik yaptırımların etkisinin olmadığını savunan Ahmedinejad, kaybeden tarafın yaptırım uygulayan ülkeler olduğunu belirtti.

Ahmedinejad, petrol fiyatlarının da gerçek değerinden az olduğunu, her bir varil petrolün bu yıl içinde 150 dolara çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Mısır ile diplomatik ilişki kurmayı önemsediklerini belirten Ahmedinejad, Suriye’deki gelişmeleri bu ülkenin içişleri olarak tanımladı. (Mynet)