Dışişleri Bakanlığı, AİHM'in Doğu Perinçek’in 2008 yılında yaptığı başvuruyla ilgili olarak İsviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmesini, ifade özgürlüğünün korunması bakımından bir milat olarak nitelendirdi.


Dışişleri Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Doğu Perinçek’in 2008 yılında yaptığı başvuruyla ilgili olarak İsviçre’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmesini, ifade özgürlüğünün korunması bakımından bir milat olarak nitelendirdi. 


Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nce (AİHM) dün açıklanan “Perinçek-İsviçre” davasına ilişkin kararla, İsviçre mahkemelerince Perinçek'in "1915 olaylarının soykırım olarak yorumlanamayacağı" yönündeki beyanları nedeniyle mahkum edilmesinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğünü düzenleyen 10. maddesinin ihlalini olduğuna hükmettiği hatırlatıldı.


İsviçre-Ermenistan Derneği’nin şikâyeti üzerine açılan davada İsviçre Ceza Kanunu’nun "ırkçılıkla mücadele"ye ilişkin maddesi çerçevesinde "soykırımı inkar" gerekçesiyle Perinçek'e daha önce mahkumiyet kararı verildiği anımsatılan açıklamada, şöyle denildi:


"AİHM’nin bugünkü kararı; 'özgür, demokratik ve hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı toplumların temel unsuru olan ifade özgürlüğünün korunması' bakımından bir milat teşkil etmektedir. AİHM kararının, gerek tarihin ve hukukun siyasileştirilmesine, gerek tarihe tek taraflı bakışın hukuk yoluyla tescil ettirilmeye çalışılmasına yönelik girişimlere karşı önemli bir uyarı olduğu aşikardır. Ülkemizi her bakımdan yakından ilgilendiren bu davaya devletimizce de müdahil olunmuş ve bu çerçevede AİHM’e görüş verilmiştir. AİHM’nin, 'soykırımın' son derece kesin tanımlanmış ve ispat şartları tespit edilmiş bir suç olduğunu uluslararası mahkeme içtihatlarına atıfla ortaya koyması ve bu bağlamda meşru bir tartışma konusu olan '1915 olaylarının' tarihsel ve hukuki olarak Holokost’tan farklı olduğunun altını kalın çizgilerle çizmesi, önemli bir tespittir."


Kararda AİHM’in "soykırımın" hukuki nitelendirmesi konusunda beyanda bulunmadığını da kaydettiği belirtilen açıklamada, "soykırım" ifadesinin ciddi bir hukuki boyutu olduğunu görmezden gelen görüşlerin yanlışlığının da vurgulandığı kaydedildi.


Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:


"Avrupa’nın insan hakları konusunda en yetkin yargı makamı tarafından verilen bu karar, Türk tarihini tahrife ve Ermeni iddialarını 'gerçek' olarak kabul ederek sorgulanmasını engellemeye yönelik özellikle Avrupa’da süregelen 'inkarcılık' yasama faaliyetlerine gerekli cevabı da vermektedir. Ümit ederiz ki bundan sonra insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne aykırı bu tür girişimler son bulur. Böylelikle, demokratik toplumların yapıtaşı olan ifade özgürlüğünün teminat altında olduğunun Avrupa bağlamında teyidi, hukukun üstünlüğü açısından bir zafer teşkil etmektedir. Türklerle Ermenilerin ortak tarihlerine bakışları farklı olsa da, tarafların birbirleriyle diyalog içinde; konuyu bilimsel bir zeminde, adil ve açık görüşlülükle tartışmaları önem taşımaktadır. Türkiye bu konuda üstüne düşeni yapmaya hazırdır."



(AA)