AP, Türkiye’de 14 Aralık’ta gazeteciler ve medya temsilcilerine yönelik polis baskınını, gözaltı ve tutuklamaları kınadı.


Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de 14 Aralık’ta gazeteciler ve medya temsilcilerine yönelik polis baskını ve gözaltıları kınadı. Katılımın yüksek olduğu oturumda 551 evet, 11 ret ve 31 çekimser oy kullanıldı.  AP, Hidayet Karaca'nın tutuklanması sebebiyle Türkiye'yi uyardı.
AP’de oylanarak kabul edilen metinde, Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı, Samanyol Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da tutukluluğunun devamına karar verildiğine dikkat çekildi.
Büyük farkla kabul edilen metinde, bu gelişmelerin demokrasinin temel değerlerinden olan hukukun üstünlüğü ve basın özgürlüğü ne saygı gösterildiğine dair soru işaretleri oluşturduğu vurgulandı.
Hükümetin 14 Aralık 20104’te demokrasi ve medyaya karşı darbe girişimi Avrupa Parlamentosu gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Özellikle özgür basını susturma girişimi olarak algılanan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın tutuklanmasına ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alınmasına bütün dünyadan tepkiler gelmeye devam ederken Avrupa Parlamentosu konuyla ilgili hazırladığı rapor 551 evet oyuyla kabul edildi.
Aralık 2013’teki Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonlarına değinen AP; hükümetin tavırlarını sert dille eleştiren raporda hukuk vurgusu yapan Avrupa Parlamentosu şu sözlere yer verdi:
‘Hükümetin, Aralık 2013’teki yolsuzluk ve rüşvet iddialarına tepkisi; yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı hakkında ciddi şüphelere sebep oldu. Hükümet siyasi muhalefete, halk protestosuna ve eleştiren medyaya karşı artan bir tahammülsüzlük sergiledi.’
Raporda ayrıca basın özgürlüğüne de vurgu yapıldı. Gözaltına alınan ve tutuklanan gazeteciler hakkında tespitte bulunan AP, özellikle Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı için şu ifadelere yer verdi:
14 Aralık 2014’te Bir İstanbul savcısının, Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlı’nın; ‘zor kullanma, tehdit, korkutma, yalan, insanları özgürlüklerinden mahrum bırakma ve evrakta sahtecilik’ yoluyla devleti ele geçirmek çabası içinde bir örgüt kurma suçundan’ arama ve gözaltı kararı vermesi üzerine. Türk polisi Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca da dâhil olmak üzere gazeteciler ve medya yöneticilerini tutukladı.’
‘Aralık 2014’te tutuklulardan bazıları serbest bırakıldı. 19 Aralık 2014’te ise mahkeme Ekrem Dumanlı’yı soruşturma tamamlanıncaya kadar seyahat yasağı şartıyla serbest bıraktı fakat Hidayet Karaca’nın soruşturma bitinceye kadar gözaltı süresinin devam etmesine karar verdi.  31 Aralık 2014’te de mahkeme Ekrem Dumanlı ve diğer yedi kişinin serbest bırakılmasına karşı çıkan savcının itirazını reddetti.’

SAMANYOLUHABER.COM