AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütü PKK'ya yakınlığı ile bilinen DTP’nin bağımsız adaylar ile meclise girip grup kurması halinde bir koalisyona açık kapı bıraktı.

Başbakan Erdoğan; “Şartlar yarın ne gösterir şimdiden konuşup kilitlemek yanlış” dedi.

Erdoğan CNN Türk’teki ‘Liderler Zirvesi’nden sonra programa katılan gazeteciler ile sohbet ederken, sağlığı hakkında çıkan dedikoduların tamamen uydurma olduğunu anlattı.

İŞTE HABERİN AYRINTILARI

Erdoğan'dan DTP ile koalisyona açık kapı

Başbakan, bağımsız adaylarla Meclis'e girerek grup kurması halinde DTP ile bir koalisyona 'hayır' demedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçimin ardından birinci parti çıkmaları halinde kabinede değişiklik yapacağını açıkladı. Erdoğan, tek başına iktidara yetecek sayıya ulaşmamaları durumunda ise CHP ve grup oluşturması halinde DTP ile koalisyona da açık kapı bıraktı.

Erdoğan, önceki akşam CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Liderler Zirvesi programında soruları yanıtladı. Yeni genel merkez'deki sohbette, Erdoğan Bülent Arınç'ın tekrar TBMM Başkanı olup olmayacağına yönelik net bir mesaj vermedi.

Sürpriz açıklama

Seçimlerden sonra, tek başına iktidar olmaya yetecek kadar milletvekili çıkaramamaları halinde CHP ile koalisyon ihtimalinin olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, "Bunları konuşmak çok erken. O tabloyu gördüğümüzde değerlendirmeyi ona göre tabii ki yaparız" dedi.

DTP'nin bağımsız adaylarla Meclis'e girip daha sonra grup kurması halinde bu partiyle koalisyon kurulup kurulmayacağının sorulmasını üzerine de Erdoğan, şu sürpriz açıklamayı yaptı: "Parlamento tarihine baktığınız zaman, birbiriyle hiç bir araya gelemeyecek denilen partiler bir araya gelmiştir. 1974'te Bülent Ecevit-MSP, Milliyetçi Cephe hükümetleri oluştu. Normalde bunların hiçbirinin bir araya gelmesi mümkün değil. Ama bunlar hep oldu. Şartlar yarın ne gösterir, bunun için şimdiden konuşup da kilitlemek yanlış olur diye düşünüyorum. 'Demokrasinin içerisinde çareler tükenmez' deniliyorsa birçok çareler de çıkabilir. Onun için sabırlı olmakta fayda var."

'Gül değerlendirilir'

Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı durumunun günü geldiğinde yeniden değerlendirileceğini söyleyen Erdoğan, yaşanan süreçle ilgili bir burukluk yaşadığını belirtti.

Erdoğan, "Burada asıl sorun Gül'ün eşinin başörtüsü müdür?" sorusuna şu yanıtı verdi:"O aslında çok daha üzücü olur. Eğer o ise o zaman şunu söylesinler; başörtülü olan birisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olamaz, desinler. Yani, bu ülkede eşi başörtülü olan insan bu ülkenin vatandaşı değil midir? Çok çirkin olur. Üçünün de (Cumhurbaşkanı, Başbakan, TBMM Başkanı) başının açık olduğu zaman oluyor da bu olduğu zaman (üçü de kapalı) niye olmuyor? Burada biz birbirimizin eşlerinin başının örtüsüyle açıklığıyla ilgilenmeyi artık bir kenara koyalım."

Cumhuriyet mitinglerine yönelik, "milyonlarca kişi toplandı" söylemlerini de eleştiren Erdoğan, "Eğer sayı önemliyse biz AKP olarak onun üstünde çok kalabalık toplarız" dedi.

(Milliyet Gazetesi'nin 17 Haziran 2007 tarihli sayısından alınmıştır.)