TBMM Başkanlığı Anayasa değişikliği tezkeresini Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne gönderdi. Cumhurbaşkanı Sezer’in değişiklikleri incelemek için 15 gün süresi bulunuyor.

Son değişikliklerle birlikte 1982 yılından bu yana Anayasanın yüzde 45'i değişmiş oldu.

Anayasa değişikliği paketi, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, 5 artı 5 formülü, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılması, Meclis’in toplantı yeter sayısının 184, Meclis içinden ve dışından Cumhurbaşkanı adayı göstermek için 20 milletvekili imzasının yeterli olması düzenlemelerini getiriyor. Ayrıca bağımsız milletvekili adaylarının birleşik oy pusulasında parti amblemlerinden sonra yer almasıyla ilgili değişiklik de Meclis’te kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Sezer’e gönderildi. Köşk, değişikliklere en çok 15 gün içinde yanıt verecek.

1982 ANAYASASININ NEREDEYSE YARISI DEĞİŞTİ

TBMM Genel Kurulu’nda dün kabul edilen değişikliklerle 1982 Anayasası 13’üncü kez değişikliğe uğramış oldu. Değişikliğe uğrayan madde sayısı ise 79’a yükseldi. Böylece 177 esas, 16 geçici maddeden oluşan Anayasa'nın yüzde 44.7'si değişmiş oldu.

12 Eylül müdahalesinin ardından hazırlanan 1982 yılında referandumla kabul edilen Anayasa, sürekli olarak tartışıldı ve değişikliğe uğradı. Anayasa’daki ilk değişiklik 1987 yılında yapılırken en kapsamlı değişiklikler ise 23 Temmuz 1995 ve 3 Ekim 2001’de gerçekleşti. “Başlangıç” bölümünün tümü 1995 yılında değiştirilen Anayasa’nın, başlangıç bölümünün beşinci fıkrasının başında geçen “Hiçbir düşünce ve mülahazanın” ibaresi de 2001 yılında “Hiçbir faaliyetin” şeklinde değiştirildi.

Tüm bu değişikliklerin ardından Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesiyle AKP, Anayasa’nın bir kez daha değiştirilmesi için TBMM’ye teklif götürdü. Bu teklifin de kabul edilmesiyle 1982 Anayasası 13’üncü kez değiştirilmiş oldu.

Son Anayasa değişkiliğine ilişkin Cumhurbaşkanı Sezer, 15 gün içinde değerlendirmesini yaparak yanıt verecek.

Ajanslar