AKP, TBMM yasama ve denetim faaliyetlerini anlatan 648 sayfalık kitap hazırlayarak, 22. Dönem yasama yıllarını tek tek anlattı.

AKP Grup Başkanlığı tarafından hazırlanan kitapta 22. Dönem değerlendirilirken, demokratikleşmeden ve insan haklarından ekonomiye, adaletten eğitime, sağlıktan enerji verimliliğine, bir çok alanda yapılan yasal düzenlemeler anlatıldı.


DEMOKRATİKLEŞME VE İNSAN HAKLARI

Kitapta AKP, demokratikleşme ve İnsan Hakları konusunda yaptığı çalışmaları hükümet tasarıları olarak anlattı. Bu alanda yasalaşan kanunları örnek göstererek Meclis'e hükümet tasarısı olarak sunduğu yenilikleri şu başlıklar altında dile getirdi:

İNSAN HAKLARI

"İşkence suçu işleyenler hakkında görülen davaların acele işlerden sayılması sağlanmıştır. Günlük dil ve lehçelerin kullanımı ve öğrenilmesi serbest bırakılmıştır. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılmasının yasaklanmayacağı ana ilke olarak benimsenmiştir. Milli Güvenlik Kurulu sivilleştirilmiştir. Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çıkarılmıştır."

ADALET

Adalet konusunda yapılan yeniliklere de yer verilen kitapta izellikle Aile Mahkemelerinin kurulduğuna dikkat çekildi. Türk Ceza Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Terörle Mücadele konusunda yapılan değişikliklere yer verildi.

EKONOMİ

Ekonomi alanında AKP'nin başlattığı yenilikler, yapılan yasal düzenleme ve iyileştirmelere dikkat çekildi. Vergi Barışı Kanunu, Tüketicinin Korunması, Yatırımların ve İstihdamın Teşviki, Banka ve kredi kartlarında yapılan düzenleme ve ödeme kolaylığı ile konut edindirme gibi çıkarılan yasalar anlatıldı.

EĞİTİM

Eğitim alanında yeni kurulan üniversitelerden, Yüksek öğrenim öğrencilerine sunulan burslardan, Mesleki yenilikler gibi kanunların altı çizildi.

Sağlık alanından, yerel yönetimlere, tarımdan bayındırlığa, enerjiden sosyal politikalara kadar hükümetin Meclis'e yasalaşmak için gönderdiği yeni düzenlemeler anlatıldı.

DENETİM FAALİYETLERİ

Milletvekilleri 5 yasama yılında 434 konuda araştırma yapılması için önerge verirken, bunlardan 65'i kabul edildi, 24'ü ise reddedildi. 65 önergenin bazıları birleştirilerek 27 önerge halinde görüşüldü ve konu hakkında komisyon kuruldu. 20 konu hakkında ise genel görüşme yapıldı. TMSF, 19 Mayıs Üniversitesi, Şemdinli, zeytinyağı, küresel ısınma ve Türkçe komisyonlarının raporları ise görüşülemedi.

YASAMA FAALİYETLERİ

AKP'nin 5 yıllık iktidar karnesinde yasama faaliyetlerini geniş geniş anlattı. Kitapta yasama faaliyetleri şöyle sıralandı.

914 YASA ÇIKARDI

Meclis, 22. Dönemde 914 yasa çıkardı. Meclis'e 22. Dönem 5 yasama yılı boyunca bin 109 tasarı sevk edilirken, bunların 24'ü Hükümetçe geri alındı, 1 tasarı ise reddedildi. 148 tasarı komisyonlarda, 140 tasarı ise Genel Kurul gündeminde kaldı.

EN ÇOK TASARI İLK VE SON YILLARDA

Komisyonlarda bekleyen tasarılardan 57'si Dışişleri, 36'sı Plan ve Bütçe, 11'i Milli Savunma, 10'u Adalet, 9'u İçişleri, 8'i ise Milli Eğitim Komisyonunun gündeminde bulunuyor. Meclise, en çok 1. yasama yılında tasarı sevk edildi. 395 tasarının sevk edildiği ilk yılı , 233 ile ikinci yıl, 211 tasarı ile üçüncü yıl, 145 tasarı ile dördünce yıl, 125 tasarı ile de beşinci yıl izledi.

Meclis, 22 Dönemde 914 tasarı, teklif ve KHK'yı yasalaştırdı. Yasaların 344'ü uluslararası sözleşmeleri içeriyor. Birinci yasama yılında 199, ikinci yasama yılında 265, üçüncü yasama yılında 166, dördüncü yasama yılında ise 145, beşinci yasama yılında ise 139 düzenleme yasalaştı. Milletvekilleri 5 yılda bin 43 teklif verdi. Birinci yasama yılında 180 ikinci yasama yılında 137, üçüncü yasama yılında 265, dördüncü yasama yılında 284, beşinci yasama yılında ise 177 teklif verilirken, yasalaşan teklif sayısı 288'de kaldı. 104 teklif Genel Kurulda beklerken, 14 teklif geri alındı.

SEZER 61 YASAYI GERİ GÖNDERDİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 22. Dönemde 61 yasayı bir kez daha görüşülmek üzere Meclise iade etti. Bunlardan 49'u ikinci kez görüşülüp yeniden sunuldu, 12 yasa ise Meclis gündeminde kaldı.

SORUŞTURMA VE GENSORU

22. Dönemde, 13 soruşturma önergesi verilirken, bunlardan 5'i reddedildi, 1'i düştü, 7'si ise kabul edildi. 7 önerge birleştirilerek 5 komisyon kuruldu.

SORU ÖNERGELERİ

22. Dönemde verilen toplam 37 genel görüşme önergesinin 3'ü kabul edilerek genel görüşmesi yapıldı, 11'inin ön görüşmesi yapılıp gündeme alınmadı, 23'ü ise Genel Kurul gündeminde kaldı. Milletvekillerinin bu dönem içinde verdiği 22 bin 974 yazılı soru önergesinden 14 bin 385'i yanıtlandı, 2 bin 590 sözlü soru önergesinin 981'ine yanıt verilebildi.

GENEL KURUL

Genel Kurul, 22. Dönemde 5 yasama yılı boyunca 598 gün toplandı. Bu günlerde 3 bin 384 saat 19 dakika çalıştı. Genel Kurul, 19 gün toplanamazken, 126 birleşimde ise yeter sayı bulanamadığı için çalışmalarını sürdüremedi. Genel Kurul çalışmalarında 158 bin 465 sayfa tutanak tutuldu.(