Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücretle ilgili bir çalışma yapıyor ve ‘’İşe göre Asgari Ücret’’ statüsü getirmeyi planlıyor.


 


Bakanlık, devlet kurumlarında çalışanlara ‘İş Yüküne Göre Maaş’’ vermeyi planlarken fabrikalarda ve yan sektörlerde çalışanlara daha fazla maaş vermek için çalışma yürütüyor.


Özel sektördeki en önemli konu olarak bilinen performansa göre maaş sistemini devlette uygulamak için bakanlık kendine bağlı kurumlarla konu üzerinde istişare ve çalışma yürütüyor.


Kahramanmaraş İŞKUR Müdürü Ali Yüce, asgari ücretin yeniden bir konuşulması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Hükümetinde bu konuda yaptığı bir çalışma varsa bunun önemli olduğunu kaydetti.  Yapılan işe göre asgari ücretin belirlenmesi bazı sorunları da çözebileceğini kaydeden Yüce, masa başı iş aramada da farklı bir durumun ortaya çıkacağını ve özel sektörün daha da canlanabileceğini ifade etti.


  Asgari ücretin işe göre yeniden belirlenmesinin imalat, fabrika gibi sektörlerde çalışanların daha farklı ücret alması anlamına geldiğini söyleyen Ali Yüce,  ‘’Asgari ücretin yeniden konuşulmasının doğal olduğunu ifade etti. İnsanların hizmet sektörüne daha fazla rağbet etmesi  İşsizliğin temel nedenlerinden biri özellikle hizmet sektörüne çok aşırı talep olmasının nedenlerinin asgari ücretin aynı ücret olmasından dolayı insanların daha kolay işi tercih ediyorlar. Bu onlar için normal tabi en doğal hakları ‘’


Bakanlık yetkilileri ise kamu kurumlarında masa başında çalışanların ücretlerinde kısıtlamaya giderek iş talebini özel sektöre yönlendirmeyi planlıyor. Alınan bilgiye göre bu düzenleme ile özel sektörde çalışan bir asgari ücretlinin maaşı bin 500 ile bin 700 lira arasında değişecek.