Balyoz davasındaki tüm sanıkların tahliye edilmesine karar verildi.


Balyoz davasında çok önemli bir gelişme yaşandı. Anayasa Mahkemesi’nin dün Balyoz Davası sanıklarına ’hak ihlali yapıldığı’ yönündeki kararının ardından savcılık, tüm sanıkların infazlarının durdurulması ve yargılamanın yenilenmesi yönünde mütalaa verdi.
Savcının mütalaasını alan mahkeme de, sanıkların tamamı için tahliye ve yeniden yargılama kararı verdi. 230 sanığa da tahliye İstanbul Anadolu 4.Ağır Ceza Mahkemesi Balyoz davasındaki tüm sanıkların tahliyesine ve yargılamanın yenilenmesine karar verdi.
Anayasa Mahkemesi, Balyoz hükümlülerinin başvuruları üzerine yaptığı incelemede ‘dijital veriler ve sanık dinlemesiyle ilgili hak ihlali var" tespitini yapmıştı. Yüksek Mahkeme bu kararı Balyoz davası dosyasının bulunduğu İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaşmasının ardından sanık avukatları da tahliye ve yeniden yargılanma talebinde bulundu.
Talepleri değerlendiren mahkeme, savcıdan mütalaa istedi. Savcılık, hükümlülerin infazının durdurulması ve yeniden yargılanmanın yapılması yönünde mütalaa verdi. Savcının mütalaasının ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Heyet, 230 hükümlü hakkında infazın durdurularak, tahliye edilmesine karar verdi.
Mahkeme aynı zamanda haklarında yakalama kararı bulunun 6 firari sanığın ise yakalama kararının kaldırılmasına hükmetti. Mahkeme heyeti Balyoz yargılamasının da yeniden yapılmasına karar verdi. Mahkemenin bu kararı ile dava yeniden görülecek.
Mahkemenin kararı ile önümüzdeki saatlerde Silivri, Maltepe, Hadımköy, Hasdal, Mamak ve Sincan Cezaevi’nde bulunan 230 balyoz hükümlüsü akşam saatlerinde tahliye olacak.
(İHA)